Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Doğru:

Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Doğru: İhracatçımıza verilen prim desteği dolaylı olarak üreticimize de yansıdığı gibi, ihracatçımızın dış pazarlardaki rekabet gücünü de artırıyor. Bu nedenle, geçmiş yıllarda olduğu gibi DFİF kayn


ADANA (A.A) - Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, ihracatçıya verilen prim desteğinin dolaylı olarak üreticiye de yansıdığını belirterek, geçmiş yıllarda olduğu gibi Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklı ihracat primlerinin bu yıl da ihracatçıya verilmesini istediklerini bildirdi.
     Doğru, yazılı açıklamasında, Türkiyenin, turunçgil üretimini son 10 yılda 2,5 milyon tondan 3,7 milyon tona yükselttiğini, dünya üretim sıralamasında ise 10. sıradan 7. sıraya yükseldiğini ifade etti.
     İhracatçıya verilen DFİF kaynaklı ihracat prim desteğine paralel olarak turunçgil üretiminin de her yıl arttığını ve geçen yıl yaklaşık 1,5 milyon ton ürünün ihraç edildiğini bildiren Doğru, şunları kaydetti:
     İhracatçımıza verilen prim desteği dolaylı olarak üreticimize de yansıdığı gibi, ihracatçımızın dış pazarlardaki rekabet gücünü de artırıyor. Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayanın 28 Temmuzda Mersinde yaptığı açıklamada, Ekonomik Koordinasyon Kurulunda alınan kararla bu yıldan itibaren ihraç edilen tarım ürünlerindeki desteğin Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üreticiye yapılacağı duyurulmuştur. Ancak tarımsal destekleme bütçesinde böyle bir ödenek ayrılmamıştır. İçinde bulunduğumuz günlerde üreticilerimiz ile ihracatçılarımız arasında başlamış olan narenciye satışlarının ve oluşan fiyatların bu açıklama ile olumsuz etkilenmemesi için hazırladığımız raporu Tarım Bakanlığımıza ilettik.
     Doğru, bu yıl hava şartlarından dolayı bir çok çeşitte rekoltenin az olması nedeniyle kaygı içinde olan üreticilerin zamansız ve teknik altyapısı hazırlanmadan alınan bu karara tepki gösterdiklerinin belirterek, rekoltenin az olmasından dolayı her geçen gün yükselen narenciye dal fiyatlarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için üreticilerin sakin olmaları gerektiğini kaydetti.
     Sezonun başladığı günlerde hazırlıksız yapılan bu değişikliğin narenciye üreticisine ve ihracatına olumsuz yansıyacağını vurgulayan Doğru, Geçmiş yıllarda olduğu gibi DFİF kaynaklı ihracat primlerinin bu yıl da ihracatçımıza verilmesini, böyle bir değişiklik gerekiyorsa üretici temsilcilerinden de görüş alarak teknik altyapısının hazırlandıktan sonra açıklanmasının sektörümüz ve ülke ekonomimiz için daha yararlı olacağını düşünmekteyiz ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Volkan Kaşık / Aycan Demirel
     Yayıncı: Süleyman Tıraş
<< Önceki Haber Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Doğru: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER