Sağlıklı nesiller için aşı şart

Sağlıklı nesiller için aşı şart -KTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baki: Çocuklarımız aşılar sayesinde hasta olmuyor -Türkiye, aşı programlarının uygulanması yönünden dünyada ilk sıralarda yer alıyor (Fo


TRABZON (A.A) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baki, çocukların artık aşılar sayesinde hasta olmadığını söyledi.
     Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mikroplara karşı koruyucu rol oynayan aşıların çok önemli olduğunu vurguladı.
     Aşılar sayesinde çocukların artık hasta olmadığını ifade eden Baki, Eskiden sokağa her çıkışımızda çocuk felci nedeniyle topallayan insanlar görürdük. Bugün bu tablo tarihe karıştı, artık dünyada çocuk felci hastalığı ortadan kalkmak üzere. Tıpkı bir zamanlar milyonlarca insanı ölüme götüren ancak bugün görülmeyen çiçek hastalığı gibi. Kızamık, kabakulak da aşılar sayesinde neredeyse görülmemekte ve çocuklarımızın sakat kalmasına veya ölümüne neden olmamaktadır dedi.
     Difteri, boğmaca ve tetanoz aşıları sayesinde bu hastalıkların artık çok az görüldüğüne dikkati çeken Baki, şunları söyledi:
     Hepatit B aşısı sayesinde çocuklarımızı karaciğer hastalıkları ve sirozdan koruyoruz. Zatürre aşıları ve menenjit aşısı denilen Hemofilus İnfluenza tip B aşısı sayesinde çocuklarımız zatürre, sinüzit, kulak enfeksiyonu ve menenjitten korunuyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığımızın gelecek yıllarda aşı takvimine ilave etme kararını aldığı su çiçeği, Hepatit A aşısı, rota virüs aşısı (ishal aşısı) sayesinde çocuklarımız bu hastalıklara karşı da korunmuş olacak. Ancak bu aşılar özel olarak yapılıyor. Su çiçeği aşısı 1 yaşında, Hepatit A 1,5 yaşında, ishal aşısı ise 2 aylıkken yapılıyor ve Hepatit A ile ishal aşısının tekrar edilmesi gerekiyor.
     Baki, verem ile boğmaca aşılarının çocukları tam korumadığını kaydederek, Verem ülkemizde hala sık görülen hastalıklardan biridir. Maalesef BCG dediğimiz verem aşısı çocuklarımızı veremden tamamen koruyamamaktadır. Çocuklara verem genellikle büyüklerden bulaştığından veremli büyüklerin tedavisi çocuklarımızın verem olmasını önlemek bakımından çok önemlidir. Boğmaca aşısının da çocukları tam korumuyor, bu nedenle söz konusu hastalık da halen görülebiliyor diye konuştu.
     Prof. Dr. Baki, Türkiyenin, aşı programlarının uygulanması yönünden dünyada ilk sıralarda yer aldığını vurgulayarak, Bu sayede çocuklarımız artık ölmüyor. Eskiden her yıl doğan bin çocuktan 40ı ilk bir yaş içinde ölürken, artık bu sayı 15e düşmüştür. Bu düşüşte aşının payı çok büyüktür dedi.
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz/Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Sağlıklı nesiller için aşı şart Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER