Ocak

Ocak-Mehmetçiğin Dünyası sergisi -Yetiştirdiği göklerin cesur yürekleri paraşütçü komandolarla Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne güç katan Hava İndirme Taburuna ait görüntüler, AAnın foto muhabirlerinin gözünden Ocak-Mehmetçiğin


KAYSERİ (A.A) - Mustafa Yıldız - Kayseride konuşlu 1. Komando Tugayı Hava İndirme Taburu, kapılarını AAya açtı.
     Anadolu Ajansının Genelkurmay Başkanlığının katkılarıyla hazırladığı ve 18 Martta Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın açılışını yaptığı Ocak-Mehmetçiğin Dünyası sergisinde, en çok beğendiği fotoğraflar arasında yer alan paraşütçüler, Hava İndirme Taburunda yetişiyor.
     Erdoğan, sergide yer alan fotoğrafları inceledikten sonra AA ekibi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilginç enstantanelerini güzel yakalamış, güzel bir hizmetle de ortaya bu fotoğraf sergisi çıkmış. AA sergiyle 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin 98. yıl dönümüne ayrı bir zenginlik kattı demişti.
     Türkiyede ilk ve tek olan, yetiştirdiği paraşütçü komandolarla Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne güç katan Hava İndirme Taburunda, sağlık kontrolü ve spor testlerinden geçen askerler, 3 hafta sürecek zorlu eğitime alınıyor.
     Paraşütçülere ilk hafta, asılı kolon, kayar telden kum havuzuna atlama, kum havuzunda takla atma, kuleden atlama ve paraşüt kuşanma konularında yer eğitimi veriliyor.
     T-16 askeri paraşütü ile statik kapı çıkış pozisyonunu uygulayabilen askerler, navigatör safhasında da başarılı olduktan sonra statiksiz olarak navigatör paraşütüyle kuleden atlayış yapıyor.
     Kubbe, açma torbası, paraşüt çantası, kuşam tertibatı, otomatik kilit olmak üzere 5 bölümden oluşan paraşütlerin katlanması da titizlikle yapılıyor. Yanlış katlanan paraşütün açılmama tehlikesi bulunduğundan, yelken ve askılar paraşüt çantasına özenle yerleştiriliyor. Bu yüzden paraşütün katlanmasıyla ilgili teorik ve uygulama eğitimlerine çok önem veriliyor.
    
     -Atlayış öncesi hazırlık-
    
     Paraşütçü komandolar, atlayıştan önce spor yaparak fiziksel anlamda kendilerini hazır hissettikten sonra paraşütlerini kuşanıp, uçağa biniyor. Uçuş giysisi ve paraşütteki her aksamın kontrol edilmesi, sağlıklı bir atlayışın temel koşulunu oluşturuyor.
     Emniyetli çıkış için uçaktan atlayış sırasındaki pozisyonlarını kontrol eden paraşütçüler, C-130 ve C-160 nakliye uçakları ile 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından havalanıp, Erciyes Dağı yakınlarında bir bölgeye, 1250 fitten (450 metre) statik, 10 bin fitten de (3000 metre) serbest atlayış yapıyor.
     Eğitim kapsamında uçaklardan, çeşitli mühimmatları içeren yükler de paraşütle atılıyor.
     Bu arada, bölgede görev alan yer ekibi, atlayışın yapılacağı ve yükün bırakılacağı noktaları sisle işaretleyip, meteorolojik koşullarla ilgili pilota bilgi veriyor.
     Eğitimler kapsamında yılda yaklaşık 3000 personel paraşütle atlayış yapıyor.
    
     -Türk harp tarihinin ilk hava indirme harekatı-
    
     1. Komando Tugayı Hava İndirme Taburu, Türk harp tarihinin ilk hava indirme harekatında da görev aldı. 1974deki Kıbrıs Barış Harekatına katılan paraşütçü komandolar, harekatın başarılı olmasında büyük rol oynadı. Hava İndirme Taburu, harekatta 76 askerini şehit verdi.
    
     -Erdoğan: Enstantaneleri güzel yakalamışlar-
    
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ocak-Mehmetçiğin Dünyası sergisinin açılışını yaptıktan sonra AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile fotoğraflara baktı. Her fotoğraf karesini ilgiyle inceleyen ve fotoğraflar hakkında Öztürkten ve foto muhabirlerinden bilgi alan Erdoğan, AA ekibine yakaladıkları güzel enstantanelerden dolayı tebriklerini iletti.
     Erdoğan, Sergide en beğendiğiniz fotoğraf hangisi oldu sorusuna Bu karelerin hepsinin kendine has bir etki alanı var. Beni en çok etkileyen, ilk defa paraşütle atlayanlar... Bunda da kaza yüzdesinin yok denecek noktada olması beni etkiledi. Ben acaba ne zaman atlarım diye düşünüyorum yanıtını verdi.
     Ocak-Mehmetçiğin Dünyası sergisi için çalışan AA ekibini kutlayan ve tebrik eden Erdoğan, şunları söyledi:
     Gerçekten Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ilginç enstantanelerini güzel yakalamışlar, güzel bir hizmetle de ortaya fotoğraf sergisi çıkmış. AA sergiyle 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin 98. yıl dönümüne ayrı bir zenginlik kattı. Emeği geçen arkadaşlarımı kutluyorum, tebrik ediyorum, bundan sonraki süreçte de başarılarının artarak devamını diliyorum.
    
     Yayıncı: Eda Ay

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER