Yenişafak, ekonomideki çöküşün fotoğrafını yayınladı: Yetişen alıyor

Doların TL karşısında aşırı değerlenmesi sonrası Türkiye, Çin gibi ucuz mal üreten ülke konumuna geldi. Bu durum, bavul ticaretini artırırken Başta Afrika ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülke, ekonomisi batan Türkiye’den mal alma telaşına girdi.

SHABER3.COM

 Döviz kurunda sert yükseliş sürerken, pek çok ülkeden Türkiye’ye “ucuz” olduğu gerekçesiyle alışveriş yapılmaya geliniyor. Saray’a yakın Yeni Şafak gazetesi, bu durumu çevre ülkelerden çok sayıda kişinin sabah uçağıyla İstanbul’a gelip akşam 70-80 kilo tutan kolilerle döndüğünü manşetine taşıdı.

HABER “İHRACATTA REKOR” DİYE VERİLDİ
“Havalimanında ihracat bandı” başlıklı bir manşetle çıkan Yeni Şafak, haberinde, “sadece kara ve havayolu ihracatında değil, ‘bavul ticareti’nde de rekor kırıldığı” belirtildi. Söz konusu alışveriş haberlerini “bavul ticareti rekor kırıyor” şeklinde haberleştiren Yeni Şafak gazetesinde, “İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Terminali, satın aldıkları malları ülkelerine götürmek isteyenlerin oluşturduğu uzun kuyruklarla doldu. Birçok yolcu sabah uçağıyla İstanbul’a gelip akşam 70-80 kilo tutan kolilerle dönüyor” ifadeleri kullanıldı.

UZUN KUYRUKLAR OLUŞTURUYORLAR
Haberde şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye’nin son 12 aylık ihracat rakamları 200 milyar doları aşarken, bavul ticareti olarak da adlandırılan yolcu yanında mal taşıma ticaret de yükselişe geçti. İstanbul Havalimanı’nın Dış Hatlar Terminali, İstanbul’un değişik yerlerinden aldığı ürünleri ülkelerine taşımak isteyen yabancı uyruklu vatandaşların oluşturduğu uzun kuyruklara sahne oldu.

EN ÇOK TALEP AFRİKA ÜLKELERİNDEN
Türkiye’den mal alanların profilini ağırlıklı olarak Afrika ülkeleri ve eski Doğu Bloğu ülkeleri oluşturuyor. Sudan’dan Cezayir’e, Fas’tan Tunus ve Libya’ya, Somali’den Etiyopya’ya kadar her ülkeden yolcuya rastlamak mümkün. Geçmiş yıllarda bavul ticaretinin önemli bir bölümünü gerçekleştiren Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan gibi Türki cumhuriyetlerden gelenlerin ticareti de hız kesmeden devam ediyor.

YABANCI ÖĞRENCİLER DE TİCARETE GİRİŞTİ
Bavul ticareti yaparak geçimini sağlayan Çad vatandaşı Tahir Davut da o yolculardan birisi. İstanbul havalimanından ayda 2 kez bavul ticareti yaptığını söyleyen 23 yaşındaki Tahir Davut, ürün kalitesi ve ücrette Türkiye’nin diğer ülkelere göre daha uygun olduğunu söyledi. Türkiye’de öğrenim gördüğünü ve ülkesine katkı da bulunmak için de ticarete atıldığını belirten Davut, şöyle devam etti: “Biz Türkiye ile çalışmaktan çok memnunuz. Hem ürün kalitesi hem de ücretlerde bize çok yardımcı oluyorlar. Ayda 2 defa Çad’a tekstil ve ayakkabı gönderiyorum. Bugün 98 koli gönderiyorum. İçinde tekstil ürünleri ile ayakkabı var.”
<< Önceki Haber Yenişafak, ekonomideki çöküşün fotoğrafını yayınladı:... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER