Antik Kentler Festivali Aizanoiden başladı

Antik Kentler Festivali Aizanoiden başladı -Antik dönem giysileriyle yürüyüş yapıldı, Zeus Tapınağında Anadolu Filarmoni Orkestrasınca konser verildi


KÜTAHYA (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanlığınca bu yıl ilk kez düzenlenen Antik Kentler Festivali, Kütahyanın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kentinde yapılan etkinliklerle başladı.
     Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından Antik kentteki kazıların ikinci sezonuna başlanmasını da kapsayan festivale katılanlar, Dünyanın İlk Borsası diye bilinen Macellum binası önünde toplandı.
     AK Parti Kütahya Milletvekilleri Hasan Fehmi Kinay ve Vural Kavuncu, Çavdarhisar Kaymakamı Ömer Bilgin, Belediye Başkanı Halil Başer, PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Kazı Grubu Başkanı ve aynı bölümde görevli öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Özer, Anemon Otelleri Genel Müdürü İsmail Akçura ile antik döneme ait giysilerle kazı görevlilerinden oluşan kortej, Zeus Tapınağına kadar yürüdü.
     Kinay, yürüyüşün sona erdiği Zeus Tapınağında gerçekleştirilen etkinlikte, 1970-2010 yıllarında 41 yıl süresince kazıyı yürüten Alman ekiplerin bilimsel anlamda ciddi katkılar yaptığını, ancak bölgenin tarihinin ortaya çıkarılmasına fazla katkıda bulunamadığını savundu.
     Bundan dolayı kazının geçen yıl Doç. Dr. Elif Özer başkanlığındaki ekibe devredildiğini ifade eden Kinay, Bu ekip, kazı ve restorasyon çalışmalarıyla bölgeyi tamamen ortaya çıkararak, önemli kazanımlar sağlayacaktır dedi.
     Kavuncu da Kütahya-Çavdarhisar bölünmüş karayolu çalışmasının bu yılın programına alındığını dile getirerek, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşakın ihtiyacının karşılanması amacıyla Kütahyanın Altıntaş ilçesinde yapımına devam edilen Zafer Bölgesel Havalimanının hizmete alınmasının, bölgede turizmle ilgili hareketliliği artıracağını anlattı.
     Prof. Dr. Şimşek ise kazıyı, kentle bütünleşen ve halkla ortak hareket edilen bir anlayışı benimseyerek yürütmeye başladıklarını belirtti.
     Kazıya sponsor olan Anemon Otelleri adına konuşan Genel Müdür İsmail Akçura, Türkiyede arkeologlar ve bilim adamlarının, bilim ve tarihe önemli katkılar sağlayacak heyecana sahip olduğunu dile getirerek, ana sponsor olarak önemli bir tarihin ortaya çıkmasına destek olmayı umduklarını kaydetti.
     Etkinlik, tiyatro ve halk oyunu gösterilerinin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesinde başta müzik olmak üzere güzel sanatların birçok dalını ülkenin her yerine götürme amacıyla İzmir merkezli kurulan Anadolu Filarmoni Orkestrasının verdiği konserle sona erdi.
     Antik Kentler Festivali kapsamında Manisadaki Sart, Denizli Pamukkaledeki Hierapolis, Aydındaki Afrodisias, İzmirdeki Efes, Çanakkaledeki Assos antik kentleri ile Muğladaki Bodrum Antik Tiyatroda da etkinlikler düzenlenecek.
    
     Muhabir: Selma Kocabaş / Sedat Gök
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Antik Kentler Festivali Aizanoiden başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER