Kilo kaybı kanser riskini azaltıyor

Kilo kaybı kanser riskini azaltıyor -Radrasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Engin: Kilo kaybının, meme kanseri gibi bazı spesifik kanser türlerinin oluşma riskini azalttığı, çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır -Şişman


KOCAELİ (A.A) - Anadolu Sağlık Merkezi Onkolojik Bilimler Koordinatörü ve Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Engin, kilo kaybının bazı kanser türlerinin oluşma riskini azalttığını bildirdi.
     Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserin tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını belirterek, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, çevresel faktörler ve genetik yatkınlık gibi nedenlerle bu hastalığın hızla yayıldığını kaydetti.
     Türkiyede sağlıklı istatistiksel veriler olmamasına karşın, yapılan çalışmaların kanser görülme sıklığının son beş yılda binde 1,2den binde 2ye yükseldiğini anlatan Engin, kanser vakalarının ise aynı dönemde yüzde 60 oranında arttığını söyledi.
     Prof. Dr. Engin, gelecek 50 yıla yönelik tahminlere göre, yıllık yeni kanser vakasının 10 milyondan 24 milyona çıkacağını dile getirerek, gelişmiş ve az gelişmiş ülkelerde kanser görülme oranının artacağına dikkati çekti.
     Erkeklerde prostat, akciğer, kalın bağırsak, mesane ve lenf sistemi, kadınlarda meme, akciğer, kalın bağırsak, rahim ve yumurtalık kanserlerinin sıklıkla görüldüğünü ifade eden Engin, çocuklarda ise lösemi, lenf sistemi, kemik, sinir sistemi ve yumuşak doku kanserlerinin ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.
     Prof. Dr. Engin, en öldürücü kanser türünün akciğer kanseri olduğuna dikkati çekerek, bunu mide ve karaciğer kanserlerinin izlediğini bildirdi.
    
     -En önemli tedbir bilinçlenme-
    
     Engin, kadın ve erkeklerde görülen kanser vakalarının yüzde 35inin beslenme alışkanlıklarına bağlıyken, şişman bireylerde kanser görülme sıklığının iki kat daha fazla olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu:
     Bu nedenle, şişman veya obez bireylerde başta meme, kolon, rahim, yemek borusu ve böbrek kanserinin görülme riski ideal kilodaki bireylere kıyasla daha yüksektir. Ayrıca, obezitenin, serviks (rahim ağzı), safra kesesi, lenfoma, yumurtalık, pankreas, tiroit ve prostat kanserlerinin de riskini artırdığı bilinmektedir. Bunun yanında kilo kaybının, meme kanseri gibi bazı spesifik kanser türlerinin oluşma riskini azalttığı, çeşitli araştırmalarla da kanıtlanmıştır.
     Prof. Dr. Engin, beslenmeden sonra ikinci önemli konunun sigara olduğuna işaret ederek, sigaranın tüm kanser türlerinde yüzde 30unun nedeni olarak gösterildiğini belirterek, sadece akciğer kanseri değil, gırtlak, yemek borusu hatta mesane kanseri gibi türlerde de etkili olduğunu söyledi.
     Kanserde erken tanının önemine değinen Engin, Bilinçli olmak gerekir. Meme kanseri gibi kolayca tanınan bazı kanser türleri de vardır. Kadınlara 40 yaşından sonra önerilen mamografi ile tanındığı zaman başarı şansı yüzde 90ların üzerine çıkmaktadır dedi.
     Engin, insanları bilinçlendirip erken tanıya yönlendirmenin ülke politikası haline getirilmesi gerektiğini ifade ederek, toplumsal bir sorun olan kanserde alınması gereken en önemli tedbirin bilinçlenme olduğunu bildirdi.
    
     Muhabir: Şahin Oktay
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kilo kaybı kanser riskini azaltıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER