CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Diyarbakırda:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Diyarbakırda: Yeni bir iklime ihtiyacımız var. Yeni bir duruşa, yeni bir sese, yeni bir siyasal anlayışa... -DTSO Başkanı Can: (Kürt Sorunu) Siz bu işin içinde olmasanız bu iş çözülmez. Tüm bölg


DİYARBAKIR (A.A) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeni bir iklime ihtiyacımız var dedi.
     Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcıları Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu ile bir grup partili, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (DTSO) Remzi Canı makamında ziyaret etti.
     DTSO Başkanı Can, ziyarette yaptığı konuşmada, bölge halkının Kılıçdaroğludan beklentileri olduğunu ifade ederek, Akan kanın durması gerekiyor. Annelerin ağlamaması için ne yapmamız gerekir- Bölgenin gerçekten size bakışı farklı. Siz bu işin içinde olmasanız, bu iş çözülmez. Tüm bölge sizden bunu bekliyor. Ancak CHP ve bölge halkı arasında bir kopukluk var dedi.
     Yatırımcının çatışmalı ortamdan dolayı bölgede yatırım yapmaktan kaçındığını dile getiren Can, Yatırımın önünü açmamız için çatışmalı ortamı kaldırmamız gerekir. Huzur ve barış ortamı yaratmamız lazım. Yarın bu taş atan çocuklar büyüdüğünde inanın barış ortamı da zorlaşacak. En büyük kaygımız budur. Siz ne adım atarsanız atın, bu bölgeye barış ortamını sağlamaya yönelik adımlarda sivil toplum örgütleri olarak sizin yanınızda olacağız şeklinde konuştu.
     Diyarbakırlılarla bayramlaşmak için geldiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu ise, Canın İnşallah sürekli bekliyoruz sözü üzerine Tek başına bizi beklemeniz yetmez. CHPye teveccüh edilmesi lazım ifadesini kullandı.
     İcra makamında olmadıklarını ama sorumluluk aldıklarını belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
     Bu ülkenin en temel sorunlarından birisidir ve bunun çözülmesi lazımdır dedik, bununla ilgili yol haritamızı götürdük. Dedik ki gelin parlamentoda oturalım bu meseleyi çözelim. Biz bu inisiyatifi gösteriyoruz. O açıdan bizim yaptığımız çaba sıradan bir çaba değil. Önemli bir aşamadır bana göre. Ve sadece bu bölgeyle sınırlı değil. Biz bütün komşularımızla barış içinde yaşamak istiyoruz. Yani önce kendi içimizde barışı, huzuru sağlayacağız. Herkesin iş, aş sahibi olmasını isteyeceğiz. Demokrasimizi geliştireceğiz, özgürlük alanlarımızı geliştireceğiz. Böyle baskıyla, şiddetle, kinle, öfkeyle yola çıkmamak lazım. Siyasetçi bu söylemlerle yola çıkarsa, sorunu kilitler, sorunu derinleştirir. Biz daha insancıl, barışı vurgulayan, özgürlüklerin önünü açan, demokrasiyi vurgulayan, seçimle gelmiş insanların hapiste çürümesinin yanlış olduğunu söyleyen, belediye başkanı olur, milletvekili olur, belediye meclis üyesi olur, adı il genel meclis üyesi olur hiç fark etmez, adı başbakan, cumhurbaşkanı olur. Seçimle gelinen bir yerde cezayı halk verir. Ne olur; bir daha ki seçimde seçmez bu kadar basit.
     Amaç ne- Amaç bu ülkede huzuru sağlamaktır. Herkesin aş, iş sahibi olmasını sağlamaktır. Eğer biz bunu yapabilirsek çok önemli bir mesafe kat ederiz. Sizler diyorsunuz ki teşvik çıktı ama Diyarbakıra yatırımcı gelmiyor, niye gelmiyor- Demek ki istikrar yok, huzur yok. Çatışma ortamına hiç bir iş adamı gidip yatırım yapmaz, kendi kendimizi kandırmayalım. Eğer burada yatırım yapıyorsanız aslında çok önemli bir görev, bir fedakarlıkta bulunuyorsunuz demektir.
     Toplantı, basına kapalı olarak sürdü.
    
     -Baro ziyareti-
    
     Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler daha sonra Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktarı ziyaret etti.
     Burada yaptığı konuşmada sorunları çözmek için ortak aklı oluşturmak durumunda olduklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:
     Bayramların hepimizin geçmişteki kırgınlıkları bir tarafa bırakarak, geleceğe umutla baktığımız günler olması gerekir. Çocuklarımıza daha güzel bir Türkiyeyi, umutlu bir Türkiyeyi bırakmak zorundayız. Kimsenin başının ağrımadığı, kanın ve gözyaşının olmadığı, sevinçlerimizi ortak paylaştığımız özgürlüğümüzü tattığımız güzel bir havayı teneffüs ettiğimiz, güzel bir Türkiyeyi hepimiz özlüyoruz. Yeni bir iklime ihtiyacımız var. Yeni bir duruşa, yeni bir sese, yeni bir siyasal anlayışa... demokrasisi gelişmiş, özgürlükleri olan, seçimle gelenlerin hapishanede değilde, görevlerinin başında olduğu bir Türkiye. Böyle bir Türkiye özlüyoruz. Batının da, Ortadoğunun da, Kafkasların da demokrasi kalitesi açısından, özgürlükler açısından imrendiği bir Türkiye olsun istiyoruz. Bu amaçla geldik. Sizleri dinleyeceğiz. Bizler de görüşlerimizi sizlere aktaracağız. Bizi kabul ettiğiniz için teşekkür ediyoruz.
     Kılıçdaroğlu, ayrıca baro başkanlığı seçimleri için Aktara ve diğer adaylara başarı dileğinde bulundu.
     Aktar da CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlunun ziyaretinden duyduğu ziyareti memnuniyeti dile getirerek, teşekkür etti.
     Bayram günü geldiler. Belki çok iyi koşullarda yaşamadığımız bir bayram. Ne yazık ki biz yıllardır burada bayramı bayram tadında kutlayamıyoruz. Belki bu gelişleri bu açıdan bundan sonraki bayramlarımızı bayram tadında geçmesi açısından bir katkı sunar. Bunu diliyoruz diyen Aktar, konuşmasının bitiminde Kılıçdaroğluna Kürtçe olarak hoş geldiniz dedi.
     Basına kapalı devam eden toplantıya aralarında İHD ve Mazlum-Derin de bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
    
     Muhabir: Meral Özdemir-Aziz Aslan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Diyarbakırda: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER