Bilecikten dünyaya salyangoz ihracatı

Bilecikten dünyaya salyangoz ihracatı -Kentte faaliyet gösteren bir fabrika, dünyanın çeşitli ülkelerine kara salyangoz ihraç ediyor -Fabrika Müdürü ve Su Ürünleri Mühendisi Akın: Ürünlerimiz önce Fransaya ulaştırılmakta, d


BİLECİK (A.A) - Mehmet Candikmen - Muhsin Arslan - Bilecikte faaliyet gösteren bir fabrika, dünyanın çeşitli ülkelerine kara salyangozu dolması ihraç ediyor.
     Fabrika Müdürü ve Su Ürünleri Mühendisi Yılmaz Akın, AA muhabirine, Bilecik bölgesinde salyangozların kaliteli olmasından dolayı tesisin yaklaşık 23 yıl önce kurulduğunu söyledi.
     Elde ettikleri salyangozların hem kabuk hem de et yönünden istenen özelliklerde olduğunu belirten Akın, tesise gelen salyangozları pişirme, kalibre etme, dolma ve tereyağlı salyangoz yapma işlemlerine tabi tuttuklarını bildirdi.
     Akın, salyangozları büyüklüklerine göre uygun derecede pişirdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:
     Pişirme işleminden sonra ürünü bir gece özel sosunda dinlendiriyoruz. Daha sonra pişirilen salyangozlar tek tek kabuklarına koyarak, müşterinin talebine göre eksi 18 derecede paketleyip gönderiyoruz. Bütün işlemlerde kalite ve müşteri memnuniyetini göz önünde bulunduruyoruz. Çünkü Avrupaya bu tür ürünleri ihraç etmek kolay bir şey değil. Ürünlerimiz önce Fransaya ulaştırılmakta, daha sonra buradan dünyanın çeşitli ülkelerine gönderilmektedir. Salyangozu donmuş şekilde alıyoruz ve depolarımızda muhafaza ediyoruz.
    
     -Fransızların vazgeçilmez gıdası-
    
     Tesisteki üretim miktarını adet olarak belirlediklerini dile getiren Akın, günlük yaklaşık 600 bin salyangoz işleme kapasitesine sahip olduklarını ifade etti.
     Akın, yılın 9 ayında salyangoz, 3 ayında da kara midye kabuğu ihraç ettikleri bilgisini vererek, şöyle konuştu:
     Bilecikten dünyaya kara salyangozu dolması ihraç ediyoruz. İhraç ettiğimiz salyangozlar gıda olarak tüketiliyor. Tüketimi ise normal fırınlarda 180 derecede 3-5 dakika arasında pişiriliyor. Kabuğun içinde et, etin üstünde tereyağlı sos konularak fırınlarda 3-5 dakika yeniden pişirilip servis ediliyor. İki yaşından küçük salyangozların tüketilmesi doğru değil. Özellikle Fransızların vazgeçilmez bir gıdasıdır. İki ayda bir denetimlerimiz oluyor. Her yıl almak zorunda olduğumuz Uluslararası Gıda Standardı (IFS) var. Bu standart, Avrupa ülkelerine ürün ihraç edebilmenin kriterlerinden biridir. Bu ciddiyet ve hijyenle çalışıyoruz. Amacımız iyi, kaliteli ürünler ihraç etmektir.
     İhraç ettikleri midye kabuklarını, İstanbul ve İzmirden temin ettiklerini bildiren Akın, bu kabukları işleyip dezenfekte ettikten sonra piyasaya arz ettiklerini ve yılda yaklaşık 200 ton işlenmiş kabuk sattıklarını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Bilecikten dünyaya salyangoz ihracatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER