Hacı Murat ile çıktığı yolda otomotiv

Hacı Murat ile çıktığı yolda otomotiv devi oldu -Koç Holding ve Fiat SpAnın eşit hissedarlığında, Bursada temeli 1968 yılında atılan ve 124 modeliyle üretime başlayan Tofaş, günümüzde Fiat-Chrysler Grubunun dünya çapındaki str


BURSA (A.A) - Haluk Yüksel - Koç Holding ve Fiat SpAnın eşit hissedarlığında, Bursada temeli 1968 yılında atılan ve 124 modeliyle üretime başlayan Türk Otomobil Fabrikası A.Ş (Tofaş), günümüzde Fiat-Chrysler Grubunun dünya çapındaki stratejik üretim ve Ar-Ge merkezlerinden biri haline geldi.
     400 bin adet/yıl üretim kapasitesiyle Türk otomotiv sanayinin en büyük üreticisi konumundaki Tofaş, kuruluşundan bugüne 1,8 milyon adet aracı dünya pazarlarına ihraç etti.
     Türkiyenin hem binek otomobil hem de hafif ticari araç üreten tek otomotiv şirketi konumundaki Tofaş, pres, gövde, boya, montaj, süspansiyon ve HGV bölümlerindeki üretim aşamalarını AAya açtı.
     AA muhabirinin Türk Otomobil Fabrikası A.Şden edindiği bilgilere göre, temelleri 1968 yılında atılan Tofaş, Koç Holding ve Fiat SpAnın eşit hissedar olduğu Türk otomotiv şirketi olarak günümüzde Fiat-Chrysler Grubunun dünya çapındaki stratejik üretim ve Ar-Ge merkezlerinden biri konumunda bulunuyor.
     Fiat 124 modeliyle 1971 yılında üretime başlayan Tofaşın Bursadaki fabrikası, bugün 350 bin metre karesi kapalı olmak üzere, toplam 1 milyon metre karelik alan üzerinde faaliyet gösteriyor.
    
     -Hem binek otomobil hem hafif ticari araç üretiyor-
    
     Türkiyenin hem binek otomobil hem de hafif ticari araç üreten tek otomotiv şirketi konumundaki Tofaş, bugün 400 bin adet/yıl üretim kapasitesiyle de Türk otomotiv sanayinin en büyük üreticisi haline geldi.
     Minicargo Projesi kapsamında Fiat, Citroen, Peugeot markalarının yanı sıra Yeni Fiat Doblo projesi kapsamında da Opel ve Vauxhaull markalarına üretim yapan Tofaş, Bursadaki fabrikasında 5 markaya üretim yapıyor ve halen Linea, Fiorino, Doblo modellerini üretiyor. Bugün Bursanın en büyük, Türkiyenin ise 5. büyük sanayi kuruluşu olan Tofaş, Türk otomotiv sanayi üretiminin 4te 1ini, ihracatının ise 5te 1ini tek başına gerçekleştiriyor.
    
     -Son 10 yılda 1,5 milyon adet araç ihracat-
    
     2012 yılında 256 bin 428 adet araç üretirken, dünyada 80den fazla ülkeye 154 bin 68 adet araç ihraç eden Tofaş, geçen yıl 2 milyar 56 milyon doları bulan ihracat tutarı ile Türkiyeye en fazla ihracat geliri sağlayan üç otomotiv şirketinden biri oldu.
     Eylül 2012de 4 milyonuncu aracını banttan indiren Tofaş, üretime başladığı 1971den günümüze dünya pazarlarına 1,8 milyon adet araç ihraç etme başarısı gösterdi. Bu ihracatın 1,5 milyon adedi ise son 10 yılda gerçekleştirildi.
     Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Jeep, Ferrari ve Maserati olmak üzere toplam 6 global markanın da Türkiye distribütörü olan Tofaş, iç pazar ve ihracat dahil 2012 yılında toplam 272 bin 480 adet araç satışı gerçekleştirdi. Tofaşın iç pazarda temsil ettiği 6 markası aracılığıyla 2012 yılında sattığı yaklaşık 105 bin adetlik aracın yüzde 85ini Bursadaki fabrikada üretilen modeller oluşturdu. Tofaşın bu konuda sektördeki açık ara liderliği devam ediyor.
    
     -Dünya Klasında Üretim-
    
     Dünya Klasında Üretim (WCM) alanında Fiat-Chrysler dünyasında en üst seviyede yer alan Tofaş, çevreci yaklaşımı ve uygulamalarıyla da Fiat-Chrysler Grubu fabrikaları arasında en yüksek puana sahip olmasıyla öne çıkıyor.
     Enerji verimliliği konusunda yapılan çalışmalarla Tofaşın Bursa fabrikası, Fiat-Chrysler Grubunun dünya genelindeki 200 fabrikası arasında 2012 yılında enerjiyi en verimli kullanan fabrika olma başarısını gösterdi.
     Temel ilkesini, 0 atık/0 kayıp hedefine ulaşmak için arıtmak değil hiç kirletmemek olarak belirleyen Tofaş, bu doğrultuda gerçekleştirdiği çalışmaları sonucunda 2012 yılında Avrupa Birliği Çevre Ödülleri kapsamında birincilik ödülüne layık görüldü. Tofaş, ayrıca AB kriterlerine göre, Türkiyenin en iyi çevre yönetimine sahip şirketi seçildi.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Hacı Murat ile çıktığı yolda otomotiv Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER