Boluda karbonmonoksit zehirlenmesi

Boluda karbonmonoksit zehirlenmesi -Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Arık: Boluda bir yıl içerisinde karbonmonoksit gazından 17 kişi zehirlendi


BOLU (A.A) - Bolu İl Sağlık Müdürü Mahmut Arık, Boluda son bir yıl içerisinde karbonmonoksit gazından 17 kişinin zehirlendiğini açıkladı.
     Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşları kış sezonu döneminde sık sık karşılaşılan ve bir çoğu ölümle sonuçlanan soba zehirlenmelerine karşı uyardı. Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesinin önemine dikkati çeken Arık, Boluda sobalar, şofbenler ve kombilerden dolayı karbonmonoksit zehirlenmelerinin sıkça yaşandığını belirtti.
     Sobalarda eksik yanma sonucu karbonmonoksit gibi zararlı ve zehirli gazların oluştuğuna işaret eden Arık, Oluşan karbonmonoksit oda içine sızarsa zehirlenmelere neden olur. Karbonmonoksit kandaki hemoglobin adı verilen yapıyla birleşerek zehirlenmelere yol açar. Karbonmonoksit zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlikle başlar ve ölümle sonuçlanır. Boluda bir yıl içerisinde karbonmonoksit gazından 17 kişi zehirlendi diye konuştu.
     Karbonmonoksit zehirlenmesinin hissedildiği anda kapı ve pencerelerin açılması gerekliliğini vurgulayan Arık, oda içerisine taze hava girmesinin sağlanmasının önemine dikkati çekti.
    
     -Sobanın olduğu odada yatılmamalı-
    
     Karbonmonoksit gazından korunmak için her yıl bacaların en az bir defa temizlenmesi gerektiğini söyleyen Arık, bacalarda kurum bağlamasının baca çapının küçülmesine ve soba yanma verimliliğinin düşmesine de neden olduğunu bildirdi. Rüzgarlı havalarda zararlı ve zehirli gazların geri tepmemesi için mutlaka baca başlığının kullanılması önerisinde bulunan Arık, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Soba borusu pencere veya duvar delinerek uzatılmamalıdır. Soba borusu bacaya fazla şekilde sokulmamalıdır. Sobanın olduğu odada yatılmamalı. Yatılması zorunlu ise soba sönmüş olmalı, kapı hafifçe açık olmalı. Sobada lastik, plastik, boya, araba lastiği ve tıbbi atık gibi çöpler yakılmamalı, yanmakta olan sobaya çöp atılmamalı. Bu tür atıklar sobada yakıldığı zaman zararlı ve zehirli kirletici gazlar oluşur.
     Zehirlenmenin fark edilmesi halinde 112 acil yardım ekiplerinden yardım istenmeli. Öncelikle kapı ve pencereleri açarak içeriyi havalandırın. Ambulans gelene kadar kişiyi dumanla kirlenmemiş başka bir odaya veya dışarıya çıkarın. Fakat az hareket ettirmeye özen gösterin. Eğer kişi kendinde değilse, kusabilecekleri düşünerek yatırın.
    
     Muhabir: Emin Gürbüz
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Boluda karbonmonoksit zehirlenmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER