6. Konuşan Kitap Şenliği

6. Konuşan Kitap Şenliği -Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün eşi Hayrünnisa Gül: -"Uluslararası standartlara göre, Türkiyedeki halk kütüphanelerinde 123 milyonu aşkın kitap bulunması gerekirken sadece 13 milyon kitabımız var" (


ERZURUM (A.A) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün eşi Hayrünnisa Gül, Erzurumda düzenlenen 6. Konuşan Kitap Şenliğinde, "Uluslararası standartlara göre, Türkiyedeki halk kütüphanelerinde 123 milyonu aşkın kitap bulunması gerekirken sadece 13 milyon kitabımız var" dedi.
     Gül, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezindeki etkinlikte yaptığı konuşmada, bir kitabın insan hayatını, dünyanın kaderini değiştirebildiğini vurguladı.
     Türk tarihinin, ömrünü okumaya, öğrenmeye adamış kahramanların destanlarıyla dolu olduğunu belirten Gül, şunları kaydetti:
     "Gecelerini okuma ve yazmayla geçiren, El-Kanun Fit-Tıp isimli eseri 600 yıl boyunca Batıda ders kitabı olarak okutulan İbn-i Sinanın, sabahlara kadar kitap okuyan, 19 yaşında 6 dil bilen Fatihin, Mısır seferine giderken beraberinde üç katır yükü kitap götüren Yavuzun torunlarıyız biz. Her konuda olduğu gibi okuma konusunda da ecdadımıza layık olmalı, geçmişin gerisinde kalmamalıyız."
     Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırılmasında birey, aile ve öğretmenler kadar devletin de sorumluluğu bulunduğuna dikkati çeken Gül, "Yaptığımız ziyaretlerde görüyoruz ki gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde bu konuyla özel ilgileniliyor. Çocuklara kitap sevgisi aşılamak amacıyla ulusal okuma programları hazırlanıyor. Kütüphaneler kuruluyor, yaygınlaştırılıyor ve çocuklar için cazibe merkezi haline getiriliyor" diye konuştu.
     Türkiyede kütüphane geleneğinin 900 yıl öncesine uzandığını ifade eden Gül, şunları söyledi:
     "Osmanlı İmparatorluğunun ilk döneminden itibaren kütüphaneler, cami, türbe, medrese ve imarethane gibi kurumlar içinde yer almıştır. İmparatorluğun büyümesiyle Anadolunun birçok yerinde de kütüphaneler kurulmuş. Dönemin devlet ve din büyükleri tarafından kurulan ve vakıflar yoluyla yaşatılan kütüphanelerden bazıları, koleksiyonlarıyla günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Çocukluk anılarımda müstesna yeri olan ve her okul çıkışı uğrak yeri yaptığım Beyazıt Kütüphanesi de bunlardan biri. Osmanlı döneminde devlet eliyle kurulmuş ilk kütüphane olan Beyazıt Kütüphanesi, yüzyıllardır benim gibi binlerce çocuğa kitap sevgisi aşılamıştır."
    
     -"Halk kütüphanelerinde 123 milyonu aşkın kitap bulunması gerekir"-
    
     Türkiyedeki kütüphanelerin nitelik ve nicelik bakımından diğer ülkelerin gerisinde olduğuna işaret eden Gül, "Uluslararası standartlara göre, Türkiyedeki halk kütüphanelerinde 123 milyonu aşkın kitap bulunması gerekirken sadece 13 milyon kitabımız var. 5 milyon nüfuslu Finlandiyada bin 202 kütüphane bulunurken, 70 milyonluk Türkiyede bu rakam sadece bin 434. Bu durumun bize, ülkemize, geçmişimize hiç de yaraşır bir tablo olmadığı aşikar" dedi.
     Kütüphanelere ilgi duyan çocukların kitap okuma alışkanlığını daha kolay kazandığını belirten Gül, şöyle konuştu:
     "Toplum olarak kitapla ilişkimizi güçlendirmek, yeni nesillere okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsak kütüphane geleneğini canlandırmalıyız. Bu konuda belediyelerin önemli bir misyon üstlenebileceğini düşünüyorum ve buradan belediyelerimize çağrıda bulunmak istiyorum. İfa etmiş olduğunuz pek çok önemli hizmetin yanında gelin, illerinizde, ilçelerinizde hatta belediyelerinizde kütüphaneler kurun. Bu kütüphaneleri binlerce kitapla çeşitli etkinliklerle oyun alanları ve teknolojik imkanlarla çocuklarımız için ilgi çekici mekanlar haline getirin. Tek bir çocuğun bile hayatını değiştirecek kitaba ulaşmasına vesile olursanız inanın hem bu dünya hem de ahiretiniz için arkanızda bırakacağınız en kıymetli eser bu olacaktır."
     Gül, konuşmasının sonunda, Ahmet Hamdi Tanpınarın "Beş Şehir" kitabında Erzurumu anlattığı bölümü okudu.
     Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de "Hayatta başarılı olan insanlara bakın, bunlar salt kendi mesleklerinde başarılı olan insanlar değildir. Onlar başka meselelere de ilgi duyan, o meselelerde ne olup bitiğinin farkında olan insanlardır. Bu anlamda bir merak, gayret içinde olursanız hayat sizi arzu ettiğiniz her noktaya taşıyacaktır" dedi.
     Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ise sürekli okuyan, üreten, kendini geliştiren toplumların yüksek yaşam kalitesini yakalayabildiğini vurgulayarak, zekaları kitapla beslemeyen ulusların hüsranla yüz yüze kaldığını belirtti.
     Konuşmaların ardından Ankara Radyosu sanatçısı Nurullah Akçayır konser verdi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu bar oynadı. Bazı sanatçı, şair, yazar, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin salondakilerle sohbet ettiği etkinlikte aşıklar atıştı.
     Hayrünnisa Gül, 6. Konuşan Kitap Şenliğine katkı sağlayan kurum ve kuruluşların temsilcilerine teşekkür plaketi verdi.
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Mustafa Yıldız
<< Önceki Haber 6. Konuşan Kitap Şenliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER