Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü:

Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü: Diyabet ülkede görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik bir hastalıktır


ANKARA (A.A) - Diyabetin ülkede görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik bir hastalık olduğu belirtildi.
     Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, her yıl 14 Kasımda Diyabet Günü aktiviteleri olarak tüm dünyada gerçekleştirilen etkinliklerin, obeziteyi de kapsayacak şekilde 14-21 Kasım 2011 tarihleri arasında Diyabet ve Obezite Haftası olarak gerçekleştirildiği bildirildi.
     Diyabetin, ülkede görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik bir hastalık olduğu vurgulanan açıklamada, obezitenin de aynı şekilde, görülme sıklığının giderek arttığı ve diyabet gibi pek çok kronik hastalıklara zemin hazırladığı kaydedildi.
     Açıklamada, diyabetin, pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya insülinin etkisine dokularda direnç olması sonucu, kandaki şeker miktarının yükselmesiyle ortaya çıkan ömür boyu devam eden bir hastalık olduğu ifade edildi.
     Diyabet hastalığı konusunda vatandaşların dikkatini çekmek, duyarlılığı artırmak amacıyla umut anlamı taşıyan mavi renk kullanıldığı, bu kapsamda Müdürlükçe, İl Kültür Müdürlüğünün de desteğiyle Cumhuriyet Müzesi (2. TBMM Binası) Mavi Renkle ışıklandırıldığı vurgulandı.
     Açıklamada, diyabetin belirtileri, Aşırı idrara çıkma durumu, aşırı idrar sonucunda vücutta kuruluk, hastada su veya başka sıvılar içmediği taktirde kuruluk artışı, ağız kuruluğu, çok yemek yeme, iştah kaybı, yorgunluk, bulanık görme, daha ileri dönemlerde aşırı zayıflama, kan şekerinin çok yükselmesi halinde koma ve bilinç kaybı olarak sıralandı.
     Kan şekerinin sürekli yüksek seyretmesi durumunda ise komaya, bazı organlarda hasara (göz, böbrek, beyin, ayaklar gibi), ciltte yaralara ve yara iyileşmesinde gecikmelere, felçlere, kalp-damar hastalıklarına, çocuklarda büyüme geriliği sorunlarına yol açabileceği belirtildi.
     Diyabetten korunmak için, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi, öğün atlanılmaması, uygun vücut ağırlığı sağlanması ve sürdürülmesi, hareketli bir yaşam sürdürülmesi, kan şekeri kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması, diyabet belirtilerinin dikkate alınması, sigaradan uzak durulması uyarısında bulunuldu.
    
     Muhabir: Merve Yıldızalp
     Yayıncı: Tolga Özgenç
<< Önceki Haber Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER