Asırlık Kargı panayırında Hitit Uyanışı defilesi

Asırlık Kargı panayırında Hitit Uyanışı defilesi -Anadolunun en eski medeniyetlerinden Hititlerin kullandığı motifler, aralarında Kargı bezinin de bulunduğu birçok kumaşta yer alırken bugüne kadar çeşitli ülkelerde düzenlenen defilel


ÇORUM (A.A) - Anadolunun en eski medeniyetlerinden Hititlerin kullandığı motifler, aralarında Kargı bezinin de bulunduğu birçok kumaşta yer alırken bugüne kadar çeşitli ülkelerde düzenlenen defilelerle sanatseverlerin beğenisine sunulan tasarımlar, bu defa doğduğu topraklar olan Çorumda sahnelendi.
     Kargı ilçesinde uzun yıllardır gerçekleştirilen Kargı panayırı, bu yıl da belediyenin organizesinde çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Panayır etkinlikleri kapsamında kreatör Ahmet Özceyhan tarafından Hitit Uyanışı adlı defile gerçekleştirildi.
     Kargı Belediyesi önünde düzenlenen defilede, modacı Özceyhanın imzasını taşıyan 50nin üzerinde tasarım, ilçe halkının beğenisine sunuldu. Belediye binasında hazırlanan profesyonel mankenler, bina giriş merdivenlerini kendilerine sahne yaparak üzerlerinde taşıdıkları tasarımların en iyi şekilde sunmaya gayret gösterdi.
     Belediye Başkanı Ahmet Hamdi Akpınar, yaptığı değerlendirmede, asırlık Kargı panayırının bu yıl da dolu dolu gerçekleştiğini söyledi. Panayırın ilçede bir kültür halini aldığını vurgulayan Akpınar, emeği geçenlere teşekkür etti.
    
     -Anadolu motifleri kullanıldı
    
     Modacı Ahmet Özceyhan ise yapmış olduğu tasarımlarda özellikle Anadolu motiflerini kullanmaya gayret gösterdiğini belirtti.
     Eli kınalı Kargılı kadınlar tarafından el tezgahlarında dokunan Kargı bezini dünya arenasına sunduklarını vurgulayan Özceyhan, Burası Kargı bezinin doğduğu topraklar. Biz yaptığımız çalışmalarla Kargı bezi üzerine Hitit koleksiyonunu yerleştirdik. Kargı bezi dünyada eşi benzeri olmayan narin ve hijyenik bir kumaş türüdür. Bu kumaşı dünyanın beğenmemesi mümkün değil diye konuştu.
     Dünyanın birçok bölgesinde savaşların yaşandığını, kadın haklarının tartışıldığını vurgulayan Özceyhan, Anadolu topraklarında yaşayan Hititlerin dünyaya örnek olan davranışlarını kendisine örnek aldığını belirterek, şöyle devam etti:
     Anadolunun ortasında barışa mühür basan Kraliçe Pudu-Hepadan yola çıkarak, çok güzel bir koleksiyon yaptık. Tasarımlarım arasında Anadolunun ortasında Pudu-Hepanın Kadeş Savaşındaki barışa bastığı mühür de var. Bu mührü Kargı bezi üzerinde altın sırmalarla kullandık. Barışa muhtaç olduğumuz şu günlerde bu tasarımın önemli olduğunu düşünüyorum. Koleksiyonumuz aynı zamanda dünya barışına hizmet ediyor. Bunu dünyanın muhtelif yerlerinde gösterme arzusundayım. Fevkalade bir koleksiyon. Kültür turizmine hizmet edecek bir çalışma. Türkiyenin tanıtımına katkı yapacağını düşündüğüm bir koleksiyon. Türkiyenin çağdaş yaşamını, aydınlık ve berrak yüzünü gün ışığına çıkarmamdan dolayı kendimi bahtiyar hissediyorum.
    
     Muhabir: Ferhat Barulay / İsmail Çimen
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Asırlık Kargı panayırında Hitit Uyanışı defilesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER