11

11-17 Mart Tuza Dikkat Haftası -Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü: Aşırı tuz tüketimi başta böbrek hastalıkları olmak üzere mide kanseri, kemik erimesi, yüksek tansiyon ve buna bağlı kalp damar hastalıklarına neden olabilir


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü, aşırı tuz tüketiminin başta böbrek hastalıkları olmak üzere mide kanseri, kemik erimesi, yüksek tansiyon ve buna bağlı kalp damar hastalıklarına neden olabileceğini bildirdi.
     Müdürlükten, 11-17 Mart Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen en yüksek tuz alımının günlük 5 gram olduğu ve bu miktarın 1 çay kaşığı tuz olduğu belirtildi.
     Türkiyede 2008 yılında yapılan araştırma sonucuna göre, günlük tüketilen tuz miktarının 18 gram olduğunun belirlendiği duyurulan açıklamada, bu miktarın önerilen 5 gramlık düzeyin çok üstünde olduğunu, aşırı tuz tüketiminin başta böbrek hastalıkları olmak üzere mide kanseri, kemik erimesi, yüksek tansiyon ve buna bağlı kalp damar hastalıklarına neden olabileceğini kaydetti.
     Daima taze ve tuz eklenmemiş besinlerin tercih edilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
     Sofralardaki tuzluklar kaldırılmalı ve lezzetine bakmadan yemeklere tuz eklenmemeli, tuz yerine baharat, nane, kekik, maydanoz, dereotu, limon gibi lezzet vericilerin kullanılmalı, turşu, ketçap, zeytin, salamura ve konserve gibi yüksek miktarda tuz içeren hazır ve işlenmiş gıdalar daha az tüketilmeli, satın aldığımız besinlerin üzerinde bulunan etiketler mutlaka okunmalı ve az tuzlu, düşük sodyumlu olanların tercih edilmeli, günde en fazla 1 çay kaşığı iyotlu tuz kullanılmalıdır. İyotlu tuz kullanımı, zeka geriliği ve beyin hasarını önler. İyotlu tuz kullanımı çocukların okul başarısını artırır. Ayrıca guatr, hipotiroidi ve zihinsel fonksiyonlarda bozukluk gibi iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesinde en etkili yol iyotlu tuz kullanımıdır. Vücudun iyot ihtiyacını karşılamak amacıyla yüksek miktarda tuz alınmasına gerek yoktur. Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği 5 gram tuz alımı ile günlük iyot ihtiyacı karşılanmaktadır.
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Sedat Gök

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER