Astım ve alerji uyarısı

Astım ve alerji uyarısı -Doç. Dr. Ahmet Akçay: -Bahar mevsimi alerjik hastalığı olan çocuklarda hastalığın teşhisini sağlayabilir


GAZİANTEP (A.A) - Çocuk Hastalıkları, Çocuk Astım ve Alerjisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay, bahar mevsiminde polenlerin ortaya çıkmasının, astım ve alerjik nezle gibi alerjik hastalıkların teşhisinin konulmasında bir şans olabileceğini bildirdi.
     Akçay, yaptığı yazılı açıklamada, bahar aylarında ortaya çıkan belirtiler önemsenirse alerjik hastalıkların teşhisinin sağlanabileceğini belirtti. Erken teşhisin alerjik hastalıkların ilerlemeden tedavi edebilmesini sağlaması bakımından önemli olduğunu ifade eden Akçay, şunları kaydetti:
     Bahar mevsimi alerjik hastalığı olan çocuklarda hastalığın teşhisini sağlayabilir. Peş peşe hapşırmalar, nezle, gözlerde kaşınma ve sulanma, burun kaşınması ve sık sık burun silinmesi, boğazda kaşınma, sık burun tıkanması oluyorsa, çocuğunuzda alerjik nezle veya göz alerjisi olabilir. Bahar mevsiminde öksürük, nefes sıkışması ve göğüste nefes sıkışmaları olmaya başlamışsa çocuğunuzda astım olabileceğinin işaretleridir. Bu belirtilerin ortaya çıkmasına bahar mevsiminde havada bulanan polenler neden olmaktadır. Bu da çocuklarda, astım ve alerjik nezle gibi alerjik hastalıkların teşhisinin konulmasını sağlamaktadır.
     Her beş çocuktan birinde astım gelişebileceğini aktaran Akçay, alerjik nezlenin astıma ilerlememesi için önceden tedavi yapılmasının çok önemli olduğuna dikkati çekti.
     Alerjik nezlenin burun tıkanması yaparak uyku kalitesini bozduğunu ve bunun da yorgun bir şekilde güne başlanmasına neden olduğunu vurgulayan Akçay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Çocuktaki sık sık nezle ve burun çekme sonucu sınıftaki ders başarısı etkilenebilir. Sosyal yönden de çocukta sıkıntıya neden olabilir. Ayrıca kulak iltihabına ve sinüzite neden olabilir. Alerjik nezleli bir çocuğun sinüsleri iltihaplanmaya eğilimli bir hale gelmektedir. Geniz etinde büyümeye neden olur. Geniz eti büyümesi çocukta burun tıkanmasının artmasına ve kolay sinüzit, kulak iltihabı olmasına ve kulakta sıvı birikmesine nede olmaktadır. Burun tıkanıklığı sonucu ağız açık kaldığı için dişlerde de çürümelere neden olabilmektedir.
     Akçay, alerjik nezleyi hafife almamak gerektiğine dikkati çekti.
     Astım teşhisinin erken konulmasının önemine vurgu yapan Akçay, Teşhisin erken konulmasıyla akciğerlerdeki hasar gelişmeden tedavi edilebilir. İmmunoterapi denilen aşı tedavisiyle de astım hastalığı olan çocukların hayat kalitesi artırılabilir. Astım teşhisi, solunum fonksiyon testleri, ciltten alerji testleri ve bazı kan testleri ile konulabilmektedir. Yanlış teşhis, gereksiz birçok ilacın uzun süre kullanılmasına neden olabileceği gibi astım teşhisin atlanması da çocuğun hastalığının ilerlemesine ve akciğerlerde hasar gelişmesine neden olabilmektedir değerlendirmesinde bulundu.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber Astım ve alerji uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER