Baş dönmesi ciddiye alınmalı

Baş dönmesi ciddiye alınmalı -Memorial Diyarbakır Hastanesi Nöroloji Bölümünden Doç. Dr. Uzar: Baş dönmesi hastalık değil, ancak ciddi hastalıkların önemli bir belirtisidir


DİYARBAKIR (A.A) - Memorial Diyarbakır Hastanesi Nöroloji Bölümünden Doç. Dr. Ertuğrul Uzar, baş dönmesinin hastalık değil, ancak ciddi hastalıkların önemli bir belirtisi olduğunu bildirdi.
     Uzar yaptığı yazılı açıklamada, sıklıkla hastaların ifade ettiği sersemlik, dengesizlik veya bulantı hissinin tıbbi olarak gerçek bir baş dönmesi olmadığını, kişinin kendisinin veya etrafının döndüğünü hissetmesinin ise gerçek bir baş dönmesi olduğunu belirtti.
     Baş dönmesinin, iç kulak hastalıkları, sinir sistemi (denge siniri, beyincik ve beyin sapı) hastalıkları, psikojen (stresin ve sıkıntının dış dünyadaki ifadesi) ve sistemik nedenler olmak üzere farklı nedenleri bulunduğunu ifade eden Uzar, açıklamasında şunları kaydetti:
     Baş dönmesi genellikle denge sistemindeki bir bozulmadan ileri gelir ve hastalık değil, ancak ciddi hastalıkların önemli bir belirtisidir. En sık baş dönmesi sebebi ise Pozisyonel Vertigo olup, bunu denge sinirinin iltihabı ve Meniere hastalığı takip eder. Bunların dışında beyin damar hastalıkları, beyin sapındaki ve beyincikteki iltihabi hastalıklar, MS, tümörler, migren atakları ve sara (epilepsi) nöbetleri baş dönmesine neden olabilir.
    
     -Baş dönmesi egzersizleri-
    
     Uzar, baş dönmesinin nedenine yönelik tedavinin esas olduğunu, en sık baş dönmesi nedeni olan Pozisyonel Vertigonun tedavisinde bir sedye üzerinde hastanın başının belli pozisyonlara çevrildiği epley veya semont manevrası ismi verilen bir tedavinin uygulandığını bildirdi.
     Bu manevraların baş dönmesine neden olan, yerinden oynamış iç kulak kristallerinin tekrar yerine gelmesini sağladığını bildiren Uzar, şu önerilerde bulundu:
     Bu tedavi sonrasında hastalardan 24 saat boyunca öne ya da arkaya çok eğilmemeleri ve başın yüksek pozisyonda tutulduğu bir şekilde yatmaları gerekir. Bunu etkin şekilde yapamayacak olan hastalara boyunluk kullanımı da önerilebilir. Bazı hastalarda vertigonun nüksetmesi ihtimali üzerine evde yapılabilecekleri baş dönmesi egzersizlerinin önerilmesi yararlı olacaktır. Baş dönmesi, beyin kanaması gibi hastalıkların tek bulgusu olabileceğinden beyin damar hastalıkları, MS gibi beyni etkileyen diğer hastalıkların teşhisi ve tedavisi hayati önem arz etmektedir.
    
     Muhabir: Meral Özdemir
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Baş dönmesi ciddiye alınmalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER