Doğa severlerden taş ocakları tepkisi

Doğa severlerden taş ocakları tepkisi -Finikede bulunan taş ocaklarının doğayı tahrip ettiğini iddia eden çevreciler, taş ocaklarına karşı eylem kararı aldı


ANTALYA (A.A) - Finikedeki taş ocaklarına çevreyi tahrip ettiği gerekçesiyle tepki gösteren çevreciler, taş ocaklarına karşı toplumsal eylem kararı aldı.
     Finikede bulunan taş ocaklarından bazılarını inceleyen çevreciler, düzenledikleri toplantıda taş ocaklarına karşı toplumsal eylem kararı aldılar. Finike belediye binasında gerçekleştirilen toplantıya CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, Antalya Kent Konseyi Tüketici Hakları Grubu Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, Antalya, Isparta,Burdur, Denizli, Kaş, Platformu sözcüsü Hediye Gündüz ve doğa severler katıldı.
     Toplantıda konuşan CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, mecliste yaptığı konuşmalarda taş ocakları sorununu sürekli gündeme getirdiğini, ancak taş ocağı sayısının arttığını söyledi. Taş ocakları nedeniyle Antalyanın köstebek yuvasına döndüğünü iddia eden Kaptan, Maalesef taş ocakları sebebiyle Finikede portakal bahçelerimizdeki verim düştü. Biz ne kadar söylersek söyleyelim, hiç kimse bizi anlamıyor. Eskiden Orman ve Çevre bakanlıkları ayrıyken çevre korunmaya çalışılıyordu, ama şimdi ikisi bir arada, bu da mümkün değil. Adete taş ocağı, maden ruhsatı vermek için çalışıyorlar dedi.
     Antalya Kent Konseyi Tüketici Hakları Grubu Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu da Finikede tonu 120 dolara satılan bir taş için portakal ağaçlarının, bahçelerin yok edildiğini ileri sürdü. Sadece portakal ağaçları değil, başka bölgelerde sedir ağaçları, çam ağaçlarının yok edildiğini iddia eden Büyüknohutçu, Buralarda hayatımız yok ediliyor, geleceğimiz yok ediliyor, çocuklarımız yok ediliyor. Biz şu anda burada portakalımız, narımıza, çamımıza, sedirimize, çocuklarımıza, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak için bir araya geldik diye konuştu.
     Mermer ocaklarından çıkan tozun portakal bahçelerinde büyük zarara yol açtığını ve son yıllarda portakal veriminde yüzde 30lara varan rekolte düşüklüğü görüldüğünü savunan Büyüknohutçu, normal vatandaşın ormandan bir sedir ağacı kesse, çam kozalağı toplayarak arabasında yakalansa hapis yatacağını, ancak taş ocakları nedeniyle kesilen ağaçlardan dolayı hiç kimseye bir ceza uygulanmadığını ileri sürdü.
     Antalya, Isparta,Burdur, Denizli, Kaş, Platformu sözcüsü Hediye Gündüz de taş ocaklarının sadece Türkiyenin değil dünyanın bile en temel çevre sorunları arasında yer aldığını söyledi. Önceki zamanlarda Antalya ve çevresinde birçok taş ocağı açıldığını, çevreciler olarak buna tepki koyduklarını anlatan Gündüz, burada da yine çevre gönüllüleri olarak en doğal hak olan tepkilerini ortaya koyacaklarını ifade etti.
     Türkiyede 85 bin taş ocağı ruhsatı verildiğini kaydeden Gündüz, şöyle konuştu:
     Bu ruhsatlardan bin 627 tanesi Antalyadadır. Finikede 12, Elmalıda ise 35 taş ocağı bulunmaktadır. Antalyamız hem tarım hem de turizm açıcından ülkemiz adına, dünya adına çok önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak bu şekilde taş ocaklarıyla doğa tahrip edilirse ne turizm ne de tarım kalacaktır. Biz tüm bunlar için, geleceğimiz için taş ocaklarına tepki koyuyoruz. Burada hep birlikte bu bölgede yaşayan insanlar olarak geleceğimiz adına, çocuklarımız adına sizlerin de tepkisini ortaya koymanızı istiyoruz.
     Toplantı sonunda Finikede bulunan taş ocakları için Taş ocaklarına hayır platformu oluşturuldu. Platform üyeleri tarafından önümüzdeki günlerde taş ocaklarına karşı toplumsal tepki eylemi yapılması kararlaştırıldı.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Doğa severlerden taş ocakları tepkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER