Bingöldeki kaplıcalara yoğun ilgi

Bingöldeki kaplıcalara yoğun ilgi -Doğal sıcaklığı 40-50 derece olan Kös Kaplıcaları suyunun içerdiği mineraller sayesinde böbrek taşlarını düşürdüğüne inanan vatandaşlar, kaplıcaya büyük ilgi gösteriyor -Kaplıca suyunun dere suyuna


BİNGÖL (A.A) - Abdullah Çelik/Naim Boşkut - Bingölde, halk arasında özellikle böbrek rahatsızlığına iyi geldiğine inanılan Kös Kaplıcaları yoğun ilgi görüyor.
     Kent merkezine 20 kilometre mesafedeki Ilıcalar beldesi La Deresinde kendiliğinden çıkan ve doğal sıcaklığı 40-50 derece olan suyun, içerdiği mineraller sayesinde böbrek taşlarını düşürmede büyük fayda sağladığına inanılıyor. Vatandaşlar, yaz kış demeden şifalı suları için beldeye adeta akın ediyor.
     Öte yandan kaplıca suyunun dere suyuna karışması sonucu oluşan buhar, bölgeye ayrı bir güzellik katıyor. Yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan şifalı suyun; sodyum, kalsiyum, bikarbonat ve sülfat gibi mineraller bakımından zengin olması nedeniyle özellikle halk arasında böbrek taşı düşürmede etkili olduğuna inanılıyor.
     Kös Kaplıcası olarak da bilinen termal su kaynağında, ziyaretçilerin konaklaması için Binkap Termal Otel Tesislerinde kadın ve erkekler için 2 ayrı havuz bulunuyor. Dertlerine derman bulmak için şifalı suya akın edenler, hem buhar banyosu yaparak keyif yapıyor hem de hastalığına şifa buluyor.
     Binkap İşletme Müdürü Zeki Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, suyun şifalı olduğunun bilimsel raporlarla da ispatlandığını belirterek, böbrek rahatsızlığı, bel ve boyun fıtığı ile romatizmal rahatsızlıklara çare bulmak için şifalı suya giren vatandaşların rahatsızlıklarına iyi gelen suyu herkese tavsiye ettiğini aktardı.
     Şifa bulmak için her hafta suya girdiğini anlatan Nihat Göztaşı, kaplıca suyunun, adeta binbir derde deva olduğunu belirtti.
     Eşi bulunmaz bir su kaynağıdır, sadece su kaynağı değil, içme suyunun ötesinde binbir derde deva şifa kaynağıdır. Yararları saymakla bitmez. Ancak suyun şifasını gelip yerinde görmek, suya girmek ve suyun faydalarını, özellikle kendinde ne gibi etkiler bırakacağını görmek lazım. Cenabı Allahın bir lütufu diyen Göztaşı, böbrek rahatsızlığı nedeniyle kaplıcalara geldiğini kaydetti.
    
     -Her derde deva su-
    
     Öte yandan İstanbul Teknik Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro-Klimatoloji Ana Bilim Dalınca hazırlanan heyet raporuna göre, Bingöldeki kaplıca suyunun faydalı olduğu hastalıklar sıralanarak şöyle deniliyor:
     Kemik hastalıkları, kemik erimesi ve diş çürüklerinin tedavisinde, ortopedik ameliyatlar sonrası tedaviler, eklem ve mafsal ağrıları, kireçlenme ve romatizmal hastalıklar, mide ve bağırsak hastalıkları, gastrit, ülser, mide kasılmaları ve yanmaları, idrar yolları, kronik idrar yolları enfeksiyonları, sinirsel hastalıkların tedavisinde, stres ve depresyona bağlı psikolojik hastalıklar, kalp ve damar hastalıkları, tansiyona bağlı hastalıkların tedavisinde yardımcıdır. Gut hastalığı tedavisinde, şeker hastalıkları tedavisinde, vücuttaki yaraların kısa sürede iyileştirilmesi ve damar daralmalarının gevşemesinde etkilidir. Kadın hastalıkları tedavisinde, müzmin kadın hastalıkları ve kısırlık tedavisinde destekleyicidir. Beslenmeye bağlı flor eksikliğinin tedavisinde, hamilelerde, diş hastalıklarında, diş eti problemlerinde ve kemik erimesine karşı faydalıdır.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Bingöldeki kaplıcalara yoğun ilgi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER