Çocuklarda rota virüs enfeksiyonları

Çocuklarda rota virüs enfeksiyonları -Uzman Dr. Kaya: -Ağızdan uygulanan aşı, tüm rota virüs vakalarının yüzde 74ünü, şiddetli vakaların yüzde 98ini ve hastaneye yatışların yüzde 96sını önlemektedir


KÜTAHYA (A.A) - Özel Medline Kütahya Hastanesinde görevli Uzman Dr. Aysun Kaya, bebek ve çocuklarda ağır derecede seyreden ishale yol açan rota virüse karşı ağızdan uygulanan aşının, tüm vakaların yüzde 74ünü, şiddetli vakaların yüzde 98ini ve hastaneye yatışların yüzde 96sını önlediğini bildirdi.
     Hastane Başhekimliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Uzman Dr. Kaya, özellikle çocukluk çağındaki ishalin ortaya çıkmasındaki en büyük etken olarak bilinen rota virüsün, tüm dünyada her yıl milyonlarca çocuğu etkilediğini belirtti.
     Rota virüs ishallerinin en çok kış aylarında ve her yaş grubunda görülmekle birlikte daha çok 4-24 ay arası çocukları etkilediğini duyuran Uzman Dr. Kaya, şöyle devam etti:
     Rota virüs, solunum yoluyla veya dışkı bulaşmış su ve yiyeceklerin tüketilmesiyle bulaşır. Özellikle bebek ve çocuklarda şiddetli ishale sebep olan bir virüstür. Sıklıkla kusma ve yüksek ateş de tabloya eşlik eder. Rota virüs, şiddetli ishalin tek sebebi olmasa da en ağır seyredenlerden biridir. 5 yaşına kadar çocukların hemen hepsi rota virüsle enfekte olur. Genellikle kasım ve mayıs ayları arasında rota virüs enfeksiyonuna daha sık rastlanır.
     Hastalığın kuluçka süresi 1-3 gündür. Kuluçka süresinden sonra hafif ateş, kusma, karın ağrısı, ishal, iştahsızlık gibi belirtiler gösterir. Virüse yakalanan dirençsiz bir çocuksa virüs, bu çocukları daha fazla etkiler. Rota virüs, bağırsak epiteline zarar vererek emilimi azaltmakta ve aşırı dışkılama sebebiyle çocukta su kaybına yol açmaktadır. Su kaybı olan çocukta ilk belirti, göz küresinin içeri çökmesidir. Ardından ağız kuruluğu, halsizlik, karın cildinin hamur kıvamına gelmesi gibi bulgular görülür. Aşırı derecede kusan bir çocuk yeterli oranda sıvı ve elektrolit alamadığı için halsizleşir, tansiyonu ve kan şekeri düşmeye başlar. Böyle bir durumda damardan elektrolit kaybını yerine koyacak tedaviler gerekir.
    
     -Virüsün bulaşma yolları-
    
     Uzman Dr. Kaya, virüsün insandan insana, hastalık bulaşmış su ve besinlerin tüketilmesiyle veya hastalık bulaşmış yüzeylere temas yoluyla bulaşabileceği uyarısında bulundu.
     Virüsün ellerde saatlerce, katı yüzeylerde de günlerce canlı kalabileceğine dikkati çeken Uzman Dr. Kaya, şunları kaydetti:
     Hastane, okul, kreş gibi yerlerde salgınlara sebebiyet verebilir. Anne sütüyle beslenen bebekler, yeni doğanlar ve 3 ayın altındaki bebekler, anneden geçen antikorların koruyuculuğu sebebiyle daha az hastalanır. Tedavi, kaybedilen sıvının yerine konulmasıdır. İshalin şiddetine göre şeker-tuz solüsyonlarının hekim önerisine uygun olarak verilmesi elektrolit kaybını yerine konmasına yardımcı olur. Çocuğun yaşı uygunsa yoğurt, patates, muz, pirinç lapası gibi besinler verilebilir. Aşı, çocuğumuzu rota virüse karşı korumanın en iyi yoludur. Ağızdan uygulanan aşı, tüm rota virüs vakalarının yüzde 74ünü, şiddetli vakaların yüzde 98ini ve hastaneye yatışların yüzde 96sını önlemektedir. İlk doz 6-12nci haftalar arasında uygulanır ve ikinci doz 4-10 hafta sonra yapılır. Aşı programı 24üncü haftaya kadar tamamlanmış olmalıdır. Bu yaş aralığı haricindeki bebeklerde güvenilirliği ve etkisi hakkındaki bilgiler yetersizdir.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Çocuklarda rota virüs enfeksiyonları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER