4 Aralık Dünya Madenciler Günü

4 Aralık Dünya Madenciler Günü


HAKKARİ (A.A) - Hakkari Eğitim Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKA-DER) Başkanı Sefer Kaçmaz, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
     Açıklamasında, dünyanın sayılı çinko ve kurşun madenlerine ilişkin rezervlerin Hakkari ve Şırnak bölgesinde bulunduğunu belirten Kaçmaz, bu maden yataklarının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
     Madenciliğin tarih boyunca uygarlıkların gelişmesinde çok önemli yer tutan sektörlerden biri olduğunu bildiren Kaçmaz, dünyanın sayılı çinko ve kurşun madenlerine ilişkin rezervlerin Hakkarinin Çukurca ve Şemdinli ilçeleri ile Şırnakın Beytüşşebap ilçesi üçgeninde bulunduğunu ifade etti.
     Kaçmaz, açıklamasında şunları ifade etti:
     Maden yataklarının iyi değerlendirmesiyle Hakkari, dünya çinko merkezi olabilir. Araştırmalar, Türkiyenin petrol ve maden yatakları açısından zengin olduğunu göstermekte. Araştırmalarda tespit edildiği üzere en büyük çinko cevheri yatakları, Hakkaride yüzeye yakın duruyor. Bunu yüz yıldır bilmiyor ve işletmiyoruz. Hakkaride bulunan bu madenlerin tespiti için yüzeyde asidik kayaçların, kimyasal farkların araştırılması ve bu kayaçların hangi cevherleşmeyle ilişkili olduğunun belirlenmesi elzemdir. Rezerv zengini Türkiye, işletme ve teknolojiye yatırım yapmadığından, çinkoyu dışarıdan ithal ediyor.
     Çinkonun kent için bir şans olduğunu da kaydeden Kaçmaz, bu şansın iyi değerlendirilmesi için Hakkari Üniversitesinde mutlaka maden fakültesi veya mühendislik fakültesine bağlı bir madencilik bölümünün açılması gerektiğini belirtti.
    
     Muhabir: Nevzat Taş / Sıtkı Yıldız
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber 4 Aralık Dünya Madenciler Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER