Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu, Diyarbakırda, eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Temizözün de aralarında bulunduğu 8 sanığın yargılandığı davayı izleyecek -Grup, Diyarbakır D Tipi Ce


DİYARBAKIR (A.A) - Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu, Diyarbakırda eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizözün de aralarında bulunduğu 5i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davayı izleyecek.
     Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfından (TESEV) yapılan açıklamada, Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) ve TESEV Demokratikleşme Programı kapsamında yarın eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizözün de aralarında bulunduğu 5i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davanın izleneceği, davanın Türkiyenin faili meçhulleriyle yüzleşmesi bakımından çok büyük bir öneme sahip olduğu bildirildi.
     Barış süreci ile 1990lı yılların faili meçhul cinayetlerinin aydınlatılmasının ümit edildiği kaydedilen açıklamada, bu davanın, tutuklu sanıkların yargılandığı faili meçhullerle ilgili tek dava olduğu, bu nedenle barış süreci için büyük anlam ifade ettiği vurgulandı.
     Davanın aydınlatılması ile sayıları binleri bulan faili meçhul cinayetlerin gömülü olduğu karanlığa bir ucundan ışık tutulmuş olacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
     "Temizöz davası geçmişle yüzleşme bakımından son derece önemli olmakla beraber büyük bir kısmı 1990lı yılların ilk yarısında meydana gelen faili meçhul cinayetler, yargısız infazlar ve zorla kaybetme olaylarına ilişkin zaman aşımının sonuna yaklaşılmaktadır. Bu nedenle özellikle adli makamların elini çabuk tutması gerekmektedir.
     Duruşmayı Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubundan Mehmet Emin Ekmen, Fazıl Hüsnü Erdem, Lami Özgen, Ahmet Faruk Ünsal ve raportör Murat Çiçek ile Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Grubundan Vahap Coşkun da izleyecek. Duruşmanın öğle arasında açıklama yapılacak."
     Grup Genel Sekreteri Mehmet Emin Ekmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarın duruşmayı izledikten sonra grubun diğer üyeleri Erdem, Özgen ve Ünsal ile Diyarbakır D Tipi Cezaevinde seçilmiş belediye başkanları ve milletvekilleri ile de görüşeceklerini söyledi.
    
     Muhabir: Nurten Aslan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER