Daskyleion Antik Kentindeki kazılar

Daskyleion Antik Kentindeki kazılar -Kazı Başkanı Doç. Dr. İren: Daskyleiona, bu yıl için 100 bin lira ödenek ayrıldı


BALIKESİR (A.A) - Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Daskyleion Antik Kenti Kazı başkanı Doç. Dr. Kaan İren, Bandırma ilçesine bağlı Ergili köyü Hisartepe mevkisinde kazı çalışmaları yaptıklarını, antik kente bu yılki kazılar için 100 bin lira ödenek ayrıldığını söyledi.
     Doç. Dr. İren, Bandırma ve Bölgesi Ören Yerlerini Destekleme Derneği üyelerinin, kazı bölgesini ziyareti sırasında, Daskyleion Antik Kentindeki çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
     İren, Daskyleionda, araştırma çalışmalarının 1954, kazıların ise 1988 yılından bu yana devam ettiğini hatırlatarak, Daskyleiona, bu yıl için bakanlık tarafından 100 bin lira ödenek ayrıldı. Arzu edilen çalışmayı sonuçlandırmak için ise 400 bin liraya ihtiyaç var dedi.
     İren, Dasklyleion kazılarında, birçok kazı gibi görsel bir kalıntı yerine, küçük buluntuların ortaya çıkarıldığını, bu buluntularla başta İstanbul olmak üzere, Bursa, Balıkesir ve Bandırmadaki müzelerin desteklendiğini belirterek, asıl ören yeri olan Ergilinin ziyarete açılması noktasında, Daskyleiona bekçi kulübesi ve ziyaretçi evi kompleksi için bakanlıktan onay aldıklarını, bu projeyi hayata geçirme noktasında sponsor aradıklarını anlattı.
     Mevcut kazı evi olarak kullanılan tarihi Ergili okulunu da konum olarak yakın tarihin izlerini taşıması nedeniyle Anıtlar Kuruluna tescil ettirdiklerini ifade eden İren, kazı evi olarak kullanılan eski okulun, Daskyleiondan çıkan eserlerin sergilendiği mini bir sergi salonu haline getirerek Daskyleion ziyaretçilerinin önce bu müzede buluntuları görmesini ve ardından kazı alanına götürülmesini sağlamak istediklerini bildirdi.
     İren, Daskyleionun gelecekteki ziyaret konsepti içerisinde inanç turizmine de hitap etmesinin mümkün olacağını vurgulayarak, Zerdüşt inancının yaşandığı Ergili-Daskyleionda bu anlamda yapılan ziyaretlerde inanç turizmi olabileceğini söyledi.
     Daskyleionun dünya turizmine en kısa zamanda nüfus etmesi anlamında, bölgede festival türü etkinlikler düzenlenebileceğini, bu anlamdaki Bandırma Kuşcenneti Festivali programı içerisinde bölgeye daha doyurucu yer verilebileceğini bildirdi.
     İren, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslanın Daskyleion kazılarına yakın ilgi gösterdiğini, valilik tarafından hazırlanan mini bir kitapçığın bastırıldığını belirterek, kazı alanına yeni yol yapılması için talepleri bulunduğunu kaydetti.
     Kaçak kazılara da değinen İren, Çevre halkı bu noktada duyarlı olmak zorundadır. Kaçırılan her eser bölgenin kaybıdır, oysa Daskyleionun eserlerinin buradaki müzelerde sergilenmesi gerekir dedi.
    
     Muhabir : Ahmet Pesen / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Daskyleion Antik Kentindeki kazılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER