Kızılötesi ışınla gıda denetimi

Kızılötesi ışınla gıda denetimi -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eskişehir İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Erdoğan: -Gıda güvenliği amaçlı denetimlerin etkinliğinin artırılması, daha objektif, doğru, hızlı ve etkili sonuç alı


ESKİŞEHİR (A.A) - etiket' title='Oktay haberleri'>Oktay Özden - Eskişehirde, gıda güvenliği amaçlı denetimlerde daha doğru ve hızlı sonuç alınabilmesi amacıyla kullanılan kızılötesi ışın ile ölçüm yapabilen termometreler sayesinde, sonuçlara yönelik itirazların sona erdiği bildirildi.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Fatma Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gıda güvenliği amaçlı denetimlerin etkinliğinin artırılması, daha objektif, doğru, hızlı ve etkili sonuç alınabilmesi amacıyla kızılötesi ışınla ölçüm yapabilen termometreler kullandıklarını söyledi.
     Söz konusu termometreler sayesinde gıdanın ambalajını bozmadan, yerinde hızlı ve doğru sıcaklık ölçümü yapabildiklerini kaydeden Erdoğan, 2006 yılından önce ölçüm aletlerinin olmadığını, denetimlerin görsel yapıldığını hatırlattı.
     Erdoğan, bugün Eskişehirde 28 denetçinin denetimlerde gıda termometrelerinin yanı sıra yağ, nem ve asitlik ölçme aletlerini etkin bir şekilde kullandığını ifade etti.
     Eskişehirde 2012 yılında gıda iş yerlerine yönelik 2 bin 290 denetim yaptıklarını belirten Erdoğan, Denetimlerimizde orijinal ambalajlı ya da dökme ürünlerden 627 adet numune alındı. Numune ve denetim sonuçları, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa göre değerlendirilmektedir. Denetimlerde dijital ölçüm yapabildiğimiz için iş yeri yetkililerinin sonuca itirazları da ortadan kalktı dedi.
     Erdoğan, yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla gıdanın muhafaza şartlarının çok önem arz ettiğini vurgulayarak, Muhafaza şartları uygun olmazsa, özellikle et ve süt ürünlerinde bir saatte bile mikroorganizma sayısı insan sağlığını tehdit eden değerlere yükselebilir. Bu yüzden, gıdaların muhafaza edildiği buzdolaplarının sıcaklıklarının belirli aralıklarla kontrol edilerek kayıtların tutulması, iş yerlerinin sorumluluğundadır. Gıda iş yerlerini, sıcaklık kayıtlarının tutulması konusunda bilgilendiriyoruz diye konuştu.
     Denetimlerde, gıda etiket bilgilerinin kontrollerinin de yapıldığını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
     Etikette belirtilen muhafaza şartları, iş yeri sahipleri ve tüketiciler tarafından dikkatle okunmalı ve bunlara uyulmalıdır. En iyi denetçi, tüketicinin kendisidir. Tüketiciler, tespit ettikleri her türlü olumsuzluk için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ücretsiz 174 Alo Gıda hattını arayabilirler.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kızılötesi ışınla gıda denetimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER