CHP Genel Başkan Yardımcısı Ayata: Türkiyenin

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ayata: Türkiyenin daha iyi, çağdaş, özgürlükçü anayasası olmasını istiyoruz


BURSA (A.A) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, Türkiyenin daha iyi, çağdaş, özgürlükçü anayasası olmasını istiyoruz dedi.
     Ayata, Nilüfer Dernekler Yerleşkesindeki Sosyal Demokrasi konulu söyleşi öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiyede yeni anayasa yapma süreci yaşandığını anımsattı.
     Türkiyedeki bütün önemli siyasi partilerin seçimlerden önce bu konuda vaatte bulunduğunu belirten Ayata, Türkiyenin daha iyi, çağdaş, özgürlükçü anayasası olmasını istiyoruz. Partiler sözlerini tuttu ve bu konuda bir komisyon oluşturuldu. Bu süreci birlikte götürme kararı alındı. Ancak son günlerde bu süreç başka mecraya doğru sürükleniyor. Türkiyenin amacı, insan hak ve özgürlüklerini teminat altına alan bir anayasa sahibi olmaktır. Kağıt üzerinde insan hak ve özgürlükleri teminat altına almak yetmez. Bunu destekleyecek kurumsal altyapıyı oluşturacak ve işlemesini teminat altına alacak anayasa da gereklidir diye konuştu.
     Ayata, iktidarın keyfi davrandığı ülkelerde insan haklarının teminat altında olamayacağını dile getirerek, şöyle devam etti:
     Bu teminat, yürütmenin gücünün demokratik kurallar içerisinde sınırlanması, kuvvetler ayrılığının ülkeye tam olarak yerleştirilmesi, yargı bağımsızlığının sağlanmasıyla olur. Yargı, siyasi iktidarın kontrolü dışında olmalı. Eğer yargı talimatla hareket ederse, o ülkede demokrasi olmaz, hukuk devleti yok demektir. Yeni anayasada yargı bağımsızlığının, kuvvetler ayrılığı ilkesinin tam olarak yer alması gerekiyor. İktidar partisi değil bu ilkeyi sağlamak, kuvvetler ayrılığı ilkesini de ortadan kaldıracak bir mecraya işi götürüyor. Yürütmeyi daha da güçlendirecek anayasal düzenleme istiyor. CHP açısından hedef özgürlükçü bir anayasadır. Mevcut anayasayı aşan daha demokratik, insan haklarının teminat altına alındığı, hukuk devletinin sağlam temellere oturtulduğu, iktidarın keyfi uygulamalarının demokratik yoldan sınırlandığı, yargı bağımsızlığının sağlandığı bir anayasadır.
     Başkanlık sistemine halkın destek vermediğini savunan Ayata, Hatta iktidar partisi içinde de destek yok. Fakat kamuoyu, siyasi partiler ve medya tarafından belli şekilde etkilenir. Tartışmalar olur. O tartışmaların sonucunda neler olur bilemem. Şu anda referandum da yok, alınan herhangi bir karar da yok. Kamuoyunda başkanlık sistemine şu anda destek görmüyorum ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber CHP Genel Başkan Yardımcısı Ayata: Türkiyenin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER