4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü -Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Durulmuş: Kanser, günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır


BAYBURT (A.A) - Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Durulmuş, kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğunu bildirdi.
     Durulmuş, yaptığı yazılı açıklamada, kanserin vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir grup hastalığın ortak adı olduğunu belirtti.
     Sağlık Bakanlığının da üye olduğu Uluslararası Kanser Kontrol Örgütünün (UICC) önerisiyle 4 Şubatın Dünya Kanser Günü olarak kabul edildiğini ifade eden Durulmuş, şöyle devam etti:
     Kanser, günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser,öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde de çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Kanserin oluşumunda bir çok etken rol oynamaktadır. Sigara ve kimyasal maddeler, radyasyon, virüsler gibi çevresel ve hormonal nedenler, bağışıklık bozuklukları, kalıtsal mutasyonlar ve diğer genetik nedenler kanserin oluşumunda rol oynar.
     Durulmuş, dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, uzun süren iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler, yutma güçlüğü veya hazımsızlık, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, nedeni belli olmayan ani kilo kayıpları, uzun süren ses kısıklığı ve öksürüğün kanserin belirtisi olabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Erken tanı ve tedavi ile kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilir. Bilgi eksikliği, korku ve ihmal gibi nedenlerle insanlarımız zamanında hekime başvurmuyor ve böylece tanı gecikerek tedavi güçleşiyor. Kanser, tedavisi imkansız bir hastalık olarak görülmemeli. Ülkemizde kanser kontrol programında sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması, sağlıklı beslenmenin eğitim yoluyla yaygınlaştırılması, erken tanı ile kanser mortalitesinin azaltılması da önemli hedeflerimizdendir. Özellikle tedavisi mümkün olan meme ve serviks kanserinin taranması sadece şikayeti olan kişilere değil, sağlıklı kişilere de ulusal bir program çerçevesi içinde başlatılmıştır. Bu amaçla Bayburtta kurulan Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezimiz (KETEM) çalışmalarını sürdürmektedir. Kanser taramaları, ilimizde Bayburt Devlet Hastanesine entegre olarak kurulan KETEMde yapılmaktadır.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Özcan / Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber 4 Şubat Dünya Kanser Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER