Damarları ışınla bulacaklar

Damarları ışınla bulacaklar -Iğdır 70. Yıl Cumhuriyet Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri, hastaların acı çekmeden daha kolay damarlarının bulunmasını sağlayacak ışınlı enjektör geliştirdi -Bu çalışmayla özellikle damarı


ERZURUM (A.A) - Sagip Sezginer - Iğdır 70. Yıl Cumhuriyet Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri, hastaların acı çekmeden daha kolay damarlarının bulunmasını sağlayacak ışınlı enjektör geliştirdi.
     TÜBİTAKın düzenlediği Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışmasına Iğdırdan katılan öğrenciler Ali Atalar ile Esma Kılıç, Acı Çekerken Gülen Hastalar adlı projeleriyle kan almada kullanılan enjektörü ışınla kullanabilecek bir sistem yaptı.
     Damarı bulunmadığı için birden fazla iğne batırılan hastanın canının yanmasını önleyecek projenin özellikle kemoterapi gören onkoloji hastaları ve yanık vakalarında kullanılması amaçlanıyor.
     Öğrencilerden Esma Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koldan kan alırken damar bulmakta zorlanan sağlıkçıların işini kolaylaştıracak projelerinin ışın ve enjektör üzerine kurulduğunu söyledi.
     Turnikeye gerek kalmadan damarı bulduklarını anlatan Kılıç, Biz bu sistem sayesinde hastanın damarına birden fazla iğne batırmanın, canını fazla yakmanın önüne geçtik. Hasta memnuniyetini de sağlamış olduk dedi.
     Kılıç, turnikede mikroorganizma olabileceği için hastalara geçme riskinin de ortadan kaldırılacağına dikkati çekti. Işını enjektör üzerine damarı görecek şekilde yerleştirdiklerini anlatan Kılıç, şu bilgileri verdi:
     Proje enjektör üzerine kurulu bir mekanizmadır. Enjektörün üzerindeki ışın sayesinde kola doğru açıyla yaklaştığımız zaman damarlar belirginleşecek ve damarı daha kolay bulmuş olacağız. Enjektörün arka kısmında yerleştirdiğimiz vakum sistemi sayesinde de kanı kendiliğinden alacağız. Biz bu sistem sayesinde hastanın damarına birden fazla iğne batırmanın, canını fazla yakmanın önüne geçtik. Hasta memnuniyetini de sağlamış olduk. Hem hemşire hem de hasta yönünden zaman kaybını önledik. Kemoterapi gören onkoloji hastaları, yanık vakaları, obez gibi hastaların damarlarını bulmak zor olduğu için projemizle onların canının daha az yanmasını sağlayacağız. Projede kullandığımız ışın ise Çin gibi büyük ülkelerde yüksek maliyette satılıyor. Biz bu konuyu üniversitedeki fizik bölümü öğretim üyeleriyle görüştük. Bize yardımcı olabileceklerini söylediler. Ancak uzun zaman alacağını düşündüğümüz için farklı mekanizma kurduk. Bu geliştirdiğimiz yöntem sayesinde kan alma işlemini kolaylaştırdık.
     Öğrencilerden Ali Atalar da geliştirdikleri sistemin kolda damarı bulduğu zaman çalıştığını söyledi.
     Oluşturdukları vakum sistemini kol üzerinde çalıştırdıklarını anlatan Atalar, Burada damarı ışın sayesinde kolay bulduğumuz için birden fazla damara girmeyeceğiz. Hastanın acı çekmesini önleyeceğiz. Böylece hem zaman kaybını önleyeceğiz hem de hasta memnuniyetini sağlayacağız ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Damarları ışınla bulacaklar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER