CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Kiliste:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Kiliste: -Komşunun iç işine karışırsan, birisinin eline silah verip git sen de bu çatışmayı yap derseniz sorunu çözmezsiniz. Sorunu daha karmaşık hale getirirsiniz -(Oslo görüşmeleri) Terör


KİLİS (A.A) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Komşunun iç işine karışırsan, birisinin eline silah verip git sen de bu çatışmayı yap derseniz sorunu çözmezsiniz. Sorunu daha karmaşık hale getirirsiniz dedi.
     Kılıçdaroğlu, Gaziantepteki programının ardından geldiği Kiliste, Havuz Kavşağında parti otobüsünden inerek, esnafı gezdi. Burada karşılaştığı Suriyelilerle de selamlaşan Kılıçdaroğlu, daha sonra Kilis Öğretmenevinde partililere hitap etti.
     Kılıçdaroğlu, komşularla iyi geçinmek istediklerini belirterek, Suriye içinde bir sorun varsa bunun çözülmesi gerektiğini söyledi.
     Sorunun çözülmesi için daha sağlıklı ve tutarlı bir politika izlenmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, Orada sorun var. Biz çatışan taraflardan birisine veriyoruz bir silah, git onu öldür diyoruz, sorun çözülür. Sorun daha da büyüyor, kan kanla temizlenmez dedi.
     Sorunun konuşarak çözülmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, bunu söylediklerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın kendilerine Siz Baasçısınız dediğini öne sürerek, Biz hiçbir şeyci değiliz. Biz Türkiyede Mustafa Kemal Atatürkün kurduğu, bizim de gururla yöneticiliğini yaptığımız saygın bir partiyiz. Biz halkın partisiyiz. Biz Türkiyenin partisiyiz. Biz başka bir ülkenin ne partisiyiz ne sempatizanıyız. Eğer sempatizan aranıyorsa biz Türkiye Cumhuriyetinin sempatizanıyız, Türkiye Cumhuriyetine hizmet etmekten onur ve gurur duyuyoruz diye konuştu.
     Esnaftan dinlediği sorunları anlatan Kılıçdaroğlu, Komşunun iç işine karışırsan, birisinin eline silah verip git sen de bu çatışmayı yap derseniz sorunu çözmezsiniz. Sorunu daha karmaşık hale getirirsiniz. Dış politikada izlediğiniz politika bir toplumda ve halka derin yaralar açar. Onun telafisi zordur. İç politika gibi değildir dedi.
     Konuşmasında Ne zamandan beri Türkiye Cumhuriyetinin başbakanları Batının egemen güçlerinin Ortadoğudaki taşeronu oldu ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının taşeronluk yapmasının kanına dokunduğunu dile getirdi.
     Hükümetin dış politikasını eleştiren Kılıçdaroğlu, Biz ne Esedi destekliyoruz ne de bir başkasını destekliyoruz. Biz CHP olarak bir başka ülkenin iç işlerine Türkiyenin karışmasını istemiyoruz. Her ülkenin halkı kendi kaderini belirler. Bizim de iç işlerimize başka ülkenin karışmasını istemeyiz dedi.
     Hükümetin Irak ve İranla da kavgalı olduğunu, Başbakan Erdoğanın Ortadoğuda hiçbir ağırlığının olmadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, Erdoğanın Gaziantep mitinginde Suriye konusunda yaptığı bir konuşmayı katılımcılara dinletti.
     Kilis, Gaziantep ve Hatayda Casusların cirit attığını, sınırın artık ortadan kalktığını savunan Kılıçdaroğlu, herkesin bu konuları düşünmesi gerektiğini ifade etti.
     Kılıçdaroğlu, Türkiyenin terör batağı içinde olduğunu, terör olaylarının arttığını, ülkenin kan gölüne döndüğünü de öne sürdü.
    
     -Oslo görüşmeleri-
    
     Konuşmasının ardından salondaki partililerin sorunlarını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, tarım, terörle mücadele, eğitim ve işsizlik konularında açıklama yaptı.
     Oslo görüşmelerini de değerlendiren Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğanın Kayseri mitinginde yaptığı bir konuşmayı salondakilere dinletti.
     Kılıçdaroğlu, daha sonra şöyle konuştu:
     Biz doğruyu söylediğimiz zaman en ağır ifadelerle bizi suçladı. Siz benim sözüme değil Kandilin sözüne inanıyorsunuz dedi. Gün geçti, gerçek ortaya çıktı. 4 değil, 5-6 sefer oturmuşlar konuşmuşlar. Bir Başbakan kendi halkına yalan söylemez. Bir Başbakan kendi halkına yalan söylüyorsa kendi halkını aldatıyorsa o Başbakandan bu memlekete hayır gelmez. Bu Başbakan sağlıklı bir Başbakan değil. Halkına doğruyu söyleyen bir Başbakan değil. Bunu iyi bilin, iyi tanıyın. Yoksa benim bir derdim yok onunla. Halkına yalan söyleyen bir Başbakan halkına ihanet eder. İhanet etmiş sayılır. Demokrasilerde, siyasette ahlak diye bir kavram vardır. Siyasetçinin ahlaklı olması lazım. Ahlakın ölçüsünü siyasetçinin halkına doğruları söylemesidir.
     Hükümetin PKK ile gizli şekilde konuştuğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, ne konuştuklarını sorduğunu, söylememesi üzerine Haluk Koçun neler konuşulduğunu açıkladığını söyledi.
     Kılıçdaroğlu, Ne konuştuğunuzu çıkın açıklayın. Halen anlatmıyor. Mutabakat metninde öğrendiğimiz şu. Oturmuşlar terör örgütünün yöneticileriyle anayasayı ve devletin düzenin konuşuyorlar. Terör örgütünün yöneticileriyle anayasa değişiklikleri, devletin düzeni konuşuluyorsa o iktidar meşruiyetini kaybetmiştir. Meşru bir hükümet değildir o dedi.
     Toplantıya CHP Genel Başkan yardımcıları Umut Oran, Haluk Koç, Bülent Tezcan ve Nihat Matkap da katıldı.
    
     Muhabir: Anıl Bağrık - Ahmet Ekinci / Sevil Çelik
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Kiliste: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER