2. Uluslararası Hopefor Girişimi Konferansı (4)

2. Uluslararası Hopefor Girişimi Konferansı (4) -AFAD Başkanı Oktay: -Asıl amaçlarımızdan birisi, uluslararası alanda öncü kuruluşlardan biri olmaktır. Türkiye bu anlamda ciddi çalışmalara imza atmaktadır. İnsanın sıkıntıda olduğu he


ANTALYA (A.A) - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Fuat Oktay, Asıl amaçlarımızdan birisi, uluslararası alanda öncü kuruluşlardan biri olmaktır. Türkiye bu anlamda ciddi çalışmalara imza atmaktadır. İnsanın sıkıntıda olduğu her yerde Türkiye olarak biz varız ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Ama bunu çok daha etkin ve hızlı yapmak istiyoruz dedi.
     Türkiye, Katar ve Dominik Cumhuriyeti işbirliğiyle ilki 2011de Dohada organize edilen Uluslararası Hopefor Girişiminin ikinci konferansında konuşan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Fuat Oktay, yaşanan doğal afetlerde 2011 sonu itibariyle dünyada 1,1 milyon insanın öldüğünü, 2,7 milyon kişinin bu afetlerden etkilendiğini, 1,3 trilyon dolarlık bir maliyetin ortaya çıktığını bildirdi.
     Bu yıl sadece Sandy Kasırgasının maliyetinin 50 milyar doları bulduğunu vurgulayan Oktay, bu rakamların, afetlerin bütün dünyanın gündeminde olması gerektiğini gösterdiğini söyledi.
     Küresel hızlı müdahale kabiliyetinin, ulusal müdahalede etkin ve hızlı olmayı gerektirdiğini belirten Oktay, Kendi ülke sınırlarınız içindeki tüm kurum ve kuruluşlar içinde son derece etkin bir koordinasyon kabiliyetini sağladıktan sonra ancak uluslararası boyuttaki kurum ve kuruluşlarla etkin bir koordinasyonun sağlanması mümkündür dedi.
     Türkiyenin son afetlerin ardından önemli çalışmalara imza attığını belirten Fuat Oktay, AFADın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Son dönemde kriz yönetiminden çıkıp risk yönetimine odaklandıklarını anlatan Oktay, Türkiyenin afetler olmadan önce her türlü programını, hazırlığını yapan, eğitim ve lojistik hazırlıklarını tamamlamış bir ülke haline geldiğini dile getirdi.
     Fuat Oktay, tüm kurum ve kuruluşların belirli bir standart çerçevesinde hareket etmesini sağlayacak Ulusal Afet Müdahale Planının hazırlıklarına da başladıklarını açıkladı. Türkiyedeki arama kurtarma birliklerinin uluslararası alanda müdahale edebilmesi için gerekli akreditasyonu sağlamasına yönelik çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Asıl amaçlarımızdan birisi, uluslararası alanda öncü kuruluşlardan biri olmaktır. Türkiye bu anlamda ciddi çalışmalara imza atmaktadır. İnsanın sıkıntıda olduğu her yerde Türkiye olarak biz varız ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Ama bunu çok daha etkin ve hızlı yapmak istiyoruz.
     Fuat Oktay, son yaşanan afetlerde arama kurtarma çalışmalarının dakikalar içinde başladığını, saatler içinde de tamamlanma aşamasına gelindiğini söyledi. Kütahya Simav ve Vandaki depremlerin ardından hak sahiplerine 6-10 ay içinde konutlarının teslim edildiğine dikkati çeken Oktay, 10 ay gibi bir sürede teslim edilen 15 bin konuttan bahsediyoruz dedi.
     Türkiyede sivil-asker işbirliğinin de başarıyla uygulandığını vurgulayan Oktay, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Van depreminin ardından 2 bin personeliyle bir çok faaliyette bulunduğunu anlattı. Oktay, Türkiyedeki kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının da aynı ciddiyetle hareket ettiklerine dikkati çekti.
     Türkiyenin sadece yurt içinde değil, yurt dışındaki felaketler ve savaş sonrasında ortaya çıkan süreçlerde de insani yardım elini bu bölgelerin halklarına uzattığını kaydeden Fuat Oktay, Toplam olarak baktığımızda 700 milyon liralık bir rakamdan bahsediyoruz, sadece nakit yardımlar bunlar. Genel anlamda çok daha yüksek bir rakamdan bahsediyoruz diye konuştu.
    
     -Suriye krizinin sonuçları çok korkunç oldu-
    
     BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs-OCHA) Politika ve Araştırma Geliştirme Birimi Şefi Hansjoerg Strohmeyer, Suriyedeki çatışma ortamından kaçarak çevre ülkelere sığınanlar arasında en büyük acıyı kadın ve çocukların çektiğini bildirdi. Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irakın Suriye halkına yardım ettiğini hatırlatan Strohmeyer, misafirperverliklerinden ötürü bu ülkelere teşekkür etti.
     Strohmeyer, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Suriye krizinin sonuçları çok korkunç oldu. Bu yük bu ülkeler için çok büyük. Bizler de elimizden geleni yapıyoruz bu yükün paylaşımını yapmak üzere. Dilerim bugün salonda temsil edilen ülkeler, gereken fonları, yardımları sağlarlar ki hem Suriye içinde hem de mülteci ve sığınmacı kamplarındaki Suriyeliler soğuk havalar yaklaşırken daha etkili yardımlardan faydalanabilsinler. Suriyedeki insanlık trajedisi hepimizin aklında.
     Doğal afetlerin son 20 yılda yarattığı etkilere değinen Strohmeyer, doğal afetlerin etkilerinin gelecek dönemde artarak devam etmesinin beklendiğinin altını çizdi. Geçen yıl meydana gelen felaketlerin 366 milyar dolar maddi kayba yol açtığını bildiren Strohmeyer, şöyle konuştu:
     Sandy Kasırgasının New York ve Karayiplerde yarattığı etki ve bu etkinin büyüklüğü hiçbir ülkenin, hiçbir sınırın felaketlerden korunamayacağını, hiç kimseden uzak olmadığını gösterdi ki bu afet riskinin yönetiminde büyük önem taşımakta. İnsani yardım ilkeleri uyarınca insani kayıpları azaltabilmek için emre amade tüm kaynakları kullanmalıyız. Bu noktada hem ulusal hem de yabancı ülkelere ait askeri varlıkların etkin kullanımı elzemdir.
     Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da, doğayla uyumlu olmama, hızlı nüfus artışı ve yerleşim alanlarındaki sağlıksız yapılaşmanın doğal afetlerin yıkıcılığını artırdığını bildirdi. Altıparmak, 1999da yaşanan Marmara Depreminin afetlerle mücadele konusunda önemli bir tecrübe sağladığına işaret ederek, elde edilen tecrübelerin, daha sonra yaşanan afetlerde yakalanan başarıyı getirdiğini kaydetti.
     Arasında ABD, İngiltere, Fransa, Japonya, Mısır, Afganistan, Paraguay, Peru, Zimbabve gibi 40 ülke ile uluslararası örgütlerden 300den fazla temsilcinin katıldığı konferans, 30 Kasımda sona erecek.
    
     (Bitti)
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 2. Uluslararası Hopefor Girişimi Konferansı (4) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER