Diyarbakırdaki KCK davası

Diyarbakırdaki KCK davası -Terör örgütü PKKnın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCKya ilişkin davanın 55. duruşmasında tutuklu sanıklardan Garip Kandemir tahliye edildi -Mahkeme heyeti, tutuklu 94 sanığın tutukluluk halini


DİYARBAKIR (A.A) - Terör örgütü PKKnın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCKya ilişkin davada, tutuklu sanıklardan Garip Kandemir tahliye edildi, mahkeme heyeti tutuklu 94 sanığın ise tutukluluk halinin devamına karar verdi.
     Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 55. duruşmasında 95 sanıktan mazeret bildiren 29u katılmadı, 66 sanık ise hazır bulundu.
     Sanık avukatlarının tutuklu 2 müvekkillerinin sağlık nedenlerini gerekçe göstererek cezaevine gönderilmeleri yönündeki talebi mahkeme tarafından kabul edildi.
     Duruşmada sanıkların Kürtçe savunma yapma talepleri mahkeme heyetince reddedildi.
     Sanık avukatları davanın en kısa sürede tamamlanarak, müvekkillerinin tutukluluk hallerinin sona ermesi cezaları var ise de bunun açıklanması yönünde talepte bulundu.
     Mahkeme heyeti, tutuklu 95 sanıktan Garip Kandemirin tutuklu geçirdiği süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi.
     Sanık avukatlarının tahliyeye ilişkin taleplerini dinleyen mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
     Duruşmaya, İstanbul KCK davasında tahliyesine karar verilerek serbest bırakılan Prof. Dr. Büşra Ersanlı, BDP Milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sebahat Tuncel ile yazar Nuray Mert, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD İl Başkanı Raci Bilici, bazı sivil toplum kuruluşları ile sanık aileleri katıldı.
    
     -İstenen cezalar-
    
     Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Diclenin de aralarında bulunduğu 96sı tutuklu 152 sanık hakkında Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma, Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma ve Terör örgütüne yardım ve yataklık etme suçlamasıyla 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.
     Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKKnın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Okun ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisinin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemirin de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclisi üyesi de zanlılar arasında yer alıyor.
    
     Muhabir: İsmail Ersan / Sema Kaplan
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Diyarbakırdaki KCK davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER