Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze,

Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze, Rizede -Khabadze: Gümrüklerde ücretin artırılmasının iş adamlarının gelip gitmesi, turizmin geliştirilmesi konusunda bir yan etki doğuracağını düşünmüyorum (Fotoğraflı-Görün


RİZE (A.A) - Gürcistanın Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, gümrüklerde geçiş ücretinin artırılmasının iş adamlarının gelip gitmesi, turizmin geliştirilmesi konusunda bir yan etki doğuracağını düşünmediğini söyledi.
     Khabadze, beraberindeki heyetle Rize Valisi Nurullah Çakırı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.
     Khabadze, burada yaptığı konuşmada, 100 günlük hükümet olduklarını, ekonomik anlamda iyi işler yapmasalar da kültürel anlamda iyi işler yaptıklarını ve halkın yanında yer aldıklarını belirtti.
     Türkiye ile ticari ve kültürel ilişkilerin geçmişten bu yana var olduğunu, bu ilişkileri daha ileri seviyelere taşıyacaklarını ifade eden Khabadze, tarım ve turizm alanında Türkiyenin tecrübesine ihtiyaç duyduklarını, tıp alanında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesinden faydalanmak istediklerini kaydetti.
     Sarp Sınır Kapısından nüfus cüzdanı ile geçişlerin yoğunlaştığını, artan yoğunluğa bağlı olarak birtakım sorunların da ortaya çıktığına dikkati çeken Khabadze, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin Sarp Sınır Kapısından nüfus cüzdanı ile geçişlerde ücreti 15 lira yapacağı yönünde aldığı kararı bize ulaştı. Gümrükleri iyi niyetle kullanmamak, kaçakçılık olaylarından dolayı böyle bir karar çıkmış olabilir. Gümrüklerde ücretin artırılmasının iş adamlarının gelip gitmesi, turizmin geliştirilmesi konusunda bir yan etki doğuracağını düşünmüyorum. Hükümetin değerlendireceğini, yan etkisi olduğu zaman bu kararın da değiştirilebileceğini düşünüyorum. Asla yan etkisi olacağını düşünmüyorum dedi.
     Uygulama konusunda henüz tam bilgi sahibi olmadığını kaydeden Khabadze, Ancak her gün geçen insan için böyle bir ücret uygulanması gerekiyor. Kaçakçılığın azaltılması için bu gerekli. Gürcistanda da ayda bir kez gidip gelenlerin aldığı mallar vergiden muaf tutuluyor. Her gün gidip gelenlerden ise vergi alınıyor. Turistin yılda bir kez geçeceği düşünüleceği için böyle bir sorun olmaz diye konuştu.
     Kvariati ve Gonio bölgelerinde Türkiyeden gelen bazı kişilerin evleri otel mahiyetinde kiraladığını belirten Khabadze, şunları söyledi:
     Bu evlerde, bazı binalarda hayat kadınlarının, çok sayıda bayanın gece hayatına karıştığı, çalıştıkları tespit edildi. Türk konsolosluğu ile birkaç kez bu konuları görüştük. Emniyet güçleri ile birlikte operasyon düzenlendi. Yerel ahali de bu konudan memnun kalmadıklarını ifade etti. Hatta cinayet meydana geldiği, gürültü, kavga, tatsız olayların yaşandığı tespit edildi. Düzenlenen üç dört operasyondan sonra bu olayların azaldığını hemen hemen yok olduklarını gördük. Türk hükümeti ile birlikte karar vererek bu sorunların üstesinden geldik.
     Khabadze, iki ülke arasındaki bu tür yanlış anlaşılmaların giderilmesi için iki ülke basın mensuplarının çalışmalarının önemli olduğunu sözlerine ekledi.
    
     -Rize Valisi Nurullah Çakır-
    
     Vali Çakır, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemli olduğunu ifade ederek, Artvin ve Rizenin ilişkileri Gürcistan ile çok daha fazla. Ovit Tünelinin açılması ile bu ilişkilerin daha da artacağını söyleyebiliriz. Ortak ekonomik çalışmalar her iki ülke için çok olumlu sonuçlar doğuracak. Turizm alanında Türkiye ile Gürcistan arasında yapılacak ortak çalışmalar ve konaklamalı turlar bu ilişkileri daha da yukarı taşıyacak dedi.
     Konuşmaların ardından Vali Çakır ve Khabadze, birbirlerine hediyeler verdi.
     Khabadze ve beraberindeki heyet daha sonra Rize Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek iş adamlarıyla görüştü.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER