DPÜ Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr.

DPÜ Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fazlı: -Çocuklarda karın ağrısında erken tanı hayati önem taşıyor


KÜTAHYA (A.A) - Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Olgaç Fazlı, çocuklarda karın ağrısında erken tanının hayati önem taşıdığını bildirdi.
     Op.Dr. Fazlı, yaptığı yazılı açıklamada, hastalık tanısının erken konmasının çok önemli olduğunu ve rahatsızlığın erken bilinmesi halinde tedavininde basitleştiğini belirtti.
     Çocukların büyük hastalar gibi ağrının yerini ifade edemediğini anlatan Op. Dr. Fazlı, şunları kaydetti:
     Çocuklar konuşamadıkları dönemde ağrılarını ifade etmek için bacaklarını karına çekip ağlama, idrar yaparken ağlama, huzursuzluk, yemek yemede isteksizlik gibi belli başlı davranışlarda bulunur. Ağrıya eşlik eden bulgular olup olmadığı büyük ipuçları verebilir. Karın ağrısının süresi, aralıklı tekrarlaması, beraberinde grip, bademcik iltihabı, diş çürükleri, kulak iltihapları gibi enfeksiyon varlığının olması tanıyı koymada yardımcı olur. Hastaneye karın ağrısı ile başvuruların en sık sebebi gaz sancısıdır. Bu şikayet özellikle bebeklerde daha sık görülmekle birlikte, daha büyük çocuklarda kabızlığı olanlarda da görülür. Bebeklerde 4 aya kadar huzursuzluk ve ağlama ile seyreden infantil kolik (barsak spazmı), bu dönemde en sık karın ağrısı nedenidir. Bu ağrı aralıklı ve keskin bir tarzdadır. Kabızlık sonrası bağırsak dışkı ve gaz ile genişlediği için ağrıya neden olur. Ağrı genelde sol taraftadır. Tedavileri medikaldir. Diğer sık görülen ameliyat gerektirmeyen karın ağrısı nedenleri de virüs veya bakterilerin neden olduğu mide-bağırsak enfeksiyonlarıdır. Beraberinde kusma, ishal, ateş görülür. Çocukluk çağında sık görülen kıl kurdu ve bağırsak solucanları karın ağrısına neden olabilir.
     Op. Dr. Fazlı, vücutta herhangi bir yerdeki yaygın enfeksiyon sonrası bağırsaklar arasındaki lenf bezelerinin büyümesine bağlı ağrıların da oluştuğunu vurguladı.
     Çocukların karın ağrısını geçirmek için kesinlikle ağrı kesici verilmemesi gerektiğine dikkati çeken Op. Dr. Fazlı, bu durumlarda çocuklara yemek yedirilmemesi gerektiği ve hemen hastaneye götürülmesinin hayati önem taşıdığı uyarılarında bulundu.
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber DPÜ Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER