Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: -"Kentsel dönüşüme talep beklediğimiz gibi. Şu ana kadar evinin riskli olup olmadığının tespiti için lisanslı kurumlara şahsi olarak müracaat eden kişi sayısı 20 bine yakın" -"2 yıl içinde belli


İZMİR (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüme vatandaş talebinin beklenen doğrultuda olduğunu, evinin riskli olup olmadığının tespiti için 20 bine yakın ev sahibinin başvuru yaptığını söyledi. Bayraktar, maketten konut satışına garanti getiren düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını da kaydetti.
     Bakan Bayraktar, İzmir programı kapsamında Vali Cahit Kıraç ve AK Parti İzmir İl Başkanlığını ziyaret etti.
     İl Başkanı Ömer Cihat Akay ile görüştükten sonra partililerle bir araya gelen Bayraktar, burada yaptığı konuşmada İzmirin dünyanın en önemli 20 kentinden biri olduğunu, kentin öne çıkarılması, parlatılması gerektiğini belirtti.
     Bu kapsamda hükümet olarak son 10,5 yıldır kente gereken önemi verdiklerini anlatan Bayraktar, kentsel dönüşüm kapsamında 2si ilan edilen, 2si ilan aşamasında olan, 5i de belediyeler tarafından yürütülen 9 alanda çalışma başlatıldığına işaret etti.
     Bakanlığın en önemli partnerinin belediyeler olduğunu, bu işi birlikte yürütmeye gayret ettiklerini, yeterli beraberlik sağlanamazsa valilik, çevre ve şehircilik il müdürlükleri ve sivil toplum kuruluşları gibi başka kulvarları da deneyeceklerini söyleyen Bayraktar, şöyle konuştu:
     "İzmirdeki çalışmalarda belli bir noktaya geldik. Envanter çıkarılması konusunda birkaç ihale yaptık. İnşallah çok iyi netice alacağız. Bu çalışma İzmire kaliteyi, konforu getirecek. Artık dizi dizi apartmanlar değil parkı, bahçesi, yeşili olan yeni yerleşim birimleri yapacağız. Apartman bazında değil ada bazında değişim için mücadele veriyoruz. Önemli olan bunları kuvveden fiile dökmek. Ne zaman uygulamada mesafe alırız o zaman konuşmaya hakkımız var."
     İzmirde belediyelerle yaptıkları çalışmalarda bir sıkıntı gözükmediğini, ciddi mesafe aldıklarını ancak bunun kendisini yine de tatmin etmediğini ifade eden Bayraktar, "icracı bir bakan ve uygulamacı karaktere sahip bir kişi olarak fiilen arazideki sakat binaların dönüşümün başladığını görmek istediğini, part time işlerin kendisini tatmin etmediğini" dile getirdi.
    
     -Gönüllülük esası-
    
     Bayraktar, kentsel dönüşümün vatandaşın talebi doğrultusunda yapılması anlayışında olduklarını, bu alanda önemli teşvikler sağlandığını, faizlerdeki son düşüşlerin de avantajı artırdığını vurguladı.
     Bu işin spekülasyon ayağının da bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, dönüşüme karşı duran kesimlerin dönüşümü isteyen vatandaşın çabasıyla devre dışı kalacağını, bu konuda kolaylaştırıcı teşvikler getirdiklerini belirtti.
     Kentsel dönüşümü siyasetin dışında tutmaya özen gösterdiklerini, hangi belediye olursa olsun halkı ikna edip gelenlerle hemen çalışmaya başladıklarını söyleyen Bayraktar, şunları söyledi:
     "İzmirde olumlu bu hava oluştu. Milletin güvenini oluşturma ve beklenti noktasında ciddi mesafe aldık. Bu işi vatandaş ayaklı, gönüllülük esasına göre yürütmek istiyoruz. Belediyeler de halkı ikna edecek olan yerlerdir. Kesinlikle siyaset yapmıyoruz. Hangi partiden hangi belediye olursa olsun vatandaşı ikna etmişse hazır bir yer getirmişse dönüşümünü başlatıyoruz.
     Bu işi vatandaş kendisi yapsın, biz de ona kolaylık gösterelim istiyoruz. Biz ortamı oluşturalım, imkanları sağlayalım. Örneğin 2/3 nitelikle karar verebilme olanağı getirdik. Anlaşma sağlamayanın hissesini SPKya bağlı ekspertiz firmasıyla değerlendiriyoruz ve açık artırmaya çıkarıyoruz. Diğer hissedarlar alamazsa takdir edilen bedeli bankaya depo ediyoruz ve hazine adına tescil ediyoruz. Anlaşma sağlayanlara da diyoruz ki Bizim hisselerimiz emrinize amadedir istediğiniz gibi tasarruf edebilirsiniz, ister satın, ister bekletin.. Bunun gibi bir çok kolaylık var. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu diğer yasalara göre yaptırım gücü daha yüksek bir kanun. Yasanın ruhu vatandaşın canını koruma amaçlıdır."
     İzmirde çok daha büyük kapsamlı çalışmalara başlayacaklarını anlatan Bayraktar, ilk 2 yıl yılda çalışmanın şeklini şemalini vatandaşa göstermek, konunun fotoğrafını yansıtmak ve vatandaşı dönüşüme inandırma ve güvendirme dileğinde olduklarını kaydetti.
    
     -"Yıl sonuna kadar 200 bin bina yıkacağız"-
    
     Brezilya ve Meksikanın kentsel dönüşümü başaramadığını, Türkiyenin kendi ölçüsündeki ülkeler arasında en iyi durumda olduğunu, 2 yıl içinde vatandaşa samimi olduklarını gösterdiklerini söyleyen Bayraktar, muhaliflerin rant eleştirilerinin de artık tutmadığını, kimsenin yerini alıp müteahhide vermek gibi bir derdinin olmadığının, dertlerinin tamamen dayanıksız bina stokunu yenilemek olduğunun anlaşıldığını söyledi.
     Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Bugüne kadar 50 bin bina yıktık. Yıl sonuna kadar 200 bin, önümüzdeki sene sonuna kadar 400 bin bina yıkacağız. Ülkemizdeki 24 bin 500 kilometre uzunluğundaki diri fay hattı üzerinde bulunan 14 bin konutun 6,5 milyonunu 20 sene içinde yenilemek istiyoruz.
     Kentsel dönüşüme vatandaş talebi beklediğimiz gibi. Şu ana kadar evinin riskli olup olmadığının tespiti için lisanslı kurumlara şahsi olarak müracaat eden kişi sayısı 20 bine yakın. Bunlardan 16 bin 700 bina riskli bina olarak tespit edildi. Bunun dışında bizim belirlediğimiz riskli alanlardaki bina sayısı yaklaşık 400 bin konut var bunun da başta İstanbul olmak üzere 50 binini yıktık. Bundan sonra Haziran ayında bir dalga daha olacak. Bir törenimiz olacak. İzmirde de bu törende daha fazla katılım bekliyoruz. 2 yıl içinde belli bir mesafe alıp vatandaş bu işe katıp çarkın kendi kendine dönmesini sağlayacağız."
     Bakan Bayraktar, Çeşmeye TOKİ tarafından yüksek katlı bir proje yapılıp yapılmayacağı konusundaki soru üzerine, söz konusu haberin İzmirden çıktığını, bu konuyu bilmediğini, Çeşmede bir proje yapılsa bile iki katlı villa tarzı bir proje olabileceğini ifade etti.
    
     -Maketten konut satışı-
    
     Bir gazetecinin maketten ev satışına yönelik düzenlemeyle ilgili sorusunu yanıtlayan Bayraktar, maketten satışın devam edeceğini ancak garanti getirileceğini söyledi.
     Bayraktar, "Maketten konut satışıyla ilgili imar kanunu ve tapulama kanununda değişiklik yaparak kat irtifakını temel üstü ruhsatından sonraya öteleme çalışmamız var. Bir ayağı da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Bizim verdiğimiz bilgi, maketten satış sonrası alınan paralar bankaya yatacak, müteahhit yaptıkça o parayı alabilecek. Bir diğer düzenleme de sigorta. Ne kadar konut satışa çıktıysa o kadarı sigorta edilecek. Sigorta şirketi, eğer varsa mağduriyeti giderecek. Yani iki garanti var" dedi.
    
     -Kocaoğlunun mektubu-
    
     Bakan Bayraktar, bir gazetecinin İzmir Büyükşehir Belediyesinin Çevre Şehircilik İl Müdürünü şikayet için basın toplantısı düzenlediği ve bu konuda bakanlığa bir mektup yazdığını söylediğini, bu konudaki değerlendirmesini sorması üzerine şöyle konuştu:
     "Bir vilayetin mülki amiri validir. Müdür yasaya aykırı iş yaptığı zaman disiplin yönetmeliğine göre gereğinin yapılması lazım. Yasaların emredici hükmü varsa ve gereğini yapmıyorsa yine gereği yapılmalıdır. Aziz Bey benim arkadaşım. Bornova belediye başkanlığı döneminden bu yana tanırım, sevdiğimiz bir arkadaşımız, başarılı olmasını isteriz. Biz siyaseti, yaptığımız hizmetin takdiri karşılığında bekleriz. Yoksa hizmette siyaset yapmayız. İzmir Büyükşehir Belediyesine kredi veriyoruz, planlarını birlikte yapıyoruz. En son EXPO planlarını birlikte yaptık. Dediklerinin hepsine itibar ettik. İl müdürünün yaptığı idari işlem konusunda yanlışlık varsa teftiş konusu edilmesi lazım. Görevi varsa ve yapmıyorsa gene teftiş konusu olur. Çevre önemli. Atık suları arıtılmadan dereye akıtılıyorsa, denetlemiyorsa görevini yapmamış demektir."
     EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı imar planlarına yönelik son itirazlarla ilgili soru üzerine ise Bayraktar, planın esas itibarıyla oturduğunu, itirazların ufak tefek konularda olduğunu, belediyenin çekincelerini dikkate alacaklarını belirterek, "Ana teması itibarıyla plan oturdu. EXPO 2020yi karşılayacak çok güzel bir plan oldu" dedi.
    
     Muhabir: Tolga Albay
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER