Arı ürünleri binbir derde deva

Arı ürünleri binbir derde deva -Arı ürünlerinin sağlık amaçlı kullanımı olarak bilinen apiterapinin, hastalıklardan korunmada çok etkili olduğu bildirildi -KTÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kolaylı: Apiterapi ürünleri g


TRABZON (A.A) - Meltem Yılmaz - Arı ürünlerinin sağlık amaçlı kullanımı olarak bilinen apiterapinin, hastalıklardan korunmada çok etkili olduğu bildirildi.
     Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, apiterapinin geçmişinin en az 10 bin yıla dayandığını, Kuran-ı Kerimde ve Peygamberimizin hadislerinde övgüyle tavsiye edildiğini, bal ve arının dünyada saflığın ve çalışkanlığın sembolü olduğunu belirtti.
     Apiterapi tedavisinde bal, bal mumu, polen, propolis, arı sütü ve arı zehri ürünlerinin kullanıldığını ifade eden Kolaylı, Arıların bitkilerden topladığı ve kısmen vücut salgılarını ekleyerek hazırladıkları ürünler bal, polen ve propolis, arıların vücutlarından salgıladıkları ürünler ise arı sütü, bal mumu ve arı zehridir. Bu ürünlerinin temel özellikleri doğal olmaları, yan etkiye sahip olmamalarıdır. Ayrıca bu ürünler biyolojik olarak aktif olmamalarının yanı sıra az miktar ile etkilidirler dedi.
     Apiterapi üzerine bir çok çalışma yaptıklarını dile getiren Kolaylı, Son yıllarda dünyada arı ürünleri ile tedavi yöntemleri hızlı gelişme gösterdi. Arıcılık faaliyetlerinden elde edilen ürünler halk tarafından birçok hastalığa karşı tedavi amacıyla kullanılıyor. Deney hayvanları üzerinde yaptığımız araştırmalarda polen, propolis, arı sütü ve bunların karışımlarının karaciğer hasarının önlenmesinde, tedavi edilmesinde çok önemli olduğunu gördük. Mantar zehirlenmesi tedavisinde bal ve polenin karaciğerdeki hasarı önlemede etkili olduğunu tespit ettik diye konuştu.
    
     -Hastalıkları engelliyor, hijyen oluşturuyor-
    
     Kolaylı, apiterapi ürünlerinin insan yaşamı ve sağlığı açısından son derece önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
     Bu ürünler genel bağışıklık sistemini kuvvetlendirme, erken yaşlanmayı geciktirme, kalp hastalıkları, kanser, katarakt, alzheimer, solunum sistemi ile mide bağırsak ülserlerinin oluşumunu engelleyebilme özelliğine sahiptir. Hastalık oluşturan pek çok bakteri ve mantarların yok edilmesinde ve hijyen oluşturmada önemlidir. Bu yüzden enfeksiyonların tedavi edilmesinde kullanılırlar. Özellikle solunum yolu hastalıklarına, mide ve yemek borusunda gastrit, reflü ve ülserler oluşmasına neden olan bakterilerin tedavisinde ve ayrıca ağız ve diş sağlığının korunmasında etkilidir. Bu ürünler, yara ve yanıkların iyileşmesine iyi gelmekte, merkezi sinir sistemini yavaşlatan, ağrı kesici etkiye, psikiyatrik etkinliğe sahiptir.
     Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, apiterapi ürünlerinin çok değerli olduğunu, her yıl milyonlarca ton arı sütü, polen, propolis gibi milli servet niteliğindeki arı ürünlerinin yeterince değerlendirilmediği için heba olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Arı ürünleri binbir derde deva Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER