31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü

31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü -Türk Kanser Araştırma ve Savaş Derneği Konya Şube Genel Sekreteri Dr. Seyit Karaca: -Sigara, günümüzün en önemli kitle imha silahıdır


KONYA (A.A) - Türk Kanser Araştırma ve Savaş Derneği Konya Şube Genel Sekreteri Dr. Seyit Karaca, Sigara, günümüzün en önemli kitle imha silahıdır dedi.
     31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle bazı sivil toplum örgütleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Dr. Seyit Karaca, dünyada sigaraya günde 17 milyon dolar para harcandığını söyledi.
     Yıllık harcamanın 7 milyar doları bulduğunu ifade eden Karaca, Bilimsel bir çalışmaya göre Türkiyede sigara kullanan 17 milyon kişiden 4 milyonu, ortalama ömründen 7 yıl, 4 milyonu ise 22 yıl kaybetmektedir. Gelecek 30 yılda sigara nedeniyle ölümler, diğer bütün hastalıkların önüne geçecektir. Sigara, günümüzün en önemli kitle imha silahıdır. Bir ülkeye atom bombası atsanız kaç kişi ölecek- Ancak sigarayı bir toplumda yaygınlaştırmayı başarırsanız hem ekonomik olarak o topluma zarar verirsiniz, hem de insanların ölmesinden para kazanırsınız diye konuştu.
    
     -Yıllık sağlık harcamamız 2 milyar doları buluyor-
    
     Türkiyede sigaradan kaynaklanan 50 hastalık nedeniyle yıllık sağlık harcamasının 2 milyar doları bulduğunu kaydeden Karaca, sigara kullananların sigaraya ve sağlık giderlerine harcadığı paranın ise yıllık 9 milyar doları bulduğunu kaydetti.
     Üretilen sigaraların kıtalara göre dağılımına da değinen Karaca, şunları kaydetti:
     Üretilen sigaraların yüzde 55i Asya, yüzde 11.8i Afrika ve Ortadoğu, yüzde 10.8i Orta ve Doğu Avrupa, yüzde 9.3ü batı Avrupa, yüzde 8.9u Latin ve yüzde 4.7si ise Kuzey Amerikada satılmaktadır. Görüldüğü gibi eğitimle azalan bir oran söz konusu ancak ülkemizde eğitimli insanların sigara kullanması düşündürücü. Sigara üreticileri, gelişmiş ülkelerdeki yasaklardan dolayı nikotin ve katran oranı fazla ürünleri, gelişmemiş ülkelerin pazarlarına sunuyor. Bu sigaralarda nikotin maddesinin yanı sıra, bazı etken maddelerde yer almakta. Sigarada tütün, kağıt ve filtrenin yanı sıra 2 bini zehirli 4 bini aşkın madde bulunuyor. Nikotini ve katranı azaltılmış sigaralar bile insanı aynı derecede zehirlemektedir. Çünkü vücut, gerektiği kadar nikotini almak zorundadır. Bunun içinde daha fazla sigara içme isteği duyar ve bu gerekli nikotini alana kadar içmeye devam edecektir.
     Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci ise sigara içe kadar içmeyenlerin de etkilendiğini dile getirerek, bakanlık olarak son dönemlerde pasif içiciliğe karşı da önlemler aldıklarını ifade etti.
     Sigara içen bir kişinin bulunduğu yerde olan ve sigara içmeyen insanları da zehirlediğini dile getiren Küçükkendirci, Bir sigara, pasif içicilere yarım sigara etkisi veriyor. İçici bir sigara içiyor ama ortamda bulunanlar yarım sigara içmiş halde yaşamlarına devam ediyor dedi.
     (MUH-MAT)
<< Önceki Haber 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER