Başbakan Yardımcısı Babacan:

Başbakan Yardımcısı Babacan: -Türkiyenin yabancı markaların üretimini yapmak durumundan artık yavaş yavaş kendi markasını yapan bir ülke konumuna geçmesini önemli görüyorum -Önemli olan bir Türk markası, Türk amblemli, Türk lo


ERZURUM (A.A) - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiyenin yabancı markaların üretimini yapmak durumundan artık yavaş yavaş kendi markasını yapan bir ülke konumuna geçmesini önemli görüyorum dedi.
     Erzurumda temaslarını sürdüren Babacan ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ, uydudan yayın yapan Kardelen TVde bir programa konuk oldu.
     Babacan, Erzurumda kış turizmi alanında büyük yatırımlar yapıldığını, bu yatırımların üniversiteler arasında yapılan kış oyunlarında test edildiğini söyledi.
     Bu yatırımların sürekli canlı kalması, sadece olimpiyat döneminde değil sürekli istifade edilmesi gerektiğini belirten Babacan, Turizm Erzurum için önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Buradaki kış mevsiminin süresi ve kar kalitesi kış sporları için Erzurumu cazip hale getiriyor. Konaklama tesisi eksiklikleri var. Teşvik sistemimizde hibeyi çoktan kaldırdık. Hibeler çok teşvik metodu değil. Ülkenin pek çok köşesinde, pek çok sektörde geniş teşvik programları uyguladık. 10 yıldır yapıyoruz bunları. Tecrübe ederek bu noktalara geldik. Dolayısıyla hibe olmaz ama başka programlar düşünülebilir diye konuştu.
     2008-2009daki krizin bitmediğini, sadece evreler değiştirerek devam ettiğini söyleyen Babacan, Türkiyenin 2009da krizi bir miktar hissettiğini, ekonominin yüzde 4,8 daraldığını, ihracatta ciddi düşüş görüldüğünü ancak tedbirlerle toparlandığını kaydetti.
     Babacan, 2010da ekonomimizin yüzde 9,2, 2011da yüzde 8,5 büyüdüğünü ifade ederek, Fakat büyümenin bir kısmı halkımızın kredi çekip harcamasıyla gerçekleşti. Bu sefer borçlar büyüyor, bankaların kredi hacminin artmasında sınırlamalar getirdik dedi.
     Türkiyede istihdamın gayet iyi gittiğine dikkati çeken Babacan, şöyle konuştu:
     2009daki krizle karşılaştırdığımızda 3 milyon 900 bin kişi ilave bir istihdam olmuş. Bu çok ciddi bir rakam. Pek çok ülkede işsizlik artarken bizde düşmesi gerçekten dünyada bugünlerde çok nadir görülen bir tablo. Bunun devamı için tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor. Genç nüfustaki işsizlik şu an sadece Türkiyede değil tüm dünyada ciddi bir sorun. İspanyada bu oran yüzde 57ye yükselmiş durumda. Bizde de 2009da yüzde 22-23leri bulmuştu. Şu an yüzde 17ye düşmüş durumda. Şu anda Avrupada gençlerde işsizlik ortalaması Türkiyenin çok çok üzerinde.
     Türkiyenin bulunduğu coğrafyada sanayileşmede en ileri olan ülkelerden olduğunu belirten Babacan, Türkiyenin bulunduğu bölgede ülkeler ya zaten komple ekonomik olarak geri onun için yok ya da petrol zengini onun için sanayisi gelişmiyor. Türkiyenin içinde bulunduğu bu nokta hem bugün hem de ileriye baktığımızda çok çok önemli olacak. Pek çok rekabet avantajımız var. Türkiyenin ihraç ürünleri kompozisyonuna baktığınız zaman artık ağırlıklı olarak sanayi ürünlerini görüyorsunuz dedi.
    
     -Yerli otomobil-
    
     Otomotiv sektörünün çok uluslu bir sektör haline geldiğini söyleyen Babacan, şöyle devam etti:
     Bugün Alman markası olarak bildiğimiz araçların pek çok parçası başka ülkelerde üretiliyor. Burada önemli olan bizim için Türkiye açısından baktığımızda bir Türk markası, Türk amblemli, Türk logolu otomobilin üretiliyor olması. Bu da yüzde 100 yerli, her şeyiyle Türkiyede üretilecek demek değil. Bazı parçalarda ortak üretim yapılacaktır. Belki başka bir ülkenin markası ortak üretilecektir. Bunların hepsine açık olmak lazım. Türkiyenin yabancı markaların üretimini yapmak durumundan artık yavaş yavaş kendi markasını yapan bir ülke konumuna geçmesini önemli görüyorum. Bununla ilgili destek mekanizmamız devreye girebilir ama bu desteği de şöyle düşünmemek lazım, tamam devlet versin bana parayı, ben yaparım gibi bir yaklaşım olmaması lazım.
     Babacan, özel sektörün de bu işe inanması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
     Biraz içselleştirmesi, ben bunu yaparım demesi lazım. Özel sektörümüz ne zaman bu noktaya gelirse o zaman farklı destek mekanizmaları uygulanır. Her zaman söylerim, bir özel sektör yatırımı devletten destekle yürütülecekse devlet desteğini çektiği anda bu hayatını devam ettiremeyecekse o yatırım hiç olmasın daha iyi. Bu destekler hayati, olmazsa olmaz değildir, sadece kolaylaştırıcıdır. Özel sektörün yatırım yapması için bu bir vesile olsun demektir. Devlet olarak petrolümüz yok, gazımız yok. Bizim devlet kaynağı dediğimiz vatandaşlarımızdan topladığımız vergidir. Nereye ne kadar destek verdiğimizi çok çok dikkatli hesap etmemiz gerekiyor. Çünkü vatandaşımızın bize emaneten verdiği vergiyi çok dikkatli yönetip nereye, nasıl harcayacağımızı ayarlamamız lazım.
    
     -Asgari ücret var ama azami ücret yok-
    
     Asgari ücretin minimum bir rakam olduğunu, özel sektörün bunun üstünü vermekte serbest olduğunu belirten Babacan, şöyle konuştu:
     Asgari ücret var ama azami ücret yok. Asgari ücret devletin cebinden çıkan bir rakam da değil. Bunun dengesini çok iyi kurmak gerekiyor. Asgari ücret alan vatandaşımız bekarsa uygulama farklı, evliyse ve çocukları varsa ödediği vergi yavaş yavaş azalıyor. Bu konuda da sosyal dengeleyici faktörü eklemiş olduk. 2002den bu yana asgari ücretlinin satın alma gücü çok iyileşti. Eskiden asgari ücretle ne alabiliyordunuz, bugün ne alabiliyorsunuz. Durum, tablo çok çok değişti. Bir yandan düşük gelirli vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltmeye çalışırken bir yandan da Türkiyenin rekabet gücünü korumak ve işsizlik oranlarını düşürmek gibi de hedeflerimiz var. Hepsini dengeli yürütmeye çalışıyoruz.
     Sağlık Bakan Recep Akdağ ise bölgeye yapılan yatırımların, ülkeyi hatta komşuları kalkındırdığını söyledi.
     İranın Karadenize, Trabzon ve Rize limanlarına ulaşabileceği yollar aradığını ifade eden Akdağ, şunları kaydetti:
     Öteden beri aslında Tarihi İpek Yolu var. Erzurum da bu Tarihi İpek Yolunun önemli şehirlerinden biri. İrandan gelip Erzurumdan geçip Trabzon limanına ya da Rize limanına ulaşırken zor yollar var. Hükümet olarak Ovit Geçidini yapıyoruz. Karayolu taşımacılığı açısından İranın da hayalleri gerçekleşiyor. Erzurumu denize, Karadenizi de araziye kavuşturuyoruz. Şu an Türkiyedeki en uzun tünel 3 bin 800 metreyle Fatsa ile Ordu arasındaki tünel. Bolu tüneli biz gelmeden önce patates deposu mu yapalım diye tartışılan bir tünel. Şimdi 15 kilometrelik çift tünel yapıyoruz. Erzurumu İspire bağlayan 9 kilometrelik bir tünel daha yapılıyor. Bunlar Türkiyenin geçmişte hayal bile edemediği şeyler. Şimdi bunlar gerçekleşiyor. Dolayısıyla bölgesel ticaret yapma açısından yolların, havalimanlarının o kadar önemi var ki.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat / Muharrem Aksakallı
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Babacan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER