Burdurda köylülere işkence yapıldığı iddiası

Burdurda köylülere işkence yapıldığı iddiası -Bucak ilçesinde 2000 yılında bazı köylülere işkence yapıldığı iddiasıyla açılan davada yargılanan emekli astsubay 3 yıl 9 ay ay hapis ve 1 yıl süreyle kamu hizmetinden mahrumiyet cezasına


BURDUR (A.A) - Burdurda 2000 yılında bazı köylülere işkence yapıldığı iddiasıyla açılan davada yargılanan emekli astsubay 3 yıl 9 ay hapis ve 1 yıl süreyle kamu hizmetinden mahrumiyet cezasına çarptırıldı.
     Burdur Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına tutuksuz yargılanan emekli astsubay Sedat Şükrü Anafartanın avukatı Koray Keleş, 2000 yılında işkence gördüğünü iddia eden köylülerden Tahir Yıldız, 2006 yılında ölen mağdurlardan Ali Macitin kızları Hasibe Yılmaz, Fatma Sağlam ve Gülay Yılmaz katıldı.
     Cumhuriyet Savcısı Eyüp Özdemir, mahkemede, Sedat Şükrü Anafartanın diğer sanıklar Hikmet Batur ve Mustafa Turguz ile olay tarihinde Bucak İlçe Jandarma Karakolunda görevli olduğunu belirterek, "Hırsızlık suçlamasıyla aldıkları kişileri aç ve susuz bırakmış, hakaret etmiş, darbetmek suretiyle yaralanmalarına neden olmuşlardır. 765 sayılı TCKnın 243. maddesine dahil edilen yasaklanmış eylemleri, bu kişilere karşı cürümleri söyletmek için uyguladıkları gerekçesiyle Anafartanın, mağdur sayısınca 3 kez ayrı ayrı cezalandırılmasına karar verilmesini kamu adına talep ediyoruz" dedi.
     Avukat Keleş ise mahkemede yaptığı savunmada, mütalaadaki aleyhte hususları kabul etmediklerini ifade ederek, müvekkilinin söz konusu tarihte idari işler astsubayı görevinde bulunduğunu ve tahkikata ifade alma sırasında dahil olduğunu öne sürdü.
     Bu nedenle işkence suçunun söz konusu olmadığını savunan Keleş, müvekkilinin beraatine karar verilmesini, aksi halde ise lehte olan hükümlerin uygulanmasını talep etti.
     Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, Anafartaya, her bir mağdur için 1 yıl 3 ay olmak üzere toplam 3 yıl 9 ay hapis ve 1 yıl süreyle kamu hizmetinden mahrumiyet cezası verdi.
     Yıldız, mahkeme çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, 2000 yılında jandarma tarafından Bucakta hayvan hırsızlığı suçlamasıyla gözaltına alındığını anlatarak, "Başıma poşet geçirdiler. Copla, falakayla dövülerek aç susuz bırakılarak, avukatlarımla ve ailemle görüştürülmeden işkenceye maruz kaldım. Dava 13 yıl sürdü. Cezayı az bulduk, kararı temyize götüreceğiz" diye konuştu.
     Hasibe Yılmaz ise babasının karakolda 11 gün tutulduğunu iddia ederek, şöyle konuştu:
     "İşkence yaptıkları babamı 11 gün sonunda Bucak Cezaevine gönderdiler. Görmeye gittiğimizde babam ayakta duramıyordu. İki gardiyan kollarından tutarak getirdi. Babamın tırnakları sökülmüştü. Asıl adı Abdülkadir Aygan olan Aziz Turan isimli kişi ve yanındakiler babama işkence yaptı. Babamın sırtında cop, bacaklarında bot izleri vardı."
    
     -Olay-
    
     Bucak ilçesinde 2000 yılında bazı köylüler, hayvan hırsızlığı yaptığı iddiasıyla jandarma tarafından gözaltına alınmıştı. Köylülerden Nurettin Aydın, Ali Gökpınar, Tahsin Horzum, Orhan Kaymakçı, Ramazan Danacı, Hasan Ayyıldız, Ali Macit, Tahir Yıldız, Yunus Gürbüz ve Salih Duranın, Bucak İlçe Jandarma Karakolunda görevli astsubaylar Anafarta, Batur ve Turguzdan işkence gördükleri iddiaları üzerine savcılık tarafından soruşturma başlatılmıştı.
     Soruşturma sonucu açılan davanın 5 Nisan 2013de görülen duruşmasında Batur ve Turguz her bir mağdur için 1 yıl 15 gün olmak üzere toplam 3 yıl 1 ay 15 gün hapis ve 10 ay süreyle kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezalarına çarptırılmıştı.
     Anafartanın ise kendisine ulaşılamaması nedeniyle yakalanmasına karar verilmişti.
     Bu arada işkence gördüğü iddia edilenlerden Tahir Yıldız, Yunus Gürbüz ve Ali Macit ve yakınları dışındakilerin davayla ilgili şikayetlerini geri aldığı öğrenildi.
    
     Muhabir: Gökmen Yüce
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Burdurda köylülere işkence yapıldığı iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER