Çocuklarda obezite ile mücadele

Çocuklarda obezite ile mücadele -Medical Park Antalya Hastane Kompleksi uzmanı Yurdakul, obeziteyle mücadele için ailelere önerilerde bulundu


ANTALYA (A.A) - Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysun Yurdakul, obeziteyle mücadelede ailelere önerilerde bulundu.
     Yurdakul, yaptığı yazılı açıklamada, obeziteyle mücadele yöntemlerini anlattı. Anne ve babası şişman olan ailelerde çocukların da obez olma ihtimalinin yüzde 80 olduğunu belirten Yurdakul, erişkin dönemde obez olanların üçte birinin kilo sorununun çocukluk döneminde başladığını anlattı.
     Kentsel ve modernliğin getirdiği yaşam koşullarının çocuklarda fiziksel aktivitenin azalmasına, hazır yiyecek ve fast food tüketiminin artmasına sebep olduğunu bildiren Yurdakul, şunları kaydetti:
     Televizyon ve bilgisayar başında geçen hareketsiz süreçte, abur cubur alımının artmasıyla kilo artışı oluyor. Obezitenin sağlık üzerinde kalp damar hastalıkları ve hipertansiyon, insüline bağımlı olmayan tıp 2 diyabet, safra kesesi hastalıkları ve karaciğer yağlanması, uyku apnesi, depresyon gibi etkileri bulunuyor. Obezite sosyal yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor.
     Kilo kaybının kalıcı olması için beslenme davranışının düzenlenmesi ve takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Yurdakul, kişiye göre düzenlenmiş ve davranış kalıbı düzeltmeye dayalı bir beslenme programıyla tedavinin daha etkili olduğunu dile getirdi.
     Çocuğu zorlamadan, hırslandırmadan uzun süreli bir programa başlatmanın gerekliliğine dikkati çeken Yurdakul, şöyle devam etti:
     Obeziteyle mücadele için aileler çocuklara yasaklar koyarak zararlı olduğu düşünülen gıdaları daha cazip hale getirmesin. Çocuklarınızı yemek yemeleri için zorlamayın, ev ya da okuldaki atıştırmalık tercihlerini çocuğa bırakmayın, görünümü keyifli ve sağlıklı çikolata topları yaparak sağlıklı besinlere ilgi çekin.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Çocuklarda obezite ile mücadele Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER