Anadolu adaçayı yaygınlaştırılacak

Anadolu adaçayı yaygınlaştırılacak -Yılda 2 bin 500 ton ihraç edilen, fazla toplandığı için nesli azalan bitkiyle ilgili Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünce çalışma yürütülüyor -Enstitünün Tıbbi ve Arom


YALOVA (A.A) - Erhan Erdoğan - Yılda 2 bin 500 ton ihracatı yapılan Anadolu adaçayının üzerindeki toplama baskısını azaltmak için Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünce çalışmalar yürütülüyor.
     Enstitünün Süs Bitkileri, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölüm Başkanı Ahmet Bircan Tınmaz, AA muhabirine, Anadolu adaçayını orman içi alanlarda yetiştirmek için proje yapacaklarını söyledi.
     Projeyi, Balıkesirin Marmara Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Marmara Kaymakamlığı ve Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsüyle yürüteceklerini dile getiren Tınmaz, bu bitkinin, Marmaradan Akdeniz Bölgesine kadar olan alanda yayılış gösterdiğini anlattı.
     Tıbbi bitkiler araştırmacısı Ünal Karıkın doktora projesi kapsamında enstitüde Anadolu adaçayı hakkında araştırmalar yapıldığını anlatan Tınmaz, Marmara Bölgesinde farklı bölgelerden adaçaylarını toplayarak popülasyonlarının, kalite ve verim özeliklerinin değişimlerine baktık. Bundan sonraki süreçte de yeni bir proje hazırlığına girdik. Geniş alanlarda Anadolu adaçayını orman açıklıklarına ekme şeklinde Armutlu Yarımadasında denememiz devam ediyor ifadesini kullandı.
     Armutlu Yarımadasında başarılı sonuçlar aldıklarını ifade eden Tınmaz, Armutlu Yarımadasında yaptığımız çalışmayla adaçayının dikim, hasat zamanlarını belirledik. Proje bitmek üzere dedi.
     Adaçayının orman içi açıklarda en iyi yetişen bitkilerden biri olduğunu aktaran Tınmaz, şöyle devam etti:
     Herhangi bir su, bakım istemeden çok iyi gelişiyor. Anadolu adaçayı en kurak en verimsiz, kayalık bölgelerde, gölgelerde yetişiyor. Bunu kültüre ettiğimizde, sulanabilir, sebze yetiştirilebilir alanlarda üretimini yapamıyoruz. Bunun nedeni toprak kaynaklı mantarlardan çok kolay etkileniyor. Ancak dağ başlarında, kayalıklarda, verimsiz topraklarda çok güzel yetiştiriciliği yapılıyor. Hiçbir ürünün yapılamayacağı alanlarda adaçayı yetiştirilebilir.
    
     -Ürün fazla toplandığı için nesli azalıyor-
    
     Tınmaz, proje ile ürünün üretimini artırarak hem köylülere gelir hem de popülasyonun düşmesinin önüne geçmek istediklerini belirterek, Bu üründen yılda 2 bin 500 ton ihraç ediliyor. Yurt dışına çok fazla ihraç edilen adaçayının üzerindeki toplama baskısını azaltmak istiyoruz. Ürün fazla toplandığı için nesli azalıyor. Bu ürünün muhakkak yetiştirilmesi gerek diye konuştu.
     Armutlu Yarımadasında bu ürünü bol miktarda ekmeyi hedeflediklerini vurgulayan Tınmaz, şunları kaydetti:
     Onun için de Marmara Adasındaki mevcut adaçayı varlığını tespit ettik. Marmara Adasında, Mayıs-Haziran aylarında bir proje ile yaklaşık yarım ton kadar tohum toplamayı hedefliyoruz. Bunu topladığımızda orman içi açıklarda deneyeceğiz. Değişik orman müdürlüklerinde de denemeler yapılacak. Bu şekilde orman ürünlerinin azalmasında, toplama baskısında kalkmasına yardımcı olacağız. Aynı zamanda ihraç edilen, istenilen bir ürün olduğu için de üretilerek köylülere kazanç elde edilmesini sağlayacağız.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Anadolu adaçayı yaygınlaştırılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER