Çölyak hastalığında yeni arayışlar

Çölyak hastalığında yeni arayışlar -Finlandiya Tampere Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Markku Maki: -Bir kaç yıl sonra diyet tedavisine yardımcı olacak ilaç tedavisinde önemli sonuçlar elde edilmiş olacak


ANTALYA (A.A) - Hatice Özdemir - Finlandiya Tampere Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Markku Maki, çölyak hastalığında en etkin tedavinin diyet olduğunu ancak bir kaç yıl sonra diyete yardımcı olacak ilaç tedavisinde önemli gelişmeler yaşanacağını bildirdi.
     Akdeniz Üniversitesi ve Türk Çocuk, Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Derneği işbirliğinde düzenlenen 9. Ulusal Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Kongresine katılan Prof. Dr. Maki, çölyak hastalığının tedavisindeki yenilikler hakkında AA muhabirine bilgi verdi.
     Çölyak hastalığının bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan, yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığı olduğunu anlattı.
     Çölyak hastası kişilerin buğday, arpa, çavdarda bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edemediğini kaydeden Maki, bu kişiler gluten içeren yiyecekler yediklerinde bağışık sistemlerinin ince bağırsaklarına zarar verdiğini ve sindirimi sağlayan yapıların görevini yapamaz hale geldiğini belirtti.
     Hastalığının tedavisinin ömür boyu gluten içeren yiyeceklere karşı diyet uygulaması olduğunu vurgulayan Maki, Şu anda çölyak hastalarında uygulanan tek bir tedavi var o da perhiz. Gluten içeren gıdalardan ömür boyu uzak durmaları gerekiyor, aksi takdirde protein midede sindirilmediği için mide tamamen zarar görecektir. Bu durum da kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir dedi.
     Hastalığın görülme sıklığının 212de bir olduğunu ifade eden Maki, Antalyada bine yakın hasta potansiyeli olduğunu dile getirdi.
     Çölyak hastalığının tedavisi için birçok ülkede çalışmalar yapıldığını kaydeden Maki, özellikle Amerikadaki bir laboratuvarda enzimleri sindirmede yardımcı olacak hap üretimi konusunda çalışmalar yapıldığını belirtti. İki ilaç üzerinde yoğunluk sağlandığını ve olumlu sonuçlar alınmaya başlandığını vurgulayan Maki, ancak henüz net bir sonuca ulaşılmadığını ifade etti.
     Sevindirici gelişmeler yaşandığını ancak kesin tedavi için net konuşmanın henüz erken olacağını söyleyen Maki, Bir kaç yıl sonra diyet tedavisine yardımcı olacak ilaç tedavisinde önemli sonuçlar elde edilmiş olacak dedi.
     Maki, ilaç tedavisinde olumlu sonuç elde edilirse hastaların diyet tedavisine de kolaylık sağlanacağını bildirdi.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Çölyak hastalığında yeni arayışlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER