Mersin Auto Show

Mersin Auto Show -ODD Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar: -Ağır ticari vasıta hurda teşvik programına, otomobil ve hafif ticari vasıtaların da dahil edilmesi, sektör olarak en büyük temennimiz


MERSİN (A.A) - Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, Ağır ticari vasıta hurda teşvik programına, otomobil ve hafif ticari vasıtaların da dahil edilmesi, sektör olarak en büyük temennimiz dedi.
     Bayraktar, Mersin Auto Show Fuarının açılışında yaptığı konuşmada, bu tip organizasyonların sektörün gelişmesinin yanı sıra markaların tüketiciyle buluşmasına ve sektörün geniş kitlelere tanıtımına önemli katkı sağladığını söyledi.
     Otomotiv pazarının bu yılın 9 ayında yüzde 12,2 daraldığını, aynı dönemde sektörün üretiminin ise yüzde 10,2 azalarak 793 bin 995 adete gerilediğini bildiren Bayraktar, ihracatın da yüzde 6,7 azalarak 14 milyar 253 milyon dolara yaklaştığını belirtti.
     Bayraktar, şöyle devam etti:
     Ekonomide yumuşak inişi sağlamak amacıyla alınan önlemler, ÖTV oranlarındaki artış ve ekonomik aktivitenin yavaşlaması, yılın ilk 9 ayında Türkiye otomotiv pazarında daralmaya neden oldu. Eylül ayı içerisinde otomobilde ÖTV artış olasılığı haberleri otomobil satışlarının öne çekilmesine neden olurken, bu nedenle eylül ayı otomobil pazar artışı Ağustos ayına göre yüzde 19,7 oranına ulaşmıştır. 1600 ccnin altındaki otomobillere ait ÖTVnin yüzde 37den yüzde 40a çıkarılmasının otomobil pazarı üzerindeki olumsuz etkileri, ilk defa gerçekleşecek yılbaşı model yılı geçişi ve yoğun yıl sonu kampanyaları nedeniyle, 2012 yılında sınırlı kalacak olup 2013 yılında ise daha fazla görülecektir.
    
     -Türkiye otomotiv pazarı potansiyelinin gerisinde-
    
     2012 yılı otomotiv sektörü toplam pazarının 790-840 bin adet aralığında gerçekleşeceğini öngördüklerini dile getiren Bayraktar, Türkiye, otomotiv pazarı potansiyelinin hala çok gerisinde bulunuyor. Türkiyedeki araç kullanabilecek genç nüfusun payı, Avrupa ortalamalarının çok üzerinde olmasına rağmen, araç sahipliği oranı Türkiyede hala bin kişide 141 iken batı Avrupada 610, doğu Avrupada ise 317 adettir dedi.
     Bayraktar, yeni teşvik sisteminin Türkiye ve sektör açısından önemli açılımlar sağlayacağı görüşünde olduklarına dikkati çekerek, Yeni teşvik sisteminin hedefleri olan cari açığın azaltılması, bölgesel girişimcilik farklarının giderilmesi ve teknolojik dönüşümün sağlanması noktalarında önemli katkıları olacağına inanıyoruz. Bununla beraber, teşviklerden en üst seviyede verim alınabilmesi ve amacına hizmet edebilmesi için ülkemizin büyüme sürecini sürdürülebilir kılması gerekmektedir diye konuştu.
     Türkiyede 2011 sonu itibariyle 12 milyon adetlik araç parkının yüzde 50sini 12 yaş, yüzde 34ünü ise 16 yaş üstü araçların oluşturduğunu anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
     Dolayısıyla parkımızı gençleştirmeye ve yenileştirmeye hizmet edecek politikaların geliştirilmesi artık çok büyük bir ihtiyaç teşkil etmektedir. Ağır ticari vasıta hurda teşvik programına, otomobil ve hafif ticari vasıtaların da dahil edilmesi, sektör olarak en büyük temennimiz.
     Ayrıca elektrikli araçların yanı sıra hibrit araçlar gibi diğer çevreci araçlara da vergi teşfiği uygulamasının hayata geçirilmesi gerekir.
    
     Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Tevfik Işık

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER