Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Asan: -Medyada yer aldığı şekliyle boşanmalar artmadı, hemen hemen aynı devam ediyor -Almanlara (Niye bizim çocuklarımızı Hristiyan ailelere veriyorsunuz, Türklere versenize) diyoruz,


ZONGULDAK (A.A) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Medyada yer aldığı şekliyle boşanmalar artmadı, hemen hemen aynı devam ediyor dedi.
     Asan, Zonguldakta Genel Maden İşçileri Sendikası Salonunda düzenlenen Toplumun Temeli Aile konulu toplantıda yaptığı konuşmada, yapılan bir araştırmada Türk toplumunda aile kurumunun çok değerli görüldüğünün ortaya çıktığını söyledi.
     Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü kapsamında yapılan çalışmalara değinen Asan, Aile Sosyal Destek Programını iki ilde pilot olarak uyguladıklarını, şu anda Türkiye genelinde sistemi yaygınlaştırma çabası içerisinde olduklarını belirtti.
     Söz konusu program kapsamında sıkıntıda olanın müracaatını beklemeden kapısına gidileceğini ifade eden Asan, şunları kaydetti:
     Evlilik Öncesi Eğitim müfredatımız da var. İnsan araba kullanacağı zaman eğitim alıyor da, evlilik gibi çok çok önemli bir konuda niye eğitim almıyor bireyler- Buna yönelik 3 ayrı bölümünden oluşan müfredatı geliştirdik. Bunun içinde öncelikle çatışma çözümü bölümü var. Ben bu müfredat geliştirilirken bizzat eğitimcilerle birlikte oturdum. Şu anda 23 yılık evliyim. Herhalde 23-24 yıl oldu, 3 çocuk annesiyim, inanın ben de çok şey öğrendim. Keşke bunları daha önce bilseydim. Gerçi çok fazla hata yapmadım Allaha şükür ama yine de ne kadar faydalı olduğunu ben de gördüm.
     Asan, çiftlerin boşanma sürecinde UYAP sisteminden bilgi geldiğini belirterek, Bizden destek almak isteyip istemedikleri konusunda çiftlerle irtibata geçiyoruz. Kesinlikle onları vazgeçirme gibi bir şeyimiz yok ama vazgeçenler var. Boşanmaya karar verenlere sürecin sağlıklı şekilde sürmesi için destek veriyoruz. Boşanma sonrası varsa çocuğa ve aileye destek sağlıyoruz. Bazen kişiler çocuklarını aileden bağımsız gibi kullanıyorlar. Boşanma sürecinde git sen onu söyle ya da ne yapıyor bana haber ver şeklinde en fazla çocuk mağdur oluyor diye konuştu.
    
     -Boşanmalar artmadı-
    
     Bakan Yardımcısı Asan, medyada boşanma oranlarının çok arttığı yönünde haberler yer aldığını hatırlatarak, şöyle devam etti:
     Bizim araştırmalarımız bu şekilde söylemiyor. 2000de 122 bin 459 kişi boşanmış, 2010 verileri 122 bin 939 yani hemen hemen aynı, 2012 yılında 124 bin şeklinde çıktı. Medyada yer aldığı şekliyle boşanmalar artmadı, hemen hemen aynı devam ediyor. Boşananların yüzde 72si yeniden evleniyor. Yüzde 17si de tekrar eski eşiyle evleniyor. Evlenme oranlarımız yine yüksek. Avrupa binde 4,51 oran, bizde 8,21, boşanma oranları da Avrupa oranlarının çok çok aşağısında. Onlarda 2,1, biz de 1,6 şeklinde seyretmekte.
     Asan, yaptıkları araştırmalarda en fazla ihmal ve istismarın aileden kaynaklandığını işaret ederek, Mesela çocuklara yönelik ihmal ve istismar verilerini bir bakın sadece yüzde 2si hiç tanımadığı yabancılardan, yüzde 98si ise yine tanıdığı o aileden geliyor. Bunun için aile değerlerini destekleme, eğitim faaliyetleri, sığınabilecek bir mekanizma oluşturmak için bakanlık olarak çok çalışıyoruz diye konuştu.
    
     -Türk çocuklarının Hristiyan ailelere verilmesi-
    
     Türkiyede Gönül Elçileri projesini başlattıklarını vurgulayan Asan, şöyle konuştu:
     Eskiden çocuk yuvaları vardı, şimdi biz onlara sevgi evleri diyoruz. Burada 14 bin çocuğumuz var. Devlet bunlara çok güzel bakıyor. Şu anda sevgi ve çocuk evleri modellerimizde kuş sütünden tutun da her türlü ihtiyaçları karşılanıyor. Ama eksik olan bir şeyler var. Özellikle 0-6 yaş grubu için BM dahil tüm akademik camia, bu çocukların ailenin yanında olması gerektiğini söylüyor. Bu 14 bin çocuğun annesi ve babası var ama fonksiyonlarını yitirmiş.
     Almanyada çocukları Hristiyan ailelere veriyorlar. Almanlara (Niye bizim çocuklarımızı Hristiyan ailelere veriyorsunuz, Türklere versenize) diyoruz, onlar da diyor ki Vereceğiz de kimse başvurmuyor ki). Bu çocuklar burada doğdukları için Alman vatandaşı, biz de sıraya girmiş, koruyucu aile olmak isteyen aileler var. Sıradakine veriyoruz diyorlar. Demek ki Almanyadaki Türklerle de çalışmak lazım. Çünkü dernekler geldi, bizden yardım istediler.
     Asan, Gönül Elçileri projesi kapsamında vali eşlerinin mükemmel çalıştığını belirterek, 1 yılda 133 çocuk koruyucu ailenin yanına yerleştirilmişti, kampanya sayesinde 1 ayda bin kişi başvurdu. Kampanyaların ne kadar büyük faydası olduğu ortada, biz Almanyaya da gidip bu çalışmayı yapacağız. Kişilerin kafasından bazı tereddütler var, bunları silmesi gerekiyor. Mahrem olur mu, namahrem olur mu- Biz eskiden koskoca evlerde amca yenge teyzeler hep birlikte yaşıyorduk, problem olmuyordu. Bir de küçücük çocuk diye konuştu.
     Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız da insanın en mutlu olduğu yerin aile olduğunu kaydetti.
     Toplantıya, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, bazı ilçe belediye başkaları, sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER