11-17 Mart Tuza Dikkat Haftası

11-17 Mart Tuza Dikkat Haftası


AMASYA (A.A) - Taşova Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Adnan Erseçkin, aşırı tuz tüketiminden kaçınılması uyarısında bulundu.
     Erseçkin, 11-17 Mart Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada en önemli sağlık sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıkların, Türkiyede her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin başlıca nedenlerinden olduğunu vurguladı.
     Obezite, diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalıkların en önemli değiştirilebilir risk faktörlerinin sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği ve sigara kullanımı olduğunun altını çizen Erseçkin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2010 yılında yayınlanan rapora göre, aşırı tuz tüketimine bağlı olarak meydana gelen yüksek tansiyonun inmelere yüzde 51, kalp hastalıklarına yüzde 45 oranında neden olduğu görülmüştür dedi.
     Tuz kullanımıyla ilgili önerilerde de bulunan Dr. Erseçkin, sağlık için mutlaka iyotlu tuz kullanılması gerektiğini vurguladı.
     Pişirme sırasında oluşacak iyot kaybının en aza indirilmesi için tuzun yemeklere pişirme sonrası eklenmesi, iyotlu tuzun serin, kuru, ışıksız ortamda ve koyu renkli cam kaplarda saklanması gerektiğini belirten Erseçkin, şu önerilerde bulundu:
     Yemeklerin tadına bakmadan tuz ilave edilmemelidir. Yemekler pişirilirken tuz eklenmemelidir. Tuz içeriği yüksek olan salamura, turşu, ketçap, hazır soslar ve konserve besinler seyrek ve az tüketilmelidir. Vücut ağırlığının dengede tutulmasına özen gösterilmelidir. Ağırlık arttıkça kan basıncı da artar. Fiziksel aktivite arttırılmalı, düzenli olarak fiziksel aktivite yapılmalıdır. Sebze ve meyve tüketimi artırılmalı, bir günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Gıda etiketi okuma alışkanlığı edinilmeli ve az tuzlu besinler tercih edilmelidir. Yemeklerinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen ve benzeri besinler ile baharatları kullanınız. Ev dışında yemek yeniliyorsa az tuzlu besinler tercih edilmelidir. Daima taze ve tuz eklenmemiş besinler tercih edilmelidir. Restoran, kafe, lokanta gibi yerlerde kullanılan tuzun iyotlu tuz olması sağlanmalı, tuzluk yerine 1 gramlık küçük paketlerde tuz verilmelidir. Unutmayın, sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı yüzde 15 azaltılabilir.
    
     Muhabir: Tevfik Öztürk
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber 11-17 Mart Tuza Dikkat Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER