Wilco ile AB Pazarı projesi

Wilco ile AB Pazarı projesi -Hollandalı televizyoncu Wilco Van Herpen, Türkiyenin AB üyeliği sürecindeki reformlarını anlatan, AB destekli televizyon programının çekimleri için hayvan pazarındaki kurbanlık satıcılarıyla görüştü


SAKARYA (A.A) - Hollandalı televizyoncu Wilco Van Herpen, Türkiyenin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecindeki reformlarını anlatan, AB destekli Wilco ile AB Pazarı projesi kapsamında hazırladığı televizyon programının çekimleri için hayvan pazarındaki kurbanlık satıcılarıyla görüştü.
     Erenler ilçesindeki hayvan pazarında satıcılar ve alıcılarla röportaj yapan Herpen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 yıldır Türkiyede bulunduğunu belirterek, ABye üyelik çalışmaları kapsamında çok çeşitli reformlar yapıldığını söyledi.
     1999da Türkiyeye ilk kez geldim, o zaman herkes ABye girmek istiyordu ancak bu heyecan şu anda pek kalmamış gibi diyen Herpen, ABnin desteklediği proje kapsamında Türkiyenin ABye uyum sürecinde yaşadığı değişimleri anlatmaya çalıştıklarını bildirdi.
     10 yılda ülkede önemli değişimler yaşandığına dikkati çeken Herpen, Çok şey değişmiş ama biz bunların farkında değiliz. Baktığınız zaman hayvan pazarında bile büyük değişiklikler var. Bu değişiklikler sayesinde daha hijyenik ve doğru satışlar yapılacak. Hijyen, AB için çok önemli bir faktör. Bu şekilde insanların daha sağlıklı şeyler yemesini sağlıyoruz şeklinde konuştu.
    
     -Bence Türkiye, ABye girecek-
    
     Proje kapsamında 7 bölümden oluşacak programın çekimlerini yaptıklarını anlatan Herpen, kadın, insan, çocuk ve hayvan hakları konularını ele aldıklarını, pazarlara giderek sokağın nabzını tuttuklarını söyledi.
     Pazarlarda tüketiciler ve üreticilerle görüştüklerini anlatan Herpen, Türkiyede değişen şeyleri Avrupaya anlatıyoruz. Türkiyede bir korku var, mesela kokoreçin yasaklanacağıyla ilgili ama kimsenin korkmasına gerek yok, kokoreç yasaklanmayacak. Sadece seyyar satıcılar yasaklanacak diye konuştu.
     Herpen, Türkiyenin ABye üye olacağını düşündüğünü belirterek, şöyle konuştu:
     Bence Türkiye, ABye girecek ancak bunun ne zaman olacağını bilemiyoruz. Baktığımız zaman Türk halkı da bu konuda çok şikayetçi, ben buna hak veriyorum. Yani başka ülkelere bakıp Türkiye ile karşılaştığınızda Türkiye çok fazla şeyi gerçekleştirdi ama buradaki oyunu ben anlamıyorum.
     Mesela Kıbrısa gitmiştim, birleşme referandumu öncesinde. Bir anda Yunan tarafı hayır dedi ve birleşme sağlanamadı. Burada çok ilginç bir durum var. Baktığınızda Kıbrısın AB için veto hakkı var, Türkiye için bu veto hakkı ABye girmeyi zorlaştırıyor. Burada çok değişik bir oyun var.
    
     Muhabir: Çağrı Turgut / Mehmet Özcan
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Wilco ile AB Pazarı projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER