Bayramda kilonuz ve sağlığınız bozulmasın

Bayramda kilonuz ve sağlığınız bozulmasın -Ramazanda beslenme düzeninin önemli ölçüde değişmesi nedeniyle dinlenmeye çekilen sindirim sisteminin yorularak bozulmaması, ani olarak kilo alınmaması için bayramda dengeli beslenilmesi ve m


BURSA (A.A) - Halil İbrahim Başer - Ramazanda günlük öğün sayısının azalması, beslenme düzeninin önemli ölçüde değişmesi nedeniyle dinlenmeye çekilen sindirim sisteminin yorularak bozulmaması, ani olarak kilo alınmaması için bayramda dengeli beslenilmesi, mümkün olduğu kadar yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması gerektiği bildirildi.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, sindirim sistemi, tansiyon ve kalp hastalıkları açısından sorun yaşamamak, hızla kilo almamak için bayramda besleme şeklinde aşırıya kaçılmaması, kontrollü bir beslenme programının uygulanması gerekiyor. Özellikle bayramların vazgeçilmezi ve en başta gelen ikramı olan tatlı ve şekerler konusunda uyarıda bulunan uzmanlar, hamur tatlılarının yerine sütlü ve meyveli gibi hafif tatlıların tüketilmesinin tercih edilmesini öneriyor.
     Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Baş Diyetisyeni Sevinç Yetişen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir ay dinlenmeye çekilen sindirim sisteminin Ramazandan hemen sonra tatlı ve hamur işi yiyeceklerle yorulmaması gerektiğini söyledi.
     Bayramın ilk gününe hafif bir kahvaltıyla başlanması gerektiğini belirten Yetişen, Özellikle ağır hamur tatlıları, kızartmalar, yağlı yiyecekler fazla tüketilmemelidir. Bayramın ilk günlerinde az ve sık aralıklarla sebze ve meyveye ağırlık vererek beslenmek, vücudun eski düzenine dönmesi sağlar dedi.
     Yetişen, sindirim sistemini yormamak ve kilo alımını önlemek için kızartma ve kavurma yöntemi ile pişmiş olan yemekler yerine, ızgara, buğulama, fırında ve haşlama gibi sağlıklı yöntemlerle pişmiş olan yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Ziyaretlerinde ikram edilen tatlılar nezaket gereği geri çevrilmesi zor olsa da şekerli, yağlı yiyecekler az tüketilmelidir. Sütlü tatlılar veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince az ve sık yemeye özen göstermek kan şekerinin dengede tutarak yorgunluğu ve tatlı yeme isteğini de azaltır. Asitli içecekler ve hazır meyve suları yerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu siyah çay ve bitki çayları tercih edilmelidir. Gün içinde 8-10 su bardağı su içilmelidir.
     Omega-3, posa, magnezyum, çinko ve E vitamini bakımından zengin fakat kalori değeri yüksek olan olan kuru yemişlere de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Yetişen, Yenen miktarlara dikkat edilmelidir. 3 adet ceviz, 5-10 adet badem, fındık, fıstık yeterlidir. Ayrıca diyabetliler, böbrek hastaları, kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar bayram süresince diyetlerini bozmamalıdır diye konuştu.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş / Hazır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Bayramda kilonuz ve sağlığınız bozulmasın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER