Aizanoi Antik Kentindeki kazılar

Aizanoi Antik Kentindeki kazılar -Kütahya Valisi Çiftçi, kazı çalışmalarını inceledi


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kentinde, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünce yürütülen kazı çalışmalarını inceledi.
     Çavdarhisar Kaymakamı Ömer Bilgin ile kazı alanında inceleme yapan Çiftçiye bilgi veren Kazı Grubu Başkanı ve PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Özer, bu yıl 15 Mayısta başladıkları kazıları 15 Eylülde sonlandırmayı hedeflediklerini bildirdi.
     Çalışmalarının mezarlık denilebilecek nekropol yapısında sürdüğünü belirten Doç. Dr. Özer, kazı sırasında pişmiş topraktan yapılmış horoz ve kuş heykelcikleri ele geçirdiklerini ifade etti.
     Doç. Dr. Özer, horoz heykelciliği bulmalarına sevindiklerini belirterek, şöyle konuştu:
     Denizliden gelip Kütahyanın Çavdarhisar ilçesindeki antik kentte bir horoz heykelciği bulmak bizim için enteresandı. Biliyorsunuz ki; Denizlinin horozu meşhur. Ancak bu ne Denizlinin ne de Kütahyanın horozu değil. Bu yaklaşık 2 bin yıl önce pişmiş topraktan yapılmış bir horoz heykelciği. Antik ve Roma döneminde mezarlara kuş heykelcikleri, öbür dünyaya ruhları taşıdığına inanılarak konuluyor. Horoz çoğunlukla Antik Yunan ve Roma dönemlerinde genç yaşta ölen erkekleri tasvir eder. Onlarla ilgili sembollerden biridir. Mezar içinde ayrıca bir insan iskeleti bulduk. Bunun muhtemelen bir erkeğe ait olduğunu düşünüyoruz.
     Çiftçi, bir tarihin tekrar canlandığını dile getirerek, Doç. Dr. Özer ve 90 kişiden oluşan kazı ekibine teşekkür etti.
    
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Aizanoi Antik Kentindeki kazılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER