Çatalhöyükün yıldızı yeniden parlıyor

Çatalhöyükün yıldızı yeniden parlıyor -Dünya Kültür Mirası Listesine alınmasının ardından ziyaretçi sayısında yoğun artış beklenen Çatalhöyüke, 9 bin yıl önceki yaşamı anlatacak 4 deneysel ev yapılacak -Çatalhöyük Kazı Başkan Yard


KONYA (A.A) - Murat Aslan - UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınmasının ardından ziyaretçi sayısında yoğun artış beklenen Çatalhöyüke, 9 bin yıl önceki yaşamı anlatacak 4 ayrı deneysel ev yapılacak.
     Çatalhöyük Kazı Başkan Yardımcısı ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Özdöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konyanın Çumra ilçesinde bulunan 9 bin yıl önce 8 bin kişinin bir arada yaşadığı Çatalhöyükün, dünyada insanoğlunun ilk yerleşim yerlerinden biri olduğunu söyledi.
     Stanford Üniversitesinden Arkeoloji Profesörü Ian Hodder başkanlığında 20 yıldır kazı çalışmaları yapılan Çatalhüyükte 5 yıl daha kazı çalışmalarının devam edeceğini anlatan Özdöl, Çatalhöyük, bu yıl yaz aylarında UNESCOnun Dünya Kültür Mirası Listesine alınmasıyla dünyada yeniden merak uyandırmaya, yeniden yıldızı parlamaya başladı dedi.
    
     -Dönemin yaşam tarzını anlatan deneysel evler-
    
     Halen yaklaşık 15 bin kişinin ziyaret ettiği Çatölhöyükün ziyaretçi sayısında UNESCOnun bu kararıyla birlikte hızlı bir artış beklediklerini ifade eden Özdöl, şunları kaydetti:
     Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan yerleri gezen özel turist gruplarının da bu yıldan itibaren Çatalhöyüke geleceğini öngörüyoruz. Tabii, artan ziyaretçi sayısıyla birlikte kazı alanını yeniden düzenlemek, turizme daha uygun hale getirmek gerekiyor. Bunun için, buraya gelecek turistlerin Çatalhöyükü daha iyi anlamalarını sağlayacak deneysel evlerin yapılmasına karar verildi. 4 adet yapılması planlanan bu deneysel evlerde, o dönemde Anadoluda yaşayan insanların dünyasında büyük yer kaplayan leoparlar ve akbabalar gibi unsurlar ön plana çıkartılacak. Çünkü, burada ortaya çıkan, dünyanın ilk sanat eserleri arasında kabul edilen duvar resimlerinde, leopar derileri insanların üzerinde görülüyor. Aynı resimlerde akbaba figürleri, güçlü boğalar da yoğun şekilde kullanılmış. Belli ki leoparlar, boğalar ve akbabalara Tanrısal güç ya da özellikler atfediliyordu.
     Özdöl, yine Çatalhöyük kazı alanına, buradaki araştırmaların kesintisiz şekilde sürdürülmesi için bir araştırma enstitüsü veya araştırma merkezi kurulacağını sözlerine ekledi.
    
     -Çatalhöyük-
    
     1960lı yıllarda İngiliz Arkeolog James Mellaart ve ekibi tarafından keşfedilen Çatalhöyükte, 1993 yılında yine İngiliz Arkeolog Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında kazılar yapılmaya başlandı.
     Neolitik dönemde yaklaşık 8 bin kişinin yerleşik hayata geçerek bir kent kurduğu tespit edilen Çatalhöyükte 9 bin yıl önce; üstten girilen, birbirlerine bitişik kerpiç evlerde yaşayan insanların sosyal yapısı, beslenme ve giyim şekilleri gibi çeşitli konular araştırılıyor.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Çatalhöyükün yıldızı yeniden parlıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER