Kırıkkale Yatırım Avantajları toplantısı

Kırıkkale Yatırım Avantajları toplantısı -Başbakan Yardımcısı Atalay: Uzak illerde yan ürün fabrikaları var ama bunların bir kısmını Kırıkkaleye getirsinler istiyoruz. Biz onlara kolaylık sağlayalım ve özellikle MKEKya yan ür


ANKARA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, savunma sanayi alanında farklı illerde faaliyet gösteren yan ürün fabrikalarının bir kısmının, Kırıkkaleye gelmesini istediklerini belirterek, Biz onlara kolaylık sağlayalım ve özellikle MKEKya yan ürün verenler üretimlerinin bir kısımını Kırıkkaleye aktarabilirlerse biz bundan çok memnun olacağız, kendileri de sonunda bundan çok memnun olacaklar dedi.
     Atalay, Savunma Sanayii Müşteşarlığında, Kırıkkale Yatırım Avantajları tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, doçentlik tezinde Türkiyenin sanayileşme ve sosyal değişmesi başlığı altında Kırıkkaleyi incelediğini anımsatarak, işçi ve sanayi şehri olan kentin tarihiyle Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun (MKEK) tarihinin iç içe olduğunu belirtti.
     Kırıkkalede yaşayanların büyük kısmının yolunun bir şekilde sanayi ile kesiştiğine, bunun da insan kaynağı açısından önemli bir avantaj yarattığına işaret eden Atalay, kentte yatırımı ucuzlatan her türlü imkanın bulunduğunu söyledi.
     Bugün yapılan toplantıyla savunma sanayindeki atılıma dikkati çekerek, olanakları sanayiciyle paylaşmayı amaçladıklarını kaydeden Atalay, bu alanda özel sektörün payının arttığını vurguladı.
     Savunma sanayindeki ana yüklenici kurumların, yan sanayi firmalarının sayısını artırmak için uğraştığını gördüğünü, bundan da memnuniyet duyduğunu dile getiren Atalay, hem Kırıkkalelileri bu alana yatırım yapmaya teşvik ettiklerini hem de Türkiyenin değişik yerlerinden silah ve savunma sanayiyle ilgili yatırımcıları Kırıkkaleye çağırdıklarını söyledi.
     Atalay, Uzak illerde yan ürün fabrikaları var ama bunların bir kısmını Kırıkkaleye getirsinler istiyoruz. Biz onlara kolaylık sağlayalım ve özellikle MKEKya yan ürün verenler üretimlerinin bir kısımını Kırıkkaleye aktarabilirlerse biz bundan çok memnun olacağız, kendileri de sonunda bundan çok memnun olacaklar diye konuştu.
     Kırıkkalenin kamu ve özel bütün taraflarının sorunların çözümü için birlik içinde hareket ettiğine vurgu yapan Atalay, yeni teşvik programının ardından yatırım olanaklarını da tanıtmak istediklerini, en önemli alanlarının da savunma sanayi olduğunu kaydetti. Atalay, kentin savunma sanayiyle markalaştığına işaret ederek, Yan ürün üreten özel sektörün Kırıkkaleye yönlendirilmesini arzu ediyoruz. Kırıkkale savunma sanayindeki kimliğini korusun dedi.
     Kırıkkale Üniversitesinin de savunma sanayi alanında uzman bir üniversite konumuna gelebileceğini, bu alanda lisans bölümü açılabileceğini ifade eden Atalay, kurulabilecek bir teknoparkın da yatırımların gelmesi açısından önemli olduğunu söyledi.
     MKEKnin geçirdiği teknolojik değişim çerçevesinde arazisinin bir bölümünün boş kaldığını anımsatan Atalay, bu alanların yan üretim yapan özel sektör firmalarına tahsisinin düşünülmesini istedi.
     AK Parti Kırıkkale Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal da Kırıkkalede müteşebbisliğin eksik olduğunu belirterek, yatırımcıların deneyimlerini orada paylaşmalarını istedi. Köksal, Biz Kırıkkaleliler olarak diyoruz ki gelin yatırımlarınızı bize yapın. Kırıkkaledeki her yatırım ülke gelişmesine de katkıdır diye konuştu.
    
     -Savunma sanayi kenti Kırıkkale-
    
     Toplantıya ev sahipliği yapan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da bugün itibarıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara ve zırhlı araçlar, su üstü savaş gemileri alanlarındaki tüm ihtiyacının Türk sanayisi tarafından karşılandığını ifade ederek, zor bir alan olan havacılıkta da yoğun yatırımların sürdüğünü ve bunların sonuçlarının alınmaya başlandığını kaydetti.
     Kırıkkalenin bir savunma sanayi kenti olarak doğduğunu, MKEKnin Türkiyede sanayinin okulu görevini icra ettiğini, tecrübeli teknik insanların oradan yetiştiğini anlatan Bayar, Bugün savunma sanayi, yavaş yavaş daha özel sektör ağırlıklı olmaya başladı. Bunu MKEK da bu şekilde yönetiyor. MKEK kendisi büyümek yerine yan sanayiyle büyüyor. Bizim de bugün hedefimiz özel sektörü daha güçlü bir şekilde savunma sanayine çekmek, bütün gayretimiz bu yönde. Kırıkkalede de hedefimiz bu olacak. Bu bize ne sağlıyor- Ülke sanayisinin gücünden faydalanıyoruz diye konuştu.
     Savunma sanayini askeri üretim olarak kısıtlamamak gerektiğini, savunma, havacılık ve uzay olarak alanın genişletilebileceğini dile getiren Bayar, özellikle ticari uçaklara imalat konusunda TAİnin önemli bir yere sahip olduğunu, yan üreticilerle çalışıldığını söyledi.
     Sanayi Hizmetleri Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan da, Türkiyede savunma sanayi alanındaki çalışmaların 90larda hazır alım, 1990-2000 yılları arasında ortak üretim ve 2000 yılından bu yana tasarım ve ihracat noktasında sürdüğüne dikkati çekerek, yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
     Savunma sanayinin zor ve sabır isteyen bir sektör olduğunu vurgulayan Güldoğan, Türkiyede olsun da kalitesiz olsun demediklerini, her şeyin uluslararası standartlara göre üretildiğini belirtti.
     Firmaların belirli konularda uzmanlaşmasının önemine vurgu yapan Güldoğan, savunma sanayi alanında çalışan firmaların uzun vadede sadece ticari olarak değil yönetim olarak da güçleneceğini ifade etti.
    
     -Üniversite savunma sanayinin mutfağıdır-
    
     Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vural Örsdemir de, yeni teşvik programına göre 4. bölgede yer alan kentteki yatırım avantajlarını anlattı. Kırıkkalede, yatırım yeri açısından büyük kolaylıklar sağlanabileceğini kaydeden Örsdemir, tedarik ve pazarlama açısından kentin coğrafi konumunun önemini vurguladı.
     Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veli Çelik de savunma sanayi açısından üniversitenin ve Ar-Ge çalışmalarının önemine işaret ederek, üniversitede savunma teknolojisi yüksek lisans programının hayata geçirildiğini, bu alanda doktora programının açılmasının hedeflendiğini belirtti. Kırıkkale Üniversitesi savunma sanayinin mutfağıdır diyen Çelik, savunma teknolojisi enstitüsü kurmayı hedeflediklerini dile getirdi.
     Toplantıda, MKEK Genel Müdürü İzzet Artunç, ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, TAİ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı ve FNSS İş Geliştirme Direktörü Haluk Bulucu tarafından yan sanayi alanında aranan niteliklere ve iş olanaklarına ilişkin bilgi verildi.
     Toplantıya, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı da katıldı.
    
     Muhabir: Eda Ünlü Özen
     Yayıncı: Tolga Özgenç
<< Önceki Haber Kırıkkale Yatırım Avantajları toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER