AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert: -Türkiyenin kendi topraklarını korumak üzere tedbir almasını anlıyoruz. Suriyeye silah ya da mühimmat taşınması yalnızca oradaki şiddet olaylarını ve orada ölen insan sayısını art


ANTALYA (A.A) - Güç Gönel - Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert, Türkiyenin kendi topraklarını korumak üzere tedbir almasını anlıyoruz. Suriyeye silah ya da mühimmat taşınması yalnızca oradaki şiddet olaylarını ve orada ölen insan sayısını artıracaktır dedi.
     Büyükelçi Jean-Maurice Ripert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB için Suriyede olup bitenlerin büyük endişe kaynağı olduğunu kaydetti. Türkiye gibi bizler de Suriye rejiminin çok fazla şiddet eylemine bulaşmış olduğunu düşünüyoruz diyen Ripert, bu krize siyasi bir çözüm getirilmesi ve rejimin kendi halkını öldürmesinin önüne geçilmesi gerektiğini düşündüklerini anlattı.
     Ripert, bu süreçte Türkiyenin Suriyedeki şiddetten kaçan halka yönelik dayanışmayı takdir ettiklerini, Türkiyenin Suriyeden kaçan insanları koruma altına aldığını ifade etti. Bu noktada AB olarak Türkiye ile yakın istişare içerisinde olduklarına değinen Ripert, şöyle konuştu:
     Suriye kriziyle ilgili olarak BM Özel Temsilcisi İbrahimi de bu konuya bir an önce çözüm getirilmesi gerektiğini ifade ettiler. Ancak iki BM Güvenlik Konseyi üyesi ülke bu çözümü bloke etmekte şu anda. Türkiyenin kendi bütünlüğünü, topraklarını korumak için gerekli tedbirleri alması gerektiğini anlıyoruz. Dışişleri Bakanlığı da bizi bu konuda düzenli olarak bilgilendiriyor ve bakanlık ile bu anlamda yakın temas içindeyiz.
     Ripert, AA muhabirinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin ülkesinden yapılan askeri ihracatın sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından sınırlandırılabileceği yönündeki açıklamalarını hatırlatması üzerine de Rusya ve Suriye arasındaki ikili meselede AB olarak bizim yorum yapmamız uygun olmaz, ama Türkiyenin kendi topraklarını korumak üzere tedbir almasını anlıyoruz. Suriyeye silah ya da mühimmat taşınması yalnızca oradaki şiddet olaylarını ve orada ölen insan sayısını artıracaktır diye konuştu.
    
     -Hükümetin terörle mücadelesini destekliyoruz-
    
     Ripert, ABnin her türlü terörizmi kınadığını bildirdi. PKKnın Avrupa Birliğinin terörist örgütler listesinde olduğunu hatırlatan Ripert, ABnin hiçbir üyesinin hiçbir şekilde PKKya destek olamayacağını vurguladı.
     Türkiyede hükümetin terörle mücadelesini desteklediklerini belirten Ripert, şöyle konuştu:
     Terörle mücadele uluslararası hukuk ve insan hakları hukuku çerçevesinde yürütülmelidir. Kürt sorunu denilen sorunun çözüme kavuşturulması için siyasi diyaloğu destekliyoruz. Anayasa Reformu Komitesinin yürütmekte olduğu ulusal uzlaşı görüşmelerinin, bu soruna siyasi bir çözüm bulunması anlamında önemli olduğunu düşünüyoruz. Başbakanın son zamanlarda yapmış olduğu açıklamalar da güven verici açıklamalar. Belirli ilerlemeler olduğuna işaret ettiğini düşünüyoruz. Örneğin son yapılan parti kongresinde Kürt azınlıkların dil ve eğitim konusundaki hakları, bu alanlarda ilerleme sağlanmasıyla ilgili önemli açıklamalar yapıldı. Örneğin mahkemelerde Kürt dilinin kullanılması... Bunların olumlu adımlar olduğunu düşünüyoruz.
    
     -Bakan Çağlayanın açıklamaları-
    
     Jean-Maurice Ripert, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayanın ABye Nobel Barış Ödülü verilmesinin ardından yaptığı açıklamasında AByi riyakar diye nitelendirmesinin hatırlatılması üzerine, Nobel Barış Ödülünün ABye Batı Avrupada 60 yıl boyunca barış, güven, refah, demokrasi ve insan haklarının tesis edilmesindeki katkılarından dolayı verildiğini anlattı. Bunun hak edilmiş bir ödül olduğunu düşünüyorum diyen Ripert, Avrupalılar olarak barış, güven ve refah ortamında yaşadıkları için şanslı ve mutlu olduklarını dile getirdi.
     Ripert, Türkiyenin ABye katılım müzakerelerini devam ettirmek istemekte haklı olduklarını gördüklerini belirterek, Bizler Cumhurbaşkanının, Başbakanın, Dışişleri Bakanının, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağışın, ki kendisi Romada bu yönde açıklamalar da yaptı kısa süre önce, bu sürece destek veriyor olmalarından, kendileriyle birlikte çalışıyor olmaktan, bu amaca ulaşmak üzere daha somut ve hızlı şekilde kendileriyle çalışıyor olmaktan mutluyuz diye konuştu.
     Ekonomi Bakanı Çağlayanın aynı açıklamada 27 AB ülkesinden 23ünün bütçe açığının Türkiyeden çok daha yüksek olduğunu söylediğinin hatırlatılması üzerine de Ripert, şunları söyledi:
     Katılım süreci, bir süreç. Türkiye aday olmak istedi, biz de adaylığını onayladık. Türkiyenin ABye üye olmak istemekte son derece haklı olduğunu ve üyelik sürecini tamamlaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bizler, birlikte daha güçlü olacağımıza inanıyoruz. Bütün bu süreç zaten bununla alakalı. Ekonomik açıdan baktığımızda, Avrupa Birliğindeki durgunluğa karşın AB ile Türkiye arasındaki dış ticaret oranlarına baktığımızda, 2010-2011 yıllarında yüzde 20lik bir artış kaydedildiğini görüyoruz. Türkiyenin AB ile yaptığı dış ticaret, Türkiyenin toplam dış ticaretinin yüzde 40ını teşkil ediyor. 2012nin ilk 6 aylık dönemine baktığımız zaman, Türkiyeye yapılan doğrudan yabancı yatırımların yüzde 80inin ABden geldiğini görüyoruz. Yani ekonomik açıdan baktığımızda biri olmadan diğerinin bir geleceği olmadığını görüyoruz. Önemli olan da bu.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER