8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü -AK Parti Eskişehir Milletvekili Koca: -Lider ülke Türkiyeyi, kadınlarımızın Kurtuluş Savaşından bugüne sosyal hayatın her alanında yaptığı fedakarlıklarla inşa ediyoruz


ESKİŞEHİR (A.A) - AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, lider ülke Türkiyeyi, kadınların Kurtuluş Savaşından bugüne sosyal hayatın her alanında yaptığı fedakarlıklarla inşa ettiklerini bildirdi.
     Koca, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, kadınların daha da güçlenmesi için 12 Eylül referandumu ile kadınlara pozitif ayırımcılık getirildiğini belirtti.
     TBMMde Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kurulduğunu ve ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair çıkartılan kanununla şiddete maruz kalan ya da şiddete uğrama ihtimali olan kadınların korunmasının sağlandığını açıklayan Koca, şunları kaydetti:
     Yine hükümetimiz döneminde bir ilk gerçekleştirilerek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kuruldu. Biz, kadınlarımızın her alanda aktif ve güçlü olmasının, Türkiyenin gücüne güç katacağının bilincindeyiz. Lider ülke Türkiyeyi, kadınlarımızın Kurtuluş Savaşından bugüne sosyal hayatın her alanında yaptığı fedakarlıklarla inşa ediyoruz. Yine kadınlarımızın bu fedakarlıkları sayesinde 2023 hedeflerine daha emin adımlarla ilerliyoruz. Bu duygularla ülkemizde ve dünyada tüm kadınların, eşitliği ve kalkınmayı önceleyen, daha müreffeh bir dünya arzularını dile getirdikleri 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.
    
     -AK Parti Eskişehir Milletvekili Can-
    
     AK Parti Eskişehir Milletvekili Ülker Can, kadınların geleceği şekillendirme adına erkeklerin gölgesinden kurtuldukça, etkilerini daha çok hissettirdiğini, katkılarının daha da arttığını bildirdi.
     Can, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, toplumların gelişim süreçlerinde en önemli rolün, kadınların üzerinde olduğunu belirtti.
     Tüm kadınların gününü kutlayan Can, mesajında şu ifadelere yer verdi:
     Kadınlarımız geleceği şekillendirme adına erkeklerin gölgesinden kurtuldukça, etkilerini daha çok hissettiriyor, katkıları daha da artıyor. Daha demokratik bir toplumun en çok ihtiyacı olan şey, daha fazla kadın erkek eşitliği, daha fazla sosyal girişimci kadındır. Kültürümüzde ve dinimizde her zaman özel bir yere sahip kadınlarımızın korunmaktan çok, hak ettiği değeri görmeye ihtiyacı vardır. Bugüne baktığımız da sevindirici olan nokta, tüm kapılar kapansa da devletin kadınına kapılarını ardına kadar açmasıdır. Şiddeti kadından uzak tutan, girişimi ve gelişimi kadınla ilerleyen bir Türkiye özlemimiz gün geçtikçe yerini umuda, bu umudumuz da gün geçtikçe daha da yeşermeye devam ediyor. Siyasi tablonun bugün AK Parti ile geldiği noktaya baktığımızda ise parlamentoda 79 kadın vekil var ve 46sı AK Parti Grubunda görev yapıyor. Aynı tablo, il genel ve belediye meclislerinde de farkı hissettiriyor. Kadınlar olarak inancımız odur ki, kadının yeri hak ettiği noktaya ulaştığında Türkiye hak ettiği noktaya ulaşacaktır. Güçlü Türkiyenin güçlü kadınları için daha umutlu günler diliyorum.
    
     -CHP Eskişehir Milletvekili Kurt-
    
     CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, kadınların, sosyal ve ekonomik hayatın her alanında üstlendiği önemli rollerle toplumun gelişmesinde ve ilerlemesinde üstün ve saygıdeğer yerini bulması gerektiğini bildirdi.
     Kurt, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, şunları kaydetti:
     Kadınlarımız, sosyal ve ekonomik hayatın her alanında üstlendiği önemli rollerle toplumun gelişmesinde ve ilerlemesinde üstün ve saygıdeğer yerini bulması gerekmektedir. Bu nedenle kadınlarımızın sosyal, siyasi ve ekonomik hayatın içinde hak ettikleri yerlere, layık oldukları mevkilere gelmeleri vazgeçemeyeceğimiz bir hedef olmalıdır. Ne var ki, ülkemizde kadınlarımıza yönelik insanlığa sığmayan saldırıların, şiddet uygulamalarının, taciz ve tecavüz vakalarının endişe verici bir şekilde arttığı, ne yazık ki hazin bir vakadır. Kadınlara uzanan kirli ve kanlı ellerle mücadele etmek için herkese görev düşmektedir. Bu vesileyle her şeyin en güzeline layık olan kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.
    
     -Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen-
    
     Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 8 Martın, kadınların her geçen gün artarak maruz kaldıkları şiddetin, eşitsizliklerin çözüm yollarının düşünülmesi için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gereken bir gün olduğunu bildirdi.
     Büyükerşen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün, emeğine, kimliğine sahip çıkmak isteyen kadınların onurlu direnişinin yıl dönümü olduğunu belirtti.
     Mesajında, 8 Mart aslında, kadınların her geçen gün artarak maruz kaldıkları şiddetin, eşitsizliklerin çözüm yollarını düşünmemiz için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gereken bir gün ifadelerini kullanan Büyükerşen, şunları kaydetti:
     Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda üzerimize düşen sorumlulukları hassasiyetle yerine getirdiğimizi vurgulamak istiyorum. Kadın Danışma ve Dayanışma merkezimiz, Eskişehirli kadınlarımıza alanında uzman kişilerin desteğiyle hukuki konulardan, aile içi sorunlara pek çok konuda yol gösterici oluyor. Kentin dört bir yanına yayılan mesleki beceri kurslarımız aracılığıyla da kadınlarımıza ve genç kızlarımıza mesleki beceri kazandırarak, ekonomik kazanç elde etmelerinin yolunu açıyor, onların sosyal yaşama katılmalarını, aktif bireyler olmalarını sağlıyoruz. Birçok konuda olduğu gibi kadınların hayata rahatlıkla katılabilmeleri konusunda da dünyanın pek çok şehrinden çok daha ileri olan Eskişehirle gurur duyuyorum. Sevgili hemşehrilerimin, Eskişehirin bu özelliğine, her zamanki kararlılıklarıyla sahip çıkmalarını temenni ediyorum. Yaşadıkları şehre değer katan ve bu kentin kıymetini bildiklerinden şüphe etmediğim Eskişehirin güzel hanımefendileri, Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun.
    
     -Odunpazarı Belediye Başkanı Sakallı-
    
     Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, kadınların, toplumsal ve ekonomik yaşamın ayrılmaz parçası olduğunu bildirdi.
     Sakallı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, yaşamı boyunca birçok güçlüğe katlanan ve büyük sorumluluklar üstlenen kadınların, toplumsal yaşama etkin biçimde katılmalarının, Türkiye Cumhuriyetinin en büyük hedefleri arasında olduğunu belirtti.
     Sakallı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Kadınlar, toplumsal ve ekonomik yaşamın ayrılmaz parçasıdır. Ülkemizde her alanda başarılı çalışmalar yapan kadınların sayısının artması övünç kaynağımızdır. Devletin ilgili kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da kadın haklarının geliştirilmesi, kadınların bilinçlendirilmesi konusunda yürüttükleri çalışmalar mutluluk vericidir. Kadınların hak ve özgürlüklerine kavuşmasına yönelik gerçekleştirilen çalışmalar, kadınların çağdaş yaşam olanaklarından yararlanmalarının, iş dünyasında varlık gösterebilmelerinin ve siyasal yaşama etkin katılımlarının yolunu açmıştır. Kadınlara seçme ve seçilme hakkını birçok Avrupa ülkesinden önce sağlayan ülkelerden biri olmamız, ülkemizde kadınlara ne kadar önem verildiğinin bir kanıtıdır. Kadın haklarının kazanılmasında nerelerden başlandığının ve bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanması için özel bir anlam taşıyan bu günde, tüm toplumun çabasıyla kadınların ekonomik, toplumsal, kültürel ve siyasal yaşamda hak ettiği yeri bulmasını diliyor, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün dünya kadınları arasında bir dayanışma ve deneyim değişimi günü olmasını temenni ediyorum.
    
     -Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç-
    
     Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, kadının çalışma yaşamındaki yerinin hala istenilen düzeyde olmadığını bildirdi.
     Ataç, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, New Yorklu kadın tekstil işçilerinin daha iyi çalışma ve yaşam koşulları için 8 Mart 1857 tarihinde greve çıktığını belirtti.
     40 bin kadının greve çıkmasının kadın emekçilerin tarihi açısından çok önemli bir gün olduğunu vurgulayan Ataç, şunları kaydetti:
     Grevin olduğu fabrikada çıkan yangında çoğu kadın 129 işçi yaşamını yitirdi. Yıllar sonra 1910da Danimarkanın başkenti Kopenhagda dünyanın birçok ülkesinden gelen kadınlar, 2. Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında bir araya geldi. Toplantıya katılan Alman delege Clara Zetkin, başta oy hakkı olmak üzere kadın hakları için özel bir günün belirlenmesini ve dünyanın bütün ülkelerinde kutlanmasını önerdi. Zetkinin önerisiyle 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilan edildi. Bu kararın üzerinden geçen 100 yılı aşkın zamana rağmen kadının çalışma yaşamındaki yeri, hala istenen düzeyde değildir. Kadın çalışma yaşamında yedek ve ucuz iş gücü olarak görülmekte, hatta birçok iş alanında çalıştırılmamakta, sosyal güvencesiz bırakılmaktadır. Kadına yönelik şiddet, hiç görülmemiş bir şekilde artmıştır. Ülkemizde seçme seçilme hakkına 5 Aralık 1934 tarihinde kavuşan Türk kadını, ne yazık ülke yönetiminde arzu edilen noktada değildir. Ülkemizde yaşanan töre cinayetleri, kadına yönelik şiddet, hala varlığını sürdürmektedir. 8 Mart, bütün bu sorunların aşılmasında bir kutlama değil, bir mücadele günüdür. 8 Martın tüm dünya kadınlarına eşit haklar ve özgürlükler getirmesi dileğiyle.
    
     -CHP İl Başkanı Gölet-
    
     CHP İl Başkanı Erman Gölet, 8 Martın, kadınların tüm dünyada şiddete, ayrımcılığa, eşitsizliğe ve adaletsizliğe karşı verdikleri mücadeleyi kazandıkları gün olduğunu bildirdi.
     Gölet, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaptığı yazılı açıklamada, kadının bir birey olmasının yanı sıra yaşayan toplumun temeli olduğunu belirtti.
     Gölet, şöyle devam etti:
     Ne yazıktır ki, dünya genelinde ve ülkemizde kadınların yaşadıklarına bakıldığında, kadın haklarına yönelik olumlu ilerlemenin kaydedilmediği ve başarılı olunmadığı görülecektir. Bugün ülkemiz, özellikle son yıllarda artış gösteren kadına karşı şiddet ve ayrımcılık konusunda dünyanın en geri ülkeleri arasında yer almaktadır. Kadınların, temel insan, çalışma, sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik haklarının güvence altında olduğu söylenebilir mi- Kadın sorunları her geçen gün artmakta ve çözüm önerileri sözde kalmaktadır. Kadınların sorunlarının çözümüne yönelik politikaların geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi herkes için öncelikli görev olmalıdır. Kadın, geçmişi olduğu gibi yarını da şekillendirecek kişidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak kadınların haklarını alma mücadelesinde sonuna kadar yanlarında, destekçisi olacağız. Biliyoruz ki, kadınların karar alma süreçlerinde belirleyici olabilmeleri, siyasal yaşamdaki etkinliklerinin artması ülkeye güç katacaktır. Cumhuriyet Halk Partisinin hedefi, güçlü kadın, özgür toplum yaratmaktır. Çaresizliği kabullenmeyen, varlıklarını ortaya koyarak başaracaklarına inanan tüm kadınların, Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.
    
     -MHP İl Başkanı Sezer-
    
     MHP İl Başkanı Ayhan Sezer, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün, kadın olmanın anlam ve önemi üzerine etraflıca düşünmek, samimi bir şekilde kafa yormak ve kadınların karşılaştığı zorlukları ele almak için iyi bir fırsat olduğunu bildirdi.
     Sezer, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bilimden sanata, spordan edebiyata, siyasetten çalışma hayatına kadar her alanda kadınların büyük çaba ve başarılarına şahit olunduğunu belirtti.
     Kadınların sosyal, siyasi ve ekonomik hayatın içinde hak ettikleri yerlere, layık oldukları mevkilere gelmelerinin vazgeçemeyecekleri hedefleri olduğunu vurgulayan Sezer, şunları kaydetti:
     İçinden geçtiğimiz insanlık döneminde, kadınların daha fazla hak ve yetkilere sahip olması, hayatın her bölümünde daha çok katılımcı bir rol takınmaları hem doğaldır hem mecburidir ve hem de doğru olanı budur. Kadınlarımıza yönelik insanlığa sığmayan saldırıların, şiddet uygulamalarının, taciz ve tecavüz vakalarının endişe verici bir şekilde arttığı, ne yazık ki hazin bir vakadır. Kadınlara uzanan kirli ve kanlı ellerin kırılıp atılması ve katillere hak ettikleri cezaların verilmesi için vakit geçirilmeksizin ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Bu vesileyle her şeyin en güzeline layık olan Türk kadınının, analarının Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.
    
     -AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Ata-
    
     AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Vahap Ata, kadına gösterilen saygıyla verilen değerin, o toplumun çağdaşlık ve gelişmişlik düzeyinin göstergesi olduğunu bildirdi.
     8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Ata, AK Partinin kurulduğu yıldan bu yana kadını ve gençliği merkeze alan bir anlayış içinde olduğunu belirtti.
     Ata, açıklamasında, Kadınlarımızın en ileri haklara sahip olarak toplumdaki yerlerini almaları için yoğun mücadele verilmektedir. Savaş, töre, terör, şiddet ve fakirlikten en çok etkilenen kesim, kuşkusuz kadınlardır. Bu amaçla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının öncülüğünde üretilen politikalar, özellikle kadına yönelik şiddete karşı geliştirilmiş olanlar sıfır toleransla uygulanmaktadır. Ailenin huzuru, gelecek nesillerin emniyet içinde yaşaması, toplumun refah ve mutluluğu, kadınların üstlendiği yükün hafifletilmesine, paylaşılmasına ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın kadın haklarına saygı duyulmasına bağlıdır. Dolayısıyla kadının olmadığı ya da ihmal edildiği toplumların sağlıklı olması ve gelişme göstermesi mümkün değildir. Bu vesileyle tüm dünyadaki ve Türkiyedeki kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum ifadelerine yer verdi.
    
     Muhabir: Oktay Özden
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER