Antalyanın su kaynağı Kırkgözde tonlarca çöp

Antalyanın su kaynağı Kırkgözde tonlarca çöp var -Antalyadaki birinci derece doğal sit alanı Kırkgöz Su Kaynaklarında çocuk bezinden kilime, içecek kutularından poşetlere kadar çok sayıda çöpe rastlandı -Akdeniz Üniversitesi Sualtı


ANTALYA (A.A) - Güç Gönel - Akdeniz Üniversitesi Sualtı Sporları Kulübü öğrencileri, Antalyadaki Kırkgöz Su Kaynaklarında çevre ve su altı temizliği yaptı. Öğrencilerin topladığı onlarca kilo atık, birinci derece doğal sit alanı Kırkgözdeki kirliliği gözler önüne serdi.
     Akdeniz Üniversitesi Sualtı Sporları Kulübü öğrencileri, akademik danışmanları Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu eşliğinde, Antalyaya yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki birinci derece doğal sit alanı Kırköz Su Kaynaklarını ziyaret etti.
     Bölgeye ulaştıklarında piknik yapan vatandaşların bıraktığı çöp yığınlarıyla karşılaşan öğrenciler, önce çevre temizliği yaptı. Ardından su altı teçhizatlarını kuşanarak dalışa geçen öğrenciler, suyun altından da kilolarca çöp çıkardı.
     Öğrenciler, bölgede piknik yapan vatandaşlara su kaynağını kirletmemeleri çağrısında bulundu.
    
     -Su kaynakları çöplük gibi kullanılıyor-
    
     Gökoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırkgözün Antalyanın hayat kaynağı olduğunu, kenti beslediğini ve yeşillik verdiğini söyledi.
     Bölgeye pikniğe gelen vatandaşların bıraktığı çöplerin çevre kirliliğine yol açtığına dikkati çeken Gökoğlu, Kırkgözün biyolojik çeşitlilik bakımından zengin olduğunun altını çizdi. Gökoğlu, Pseudophoxinus antalyae adlı balık türü ile Echinogammarus antalyae adlı adlı karides türünün dünyada sadece bu su kaynağında yetiştiğini vurguladı.
     Kırkgözde temizlik yapmak üzere gerçekleştirdikleri dalış sırasında çocuk bezinden kilime, içecek kutularından poşetlere kadar çok sayıda çöpe rastladıklarını bildiren Gökoğlu, Bu çöpleri pikniğe gelenler atıyor. İnsanımızda Su alır götürür düşüncesi var ama maalesef götürmüyor, burada kalıyor dedi.
     Gökoğlu, su kaynağında yürüyerek ulaşılamayacak bazı noktalarda kamyonlar dolusu çöp olduğunu ifade ederek, yetkilileri bölgede temizlik çalışması yapmaya çağırdı.
    
     -Kirlilik denize de ulaşıyor-
    
     Kırkgöz Su Kaynaklarının birkaç kilometre ötedeki bir düdenden yer altına girdiğini, ardından Düden Şelalesinde yeniden yer üstüne çıktığını anlatan Gökoğlu, şelale aracılığıyla da denize kadar ulaştığını vurguladı.
     Kırkgöze atılan çöplerin denizde de kirliliğe yol açtığını dile getiren Gökoğlu, Su Ürünleri Fakültesinin bir uygulaması sırasında denizde 600-700 metrede trol çektik. Ne yazık ki burada da kirlilikle karşılaştık. Karadaki tüm atıklar ne yazık ki denizin altında da var diye konuştu.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Antalyanın su kaynağı Kırkgözde tonlarca çöp Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER